Αναζήτηση Ετικέτας - Τσακαλώτος

RSS

Άρθρα

Οι νέοι είναι καλοί μόνο για μπύρες

Του Νίκου Άγουρου*

Καλό νέο (ΙI): Στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει και κάποιος που είναι 38 ετών. Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο οποίος θα διαχειριστεί την επίβλεψη της απορρόφησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Η πιο μεγάλη ώρα

του Κωνσταντίνου Παρίσση

Ο Αλέξης έγινε, όπως λέγαν οι παππούδες μας, από αγόρι άντρας μέσα σε μια νύχτα. Όχι μόνο γιατί τόλμησε, αλλά κυρίως γιατί ωρίμασε θεαματικά γρήγορα - και αυτό φάνηκε στη συνέχεια. Το πρώτο, βέβαια, που νίκησε ήταν ο φόβος: τόλμησε...

Στον λάκκο των λεόντων

του Χρήστου Λαδά

Χρειάζεται ενότητα και ψυχραιμία. Ο Αλέξης και η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία μετέχουν και άνθρωποι όπως ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος παλεύουν για όλους μας. Από εμάς χρειάζονται στήριξη γιατί παλεύουν με τα θηρία.

Guardian: Το πρωτοσέλιδο κι οι 6 αριθμοί που σοκάρουν την Ευρώπη

tvxs.gr

Μ’ ένα πρωτοσέλιδο που σοκάρει την Ευρώπη κυκλοφόρησε την Πέμπτη ο Guardian. Με την φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα μέσα στην ελληνική σημαία και με τον τίτλο «Ελλάδα: Δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει», η βρετανική εφημερίδα αποτυπώνει με έξι μόνον αριθμούς το τέρας της κρίσης και τις δραματικές της συνέπειες. Στο άρθρο του ο Guardian γράφει ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας είναι πλέον αντίστοιχη με εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης στη δεκαετία του ’30 και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη της και έχει πετάξει πλέον το μπαλάκι στα χέρια των πιστωτών...

Ωρα για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» στις Βρυξέλλες

Tvxs/Ανάλυση

Κλιμακώνοντας την πίεση έως την τελευταία στιγμή, οι δανειστές δημιούργησαν κλίμα έντασης στους απεσταλμένους του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνοντας πλέον ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αφού το απώτερο όριο για την επίτευξη και επικύρωση του όποιου deal είναι η επόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου, ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική αποστολή θα αντιμετωπίσει ξανά σκληρό τείχος απαιτήσεων, με πρωτοστάτη μεν το ΔΝΤ, αλλά και με τη Γερμανία να μην δείχνει διατεθειμένη να παρέμβει πολιτικά.

Συμφωνία τις επόμενες δύο μέρες...;

ThePressProject

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο διήμερο, καθώς στις Βρυξέλλες μετά την αποχώρηση και της Ελληνικής αντπροσωπείας όλοι μιλούν για ρήξη και πλήρες αδιέξοδο. Η επιθυμία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρεθεί λύση πριν το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα δεν ικανοποιήθηκε, παίρνοντας, ίσως άλλη μία μικρή παράταση.Πηγές τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των δανειστών ελπίζουν πάντα ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι την Πέμτη 18. Η ελληνική αντιπροσωπεία, δηλαδή οι  Γ.Δραγασάκης, Ν.Παππάς, Ευκλ.Τσακαλώτος και Γ.Χουλιαράκης, επέστρεψαν βιαστικά στην Αθήνα.

Έλενα Παναρίτη

Tη διαφωνία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της Ελενας Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνεται να υιοθετεί επισήμως και το Μαξίμου, καθώς ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, έκανε retweet σχετικό σχόλιο του ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη. «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ. Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον κ. Παππά να αναμεταδίδει το σχόλιό του. Η απόφαση για τον διορισμό Παναρίτη ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Οικονομικών.

Τσίπρας: Θέλουμε στο Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου

HuffPost Greece

«Θέλουμε στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», ανέφερε -σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου- ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.Η κυβέρνηση περιμένει μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του Eurogroup τη Δευτέρα.

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Προσοχή, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, ούτε για χαλάρωση. Η συμφωνία πρέπει να μορφοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί και εν συνεχεία να οδηγήσει σε πιο μακροπρόθεσμη λύση. Λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, αναδιανομής του εισοδήματος, μεταρρυθμίσεων τέτοιων που να "ξαναβάλουν" την Ελλάδα στην Ε.Ε., διότι -κακά τα ψέματα- σήμερα μπορεί να έχουμε ευρώ, αλλά όχι στις τσέπες μας, και μπορεί να έχουμε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται εντός παρενθέσεως, αφού σε πολλά και βασικά δεν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ και η απόσταση από τον κοινοτικό μέσο όρο στα χρόνια του Μνημονίου διευρύνθηκε.

