Αναζήτηση Ετικέτας - ψυχή

RSS

Άρθρα

Στον σταθμό του Μονάχου

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Αν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε, λόγω βλακείας, την ΠΓΔΜ ως υπερδύναμη που απειλεί τη Μακεδονία «μας», τότε στην Ειδομένη η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.

Ο Ανδρέας, ο Μίκης, και το «Σφαγείο»

της Κάτιας Ηγουμενάκη

Ανέβαζαν οι χουντικοί το Λεντάκη με τα πόδια στην ταράτσα και τον βασάνιζαν και τον κατέβαζαν σηκωτό και ημιθανή, ένα κουρέλι:  Ξανά, και ξανά και ξανά. 

Αυτό που λέει η καρδιά

του Άρη Δαβαράκη

Πρέπει να κάνει κανείς λίγη ησυχία κάθε τόσο, ν’ ακούσει αυτόν τον ψίθυρο που είναι η πυξίδα και η ουσία της διαδρομής του. Αλλοιώς είναι καταδικασμένος να αιφνιδιαστεί απο τον ίδιο του τον θάνατο.

Περί προσφύγων και ντόπιων

του Γιάννη Μακριδάκη

 Το προσφυγικό ρεύμα διογκώνεται και όσο χειμωνιάζει και πέφτουν τα ναύλα, τόσο έρχονται οι φτωχότεροι από απέναντι, τόσο γεμίζει η Χίος καθημερινά με μάνες που σέρνουν πίσω τους παιδιά, άπειρα παιδιά, αμέτρητα παιδιά. 

Η Πελαγία με τα πελαγίσια μάτια

της Κλειώς Βλαχάκη

Απόψε που φυσάει ο νοτιάς η Πελαγία θα σκέφτεται τα περιστέρια. Θα έχει αγκαλιάσει τον Κωστή και θα χαϊδεύει τις πληγές του. Θα τις γλύφει σα πληγωμένο αγρίμι. Κι ύστερα θα ξαπλώσει δίπλα του και θα τον κοιτάζει με τα πελώρια πελαγίσια μάτια της.

Αχ, βρε Κάιζερ Φραντς

Της Νίκης Θεσσαλού

Προφανώς η VW ήταν ανίκανη να πουλήσει χωρίς απάτη καθαρούς κινητήρες ντίζελ, προφανώς η Γερμανία ήταν ανίκανη να πάρει δίχως λάδωμα την κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου.

5.000 γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι

Του Παντελή Μπουκάλα

Η απληστία, ωστόσο, όπως και οι λοιπές αμαρτίες, μπορεί να μετατραπεί σε δόκανο. Και να πιαστεί μέσα του ο ίδιος ο αμαρτωλός. Κυριολεκτικά αυτοσαγηνευόμενος. Αυτό συνέβη και με τους 5.000 όχι κατά τίτλο, αλλά μόνο κατά μισθό γενικούς γραμματείς. 

Φθινοπωρινός επισκέπτης

του Γιάννη Μακριδάκη

Οι δυσκολίες του να αλλάξει κάποιος ριζικά τη ζωή του είναι τεράστιες αλλά δεν χρειάζεται να είσαι πολύ δυνατός για να ακολουθήσεις την ψυχή σου, μπορεί απλά να είσαι πολύ αδύναμος για να της αντισταθείς…

Η εσωτερική ηλιοφάνεια

του Άρη Δαβαράκη

Έχω μεγάλη ανάγκη να είμαι συντονισμένος με το μέσα μου φώς, ειδικά σε μια περίοδο κοινωνικά και οικονομικά πολύ ζόρικη από κάθε άποψη. Συντονισμένος με το άνω τερματικό, όπως το αντιλαμβάνεται η ψυχή μου, βρίσκω την δύναμη να προχωρήσω άλλο ένα βήμα μπρός με την ίδια δυναμική...

Για την αγάπη (όλα τ' ανέχτηκα μα δεν το δέχτηκα να υποκριθώ)

του Άρη Δαβαράκη

Ο πλανήτης μπορεί εύκολα να μας θρέψει και να μας χαρίσει ό,τι χρειαζόμαστε αν παίρνουμε μόνο αυτό που έχουμε ανάγκη και βρίσκουμε και τον τρόπο να το αντικαθιστούμε στην πηγή του, ώστε και ο διπλανός μας να μην το στερηθεί.

Θέλουμε όλοι να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Του Θανάση Καρτερού

Να αφήσουμε πίσω και κάποιους, χωρίς βέβαια να τους τσαλαπατήσουμε. Διότι όσοι θέλουν με την ψυχή και το μυαλό τους να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει η χώρα ένα βήμα μπρος, κι όχι να κάνει είκοσι δύο βήματα πίσω, είναι οι πολύ περισσότεροι. Και αποφασισμένοι.

