Αναζήτηση Ετικέτας - Βρυξέλλες

RSS

Άρθρα

Το άλλο κύμα

του Μάκη Μαλαφέκα

Εδώ και δέκα μέρες, από την θριαμβευτική εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών και μετά, ένα μαζικό προσφυγικό κύμα που δείχνει να κατευθύνεται κατά προτεραιότητα προς το γερμανικό SPD και το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ποιον θέλουν οι εταίροι

Του Αθανασίου Έλλις

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων θέλουν να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας τον οποίον θεωρούν ως τον πιο ικανό ηγέτη που μπορεί να  μεταρρυθμίσει την Ελλάδα.

#GREXIT

Του Κώστα Εφήμερου

Το GREXIT δεν θα είναι εύκολο αν έρθει. Αλλά και η Ευρώπη της λιτότητας δεν είναι εύκολη. Και ακόμα πιο σίγουρα το GREXIT δεν θα αποφευχθεί αν ο Τσίπρας υπογράψει μια ατιμωτική συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Ο θάνατος της Ευρώπης

του Χρήστου Λαδά

Καμία ισορροπία. Καμία τήρηση του πνεύματος των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, κανένας πολιτικός πολιτισμός. Η Γερμανική Ευρώπη είναι βάρβαρη.Eίναι ο γεωγραφικός και νομισματικός χώρος στον οποίο επιβάλλεται το γερμανικό οικονομικό imperium στυγνά.

Σταύρος Θεοδωράκης

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, συμφωνήσαμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφορικά με τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες με τον Πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν "πάμε να το κάνουμε"» τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Eurogroups

του Άρη Δαβαράκη

Τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι την μία το πρωϊ της Κυριακής, δέκα ώρες Eurogroup –θα συνεχίσουν σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωϊ. Ίσα να κοιμηθούνε, να μπουν στο ντους, να φάνε κάτι, να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους σε 18 διαφορετικά μέρη της μαμάς-Ευρώπης. Ούτε Αίγινα ούτε Τήνος ούτε τίποτα. Δουλειά.

Ο Τζακ Λιου τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους

HuffPost Greece

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου μία μέρα μόλις πριν το κρίσμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα ο Τζακ Λιου, δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια "μορφή αναδιάρθρωσης" του χρέους της Ελλάδας, ενώ επισήμανε ακόμη πως φοβάται ένα "ατύχημα" στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. "Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επώδυνες προσαρμογές (...) και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά τους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".

«Τρεις μέρες για συμφωνία» διαμηνύει ο Τουσκ

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

«Ο μηχανισμός αποφάσεων είναι το Εurogroup. Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα για όλη την Ευρωζώνη. Είμαι αισιόδοξος, αλλά όχι υπεραισιόδοξος», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ και πρόσθεσε: «Η θέση των θεσμών δεν είναι take it or leave it. Στην αυριανή συνάντηση θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τις δύο προτάσεις. Δεν υπάρχει τελεσίγραφο. Πέρασα 15 ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα πρωθυπυργό. Κάναμε πρόοδο. Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να βρουμε συμφωνία. Για μένα η κατάσταση δεν είναι take it or leave it», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο άνθρωπος που δυσκόλεψε την διαπραγμάτευση

ThePressProject

Η κατάσταση χειροτέρεψε κατά πολύ για την Ελλάδα εξαιτίας της εμπλοκής της Τρίτης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στο Eurogroup στην αρχή της εβδομάδας και είχε δώσει και αυτή πράσινο φως για να εκληφθεί η ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης. Τότε όμως δεν ήταν μαζί της ο Πόλ Τόμσεν ο οποίος έφτασε αμέσως μετά στις Βρυξέλλες. Γνωρίζουμε ότι η εμπλοκή στη συμφωνία έγινε την επόμενη του Eurogroup, όταν το ΔΝΤ ζήτησε να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα και να προσθέσει προαπαιτούμενα προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στον συμβιβασμό.

Η Εαρινή Σύναξις των Αυλοκολάκων

του Αλέξανδρου Raskolnick

Θράσος απύθμενο, μικρότατων φασουλήδων της πολιτικής, που την ώρα που η Ελλάδα φλέγεται, επιμένουν να αγνοούν τα φρεσκότατα ευρήματα των δημο(σ)κόπων και τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού...