Τα λάθη τους, τα πάθη μας...

Του Παντελή Μπουκάλα

Η πληροφορία πως η κ. Λαγκάρντ έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι ευθύνες του ΔΝΤ για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, την περίοδο 2010-2012, μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία, ενθουσιασμό, ανακούφιση ή θυμό –ανάλογα με την οπτική του αποδέκτη της. Υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενο να νιώσεις κάτι σαν ικανοποίηση και ταυτόχρονα να πέσεις σε μελαγχολία. Την αμφιθυμία αυτή τη γεννάει η σκέψη πως η παραδοχή του λάθους δεν σημαίνει και  αντιμετώπιση των αιτίων που το προκάλεσαν. Το αντίθετο, μάλιστα. Δεν είναι το πρώτο «Συγγνώμη, λάθος» του ΔΝΤ...

Στο Παρίσι Βαρουφάκης - Τσακαλώτος για επαφές με τον ΟΟΣΑ

tanea.gr

«Νέα Οικονομική Σκέψη» είναι ο τίτλος του συνεδρίου και σλόγκαν «Ελευθερία, Ισότητα, Ευθραυστότητα» (Liberté, Egalité, Fragilité), που θυμίζει το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης, μόνο που στη θέση της «Αδελφοσύνης» οι οικονομολόγοι προτίμησαν την έννοια του εύθραυστου (fragilité). Ο κ. Βαρουφάκης, προβλέπεται να κάνει ομιλία το πρωί, με θέμα «Πολιτική με άλλα μέσα, θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης και εθνική κυριαρχία στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση τραπεζών». Την ομιλία του θα προλογίσει ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Γιατί δεν υποχωρεί η Γερμανία;

του Χρήστου Λαδά

Σε λιγότερο από ένα μήνα η νέα κυβέρνηση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας και ένα μικρό επιτελείο που αποτελείται κυρίως από τον Υπουργό Οικονομικών και τους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο, έχουν πραγματοποιήσει αμέτρητες επισκέψεις σε Βρυξέλλες, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία.

Διαπραγματεύσεις ουσίας και λεπτομερειών

ThePressProject

Οι πιστωτές της Ελλάδας, γράφει ο Economist, πρέπει να αποφασίσουν τι θα ανταλλάξουν, και πότε. "Ο κ. Τσίπρας βλακωδώς αρνείται να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μιλώντας αντιθέτως για ένα δάνειο-γέφυρα το οποίο θα δημιουργούσε χρονικά περιθώρια για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χωρίς τον έλεγχο της μισητής τρόικας" .

Ραγδαία αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας

avgi.gr

Χαρακτήρα αγώνα ταχύτητας Ευρωπαίων αξιωματούχων να προσεταιριστούν την ελληνική κυβέρνηση απορρίπτοντας τρόικα και λιτότητα και αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις συμβιβασμού με την Αθήνα, προσλαμβάνουν οι διεθνείς επαφές του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, καθώς και δηλώσεις ξένων ηγετών στον διεθνή Τύπο. Την αρχή έκανε με ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι "δεν είναι δυνατόν να στίβεις μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση".

Λόγοι

του Γιάννη Μακριδάκη

Τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ήδη πάει παρακάτω την σκέψη και την ζωή τους και έχουν ήδη μπει στην μετακαταναλωτική εποχή της ανθρωπότητας δεν τους θέλει μαζί της αυτή η Αριστερά.

Ολοι οι σύμβουλοι του προέδρου Τσίπρα

Της Δώρας Αντωνίου

Οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές αναγνωρίζουν ότι σταδιακά ο κ. Τσίπρας απομακρύνθηκε από ακραίες θέσεις, αφαίρεσε σχετικές αναφορές από τον δημόσιο λόγο του, έκανε στροφή στον ρεαλισμό και κινήθηκε περισσότερο θεσμικά σε σχέση με διεθνείς παράγοντες, θεσμούς και κέντρα εξουσίας. Ολα αυτά σε συνεργασία και συνεννόηση με την ομάδα των αναφερόμενων ως «οικονομολόγων» του ΣΥΡΙΖΑ, που επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις του.

Αποτελέσματα 1 έως 16 από 16.