Τι είναι η ζωή;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Είναι η συμπόνοια. Είναι η αλήθεια και το ψέμα. Είναι η αδυναμία και η προσπάθεια. Είναι το «φτωχό» και φωτεινό μυαλό μας. Είναι η αγάπη και το μίσος. Είναι η επιβίωση διαρκώς. Είναι η αγωνία και η αγανάκτηση. Είναι ο θυμός και η εκδίκηση. Αυτή είναι η ζωή.

Αρχή της Ινδίκτου

του Άρη Δαβαράκη

Αν αυτό που ζήσαμε είναι πράγματι «η αριστερά», το λιγότερο που έχω να πω είναι ότι είναι στελεχωμένη από πολλές μιζέριες, πολύ παλαιοκομματισμό, συντηρητισμό και μεγάλη απειρία – συνδυασμένη με πολλά γκάζια αλλά χωρίς πυξίδα.

Ταξιδιάρα Ψυχή… Ψύχωση

του Φώτη Θαλασσινού

Τον Παναγιώτη τον γνώρισα στο Μοναστηράκι μία μέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Όταν τον είδα φορούσε το τζινάκι του το βρώμικο, ένα μπλουζάκι λαδωμένο και δυο κολιέ με πλουμιστές χάντρες και σταυρούς.

Η ανάγκη, όπου νάναι, Ναγκασάκι

του Άρη Δαβαράκη

Καμιά φιλοσοφία, καμιά θρησκεία, καμιά ιδεολογία, καμιά κοσμοθεωρία δεν κηρύττει και δεν δικαιολογεί την απόλυτη αυτή υποδούλωση στο χρήμα, ακόμα και των πιο προηγμένων κοινωνιών (όπως των Ευρωπαϊκών λαών ή των πολιτών των ΗΠΑ).

Το Χρέος…

του Γιάννη Μακριδάκη

Η ψυχή γνωρίζει πολύ καλά. Πως και την πατρίδα σου σε κάθε ευκαιρία την εκπόρνευσες, το ίδιο έχεις σκοπό να πράξεις ξανά, πως τίποτε δημόσιο ποτέ σου δεν σεβάστηκες, απεναντίας έσπευσες με κάθε ευκαιρία να το καταχραστείς, πως πάντοτε την εκποίηση του αληθινού πλούτου προς απόκτηση πλασματικού πλούτου χρήματος είχες στον νου σου. Ο νους δουλεύει με γνώμονα την αξία του χρήματος, σπέρνει τον φόβο, επενδύει στη μικρότητα, στον εγωισμό, στην αυτοσυντήρηση, και στην υποκρισία.

Στο Ηρώδειο

της Αθηνάς Τζολάκη

Πήγα προ ημερών στο Ηρώδειο, καλά ήταν, την ένιωθες όμως τη ψυχή να έχει βαρίδια, αγωνία, ανησυχία, θυμό. Κάναμε πως ξεχαστήκαμε για λίγο, κάπως αναπνεύσαμε.Πάντα όμως όταν βρίσκομαι εκεί, η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας, κλέβουν τη ματιά και το μυαλό μου που φεύγει, ταξιδεύει...

Psycho Philosopher (7)

του Φώτη Θαλασσινού

Πρώτα θα καθαγιαστεί και ευωδιάσει το σώμα μου και μετά θα επιτρέψω σε κάποιον να το αλώσει.Πήγαμε σε μια gay γειτονιά της Αθήνας. Τις βαριέμαι τόσο πολύ αυτές τις περιοχές. Μ’ αρέσει το ετερόκλητο , το πολύχρωμο πλήθος, εκείνο που εντός του ασκούμαι στην ανοχή του διαφορετικού.

Θα εκτιμούσα τα μέγιστα

της Αθηνάς Τζολάκη

Μας ειρωνεύεστε; Γελάτε με τον πόνο μας; Κατέχετε άλλη μια αλήθεια; Έναν καθαρτήριο αφορισμό; Ένα ρητό ίσως; Να σας πω, έχω δύο υποψήφια. α) δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲαν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων, σιγουράκι .β) Η τέχνη/παιδεία  θα μας σώσει. Διαλέξτε ένα ή και τα δύο .

Αφιέρωση στον υπουργό Παιδείας

του Γιάννη Μακριδάκη

Θεωρώ ότι η σπουδαιότερη γνώση που δίνεται σε όσους μαθητεύουν στην υφιστάμενη συστημική Παιδεία της Εξειδίκευσης, είναι η Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας, στην γενικευμένη της μορφή βέβαια, στην πιο φιλοσοφημένη, στο ότι όλα είναι μεταβολές ενέργειας δηλαδή, στο ότι δεν υπάρχει όφελος δίχως ζημία, κέρδος δίχως χασούρα.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 26.