Αναζήτηση Ετικέτας - ψυχιατρική

RSS

Άρθρα

Οι ενοχές του Χέμινγκουεϊ για την πρώτη αγάπη του

Της Τασούλας Επτακοίλη

Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ, λοιπόν, αλλά πάνω απ’ όλα μετανιωμένος Χέμινγουεϊ. Μέσα στις παραισθήσεις του, αισθανόταν ενοχές για τον τρόπο που φέρθηκε στη Χάντλεϊ - την οποίαν παντρεύτηκε το 1921.

Το Κράτος του Μίσους

του Γιώργου Θωμαϊδη

H αρχή της επείγουσας λύσης, για όποιον είναι σε απόσταση από το πένθος, όπως ένας (ειδικευόμενος) ψυχίατρος, είναι η απεικόνιση του επείγοντος προβλήματος. 

Το γκρέιντερ της «ανάπτυξής μας»

του Γιάννη Μακριδάκη

Ένας λαός δηλαδή γρανάζι της βιομηχανίας των νεοαποίκων του, του οποίου η μόνη μοίρα είναι να δουλεύει μέχρι να αρρωστήσει και να συνταξιοδοτηθεί ασθενής ή μέχρι να αφήσει άγουρος την τελευταία πνοή του στον βωμό της “ανάπτυξής” του και να ζει μέχρι τέλους του με τα ψυχία του ίδρου του ως αντικείμενο εκμετάλλευσης .

Στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή

Του Τάσου Παππά/efsyn.gr

Ο Τάσος Παππάς άκουσε στον "ΒήμαFm"  την εκπομπή που παρουσιάζουν ο Νότης Παπαδόπουλος και ο Β.Χιώτης την ημέρα που φιλοξενούσαν τον πρώην γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης, Δ. Βαρτζόπουλο ο οποίος εκτός απο στέλεχος της Ν.Δ είναι και ψυχίατρος. Και όπως η κουβέντα πήγε στην ψυχιατρική, ο Τάσος Παππάς συντονίστηκε.

Κι είσαι γύρω μου ένα θαύμα κι είσαι μέσα μου ένα (δημιουργικό) τραύμα Α’ μέρος

της Αγγελικής Μπομπούλα

«Μέσα από την επανάληψη το τραύμα γίνεται ισχνότερο» συμφώνησε ο κ. Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας πως «το τραύμα συχνά επαναλαμβάνεται εμπράκτως με μαζοχιστικό τρόπο». Ωστόσο, επισήμανε πως ο ιδρυτής της Ψυχοπαθολογίας Γιάσπερς μελετώντας το έργο και τη βιογραφία μεγάλων δημιουργών με σοβαρές ψυχικές διαταραχές (Στρίντμπεργκ,  Βαν Γκογκ κλπ) κατέληξε πως δεν υπάρχει συνάφεια στο καλλιτεχνικό έργο και στις ψυχικές διαταραχές.

 

Καμίλ Κλοντέλ - Γιαννούλης Χαλεπάς: οι αταξινόμητοι

της Αγγελικής Μπομπούλα

Στη φρίκη των φυλακών, στα ψυχιατρικά άσυλα και τα νοσοκομεία, στις σκοτεινές ταβέρνες των προαστίων, στα πορνεία και τα χαρτοπαικτικά καταγώγια κλπ) η Καμίλ και Χαλεπάς έμοιαζαν αφημένοι στην «καταραμένη» τους τύχη. Κλεισμένοι στα εργαστήρια τους, παλεύοντας με τη μαγική σκόνη, ή εγκαταλελειμμένοι στη μοναξιά των ψυχιατρείων.

Η κατάθλιψη ως παθολογία της ελευθερίας

Του Θανάση Γιαλκέτση

Στις νέες συνθήκες, όπου δεν υπάρχουν πλέον απαγορευτικοί κανόνες, επειδή υποτίθεται ότι «όλα είναι δυνατά», η κατάθλιψη προέρχεται από ένα αίσθημα ανεπάρκειας γι’ αυτό που καλείται να κάνει το υποκείμενο και δεν είναι σε θέση να το κάνει σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων, με βάση τις οποίες μετράει την αξία του ίδιου του εαυτού του.

Σταματήστε τον ιό της μιζέριας

lifo.gr

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την κατάθλιψη ως μια χημική ανισορροπία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες πλέον διαλαλούν ότι ο κοινωνικός περίγυρος του κάθε ατόμου και ο τρόπος που βλέπει κανείς τον εαυτό του και τον κόσμο, είναι προδιαθεσιακοί παράγοντες ικανοί να προκαλέσουν και να διατηρήσουν την ασθένεια στη ζωή ενηλίκων και νεαρών.

Αποτελέσματα 1 έως 8 από 8.