Αναζήτηση Ετικέτας - Β'Παγκόσμιος πόλεμος

RSS

Άρθρα

Εύγε Μέρκελ: Πρώτη δύναμη στη Γαλλία η Λεπέν

Του Πάνου Παναγιώτου

Η Λεπέν έχει, ήδη, κάνει δύο από τα τρία βήματα για την απόλυτη κυριαρχία της στη Γαλλία. Απομένουν, πια οι προεδρικές εκλογές του 2017, τις οποίες αν κερδίσει, η Ευρωζώνη, θα αποτελεί παρελθόν.

Νίκολας Χουλτ

Μία από τις πιο αινιγματικές μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα αναλάβει να εξερευνήσει το «Rebel in the Rye». Το φιλμ, στο οποίο θα πρωταγωνιστεί ο Νίκολας Χουλτ («Mad Max: Fury Road») αφηγείται τη ζωή του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, συγγραφέα του θρυλικού «Φύλακα στη Σίκαλη», βασισμένο στη βιογραφία του Κένεθ Σλαβένσκι.

Μέχρι εδώ ήτανε

του Άρη Δαβαράκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τις αναφορές του στο Κούγκι, έθεσε ένα ερώτημα ουσιώδες: "Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι;. Είναι κακή αυτή η αφήγηση αυταπάρνησης για την πατρίδα μας;"

Κείμενο-παρέμβαση του Forbes: Η Γερμανία πρέπει να σώσει την Ελλάδα και το ευρώ με τις πολεμικές επανορθώσεις

mignatiou.com

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, θέτοντας τέλος στο καταπληκτικό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, ευμάρειας και ειρήνης σε μια ήπειρο που πλήττονταν για αιώνες από πολέμους και άλλες μάστιγες, καταλήγοντας στις φρικαλεότητες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Αυτό αναφέρει ο Marcel Michelson σε άρθρο του στο FORBES με τίτλο «Yes, Germany Should Consider War Debt Gesture To Greece And Save The Euro Too».

Οι οφειλές και η Ιστορία

του Πολυμέρη Βόγλη

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας πόλεμος που σφράγισε όσο κανένας άλλος τη συλλογική μνήμη του 20ού αιώνα. Αυτό συνέβη γιατί σε σύγκριση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν περιορίστηκε στα πεδία των μαχών αλλά επεκτάθηκε στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαίτερα όσες ήταν κατεχόμενες από τη ναζιστική Γερμανία. Σε πολλές χώρες, όπως η Πολωνία, η Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα ή η Γαλλία, οι απώλειες των αμάχων ξεπέρασαν αυτές των στρατιωτών.

Γερμανοί και Έλληνες

του Άρη Δαβαράκη

Όταν πηγαίνω στα Καλάβρυτα κάθομαι και κοιτάζω το σχολείο όπου κλείσανε μέσα γυναίκες και μικρά παιδιά αυτοί οι χασάπηδες για να κάθονται απ’ έξω και να γελάνε μυρίζοντας την τσίκνα από την ανθρώπινη σάρκα που καιγότανε μέσα –την παιδική.  Οι διαστροφές τους υπήρξαν ακραίες. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσής τους χειρότερα ακόμα και από των θρησκόληπτων σημερινών τζιχαντιστών και οι τρόποι βασανισμού που προτιμούσαν δεν πλησιάζουν καν την πιο ακραία, σκοταδιστική και θρησκόληπτα παρανοϊκή περιγραφή της «κόλασης». Και, έχει σημασία αυτό: Τους άρεσε αυτό που κάνανε.

Αποτελέσματα 1 έως 6 από 6.