Η διαπραγμάτευση που απογυμνώνει και απομυθοποιεί

του Χρήστου Λουτράδη

Με την εκλογή του Τσίπρα και την διαπραγμάτευση με τους εταίρους κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και όταν αυτές  αναγορεύονται σε βασικό προεκλογικό όπλο οδηγούν πάντα σε επώδυνους συμβιβασμούς.Η διαπραγμάτευση όμως έχει οδηγήσει και στην κατάρρευση του μύθου της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Στ. Θεοδωράκης: Δεν μπορεί οι εκδικητικές πολιτικές να είναι στην ατζέντα της Ευρώπης

enikonomia.gr

Συνεχίζει τον μαραθώνιο επαφών στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος υποστήριξε ότι «οι εκδικητικές πολιτικές δεν μπορεί να είναι στην ατζέντα της Ευρώπης». Μιλώντας ανεπίσημα σε στελέχη της Ομάδας των Σοσιαλιστών, ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στο ΔΝΤ, εξηγώντας πως «ξαφνικά ανακάλυψε ότι υπάρχει λιτότητα στη χώρα». Σύμφωνα με όσα είπε, «το ΔΝΤ εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει υπερασπιστεί πολιτικές ανάπτυξης και είναι περίεργο ότι το κάνει τώρα».

Να κλείσει η συμφωνία, να ψηφιστεί

του Γιάννη Γιγουρτσή

Προσωπικά θεωρώ πως η κυβέρνηση σωστά πράττει και προχωρά σε συμφωνία και αναμένω να δω το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για να την κρίνω οριστικά. Δεν με απογοητεύει το αποτέλεσμα στο οποίο οδηγούμαστε γιατί δεν ήθελα τη ρήξη που πιστεύω δεν συνέφερε την χώρα, και δεν περίμενα θαύματα. Στις δεδομένες συνθήκες μάλιστα μπορώ να θεωρήσω σημαντική επιτυχία την διαφαινόμενη συμφωνία...

Στην τελική ευθεία για συμφωνία

efsyn.gr

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων έως το Eurogroup. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας. Οι Θεσμοί όμως πάντα θέλουν κάτι παραπάνω...

48 ώρες δια πυρός και σιδήρου στις Βρυξέλλες

tanea.gr

Τις πιέσεις των δανειστών της χώρας ώστε να υπάρξει συμφωνία και ταυτόχρονα τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει αποδεκτή, επιχειρεί να διαχειρισθεί και να ισορροπήσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες η κυβέρνηση. Τα δύο μέτωπα στα οποία εξελίσσεται η διαπραγμάτευση - στις Βρυξέλλες και την Αθήνα- δημιουργούν σκηνικό πολιτικής ασφυξίας. Στις  Βρυξέλλες οι  πιστωτές της χώρας  δηλώνουν ότι τα μέτρα των 7,9 δισ. που περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση αποτελούν μεν καλή αρχή για συζήτηση, αλλά ζητούν κι άλλα για να κλείσει η συμφωνία.

Οι 10 «απρόβλεπτοι», ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου

tvxs.gr

Με το μισό βλέμμα στις Βρυξέλλες και με το άλλο μισό στη... Θεσσαλονίκη μετρά τις κομματικές και κοινοβουλευτικές αντοχές του ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συμφωνίας που, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει μέσα στο επόμενο 48ωρο με τους πιστωτές. Η πρόταση της κυβέρνησης με τα μέτρα των 8 δις ευρώ απέχει μακράν από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως αναγνωρίζει και το ίδιο το Μαξίμου - το μείζον πολιτικό ερώτημα, όμως, πλέον είναι εάν και πόσο θα απέχει τελικά και από τον «έντιμο συμβιβασμό». «Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της», λένε.

Μια συμφωνία με κέρδη και ζημίες

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Οι προτάσεις της Αθήνας φυσικά συνιστούν υπαναχώρηση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Πτυχές της πολιτικής που πιέζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση τής είναι ιδεολογικά δυσάρεστες, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για τον περιορισμό μέτρων που θα έχουν υφεσιακά αποτελέσματα, για την εξουδετέρωση των οποίων θα χρειαστεί συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση επιτυγχάνει ως γενικό σχήμα της δημοσιονομικής πολιτικής της τη μετακύλιση των βαρών από τα χαμηλότερα και μεσαία στα υψηλότερα εισοδήματα.

Σκουλικομυρμηγκότρυπα!

του Άρη Δαβαράκη

Τι παίζεται τελικά μέσα σε όλη αυτή την διαπραγμάτευση που τελειωμό δεν έχει; Πέντε ολόκληρους μήνες Eurogroups, Brussels groups, σύνοδοι κορυφής, έκτακτες συναντήσεις, τετραμερείς, πενταμερείς, εξαμερείς, επείγοντα τηλεφωνήματα - δεν μπορεί, αποκλείεται να γίνονται όλα αυτά επί 150 μέρες για μια συμφωνία που την θέλουμε και εμείς, τη θέλουνε και οι άλλοι.

Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος. O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Κυριακή για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναμένεται να φτάσει η Ελληνική αποστολή μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες. «Εμείς πάμε για συμφωνία», φέρεται πως απάντησε το απόγευμα της Κυριακής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που ο υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 120.