Αναζήτηση Ετικέτας - ρήξη

RSS

Άρθρα

Το τέλος της μαγικής σκέψης

Του ΠαύλουΤσίμα

Ακόμη και αν η υπό εκκόλαψη συμφωνία είναι η χειρότερη δυνατή, αυτή η ενηλικίωση της πολιτικής- αν επέλθει- θα είναι κέρδος.

Η Κυρία Πρόεδρος

Του Πάνου Ζέρβα

Γιατί η κυρία Πρόεδρος, όπως και πολλοί άλλοι του κλίματος της ανευθυνότητας, δε μπαίνουν καν στον κόπο να εξετάσουν με την ίδια ή έστω με μικρότερη αναλυτική υπομονή την εναλλακτική που είχε η χώρα και ο Τσίπρας αν δεν υπέκυπτε στον εκβιασμό.Τι θα σήμαινε η ρήξη και η άμεση χρεοκοπία για τη χώρα, για την οικονομία, την παραγωγή, για τον "λαό";.

Από την άνευ όρων παράδοση στον επώδυνο συμβιβασμό

Του Γιάννη Μυλόπουλου

Σε όσους ισχυρίζονται ότι το σημερινό μνημόνιο είναι μια από τα ίδια, ο πρωθυπουργός απαντάει με την υπόσχεση της δίκαιης κατανομής των νέων βαρών και υπενθυμίζει ότι υπάρχουν προοπτικές ελάφρυνσης της πολιτικής της λιτότητας που μας επιβάλλεται από τους δανειστές. Γιατί όσο κι αν είναι επώδυνο και επαχθές το νέο μνημόνιο, δεν παύει να αποτελεί προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης.

Κι αν το κάναμε Κούγκι;

του Πάνου Ζέρβα

Αλλά γιατί δεν υπήρξε καμιά δυνατότητα για ρήξη; Για τον απλούστατο λόγο ότι η χώρα δεν ήταν ούτε κατ’ ελάχιστον προετοιμασμένη τεχνικά, πρακτικά και πολιτικά.Ούτε είχε εξασφαλίσει κάποιες διεθνείς συμμαχίες που θα τη βοηθούσαν να ανταπεξέλθει στα ζόρια.

Η συμφωνία της βέβαιης αποτυχίας

Του Ανδρέα Λουκάκου

Δε θα ήταν ρήξη, δε θα ήταν καν επιβίωση της αξιοπρέπειας, θα ήταν απλά η επικράτηση της κοινής λογικής. Είναι ένα πραξικόπημα το οποίο μόνο εμείς μπορούμε να ανατρέψουμε.

Και τι καταλάβαμε μ' αυτήν την ιστορία;

της Νάντιας Κατσαρού

Τελικά δεν πλαδαρέψαμε και τόσο. Ή ίσως πλαδαρέψαμε τόσο όσο χρειάζεται ώστε να φοβόμαστε την επιστροφή στον Σαμαρά περισσότερο από την επιστροφή στη δραχμή.Αυτό το δημοψήφισμα απέδειξε πως ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, άρα και οι απειλές για χάσιμο χρήματος στον άφραγκο δεν πιάνουν. Κάποιοι βέβαια, οι «πάση θυσία στο ευρώ» ίσως θα μπορούσαν να την κάνουν επιτέλους τη ρημάδα τη θυσία στο βωμό του. Από τα δικά τους, γιατί εμείς δώσαμε...

Γιάννης Δραγασάκης

Ανοιχτό άφησε ο Γιάννης Δραγασάκης το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το δημοψήφισμα στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. «Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς αλλά όχι στη βάση της υποταγής, ούτε...

Τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Η χθεσινή ημέρα ήταν εξόχως διδακτική για όλους. Φάνηκε, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι τα απλουστευτικά σχήματα "18 έναντι 1" σε επίπεδο χωρών ή "3 - 1" σε επίπεδο θεσμών δεν αποδίδουν τη σύνθετη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Απλώς, όσο πλησιάζει κανείς πιο κοντά στη λύση ή τη ρήξη, γίνεται φανερό καθώς οι μάσκες πέφτουν και ο καθένας κοιτάζει τα συμφέροντά του.

Για ένα «όχι» με προοπτική

Του Στάθη Κουβελάκη

Ποιά είναι τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες που δημιουργούν η ρήξη και το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος; Η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σήμερα ως μονόδρομος η υποταγή και η «πάση θυσία συμφωνία». Και είμαστε προφανώς ήδη στο «παρά πέντε».

Εκλογές

Του Απόστολου Διαμαντή

Η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται εσωτερικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει την Πέμπτη, δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές.

Η υπόθεση έκλεισε

Του Απόστολου Διαμαντή

Η ρήξη επομένως είναι ένα όπλο, ώστε να διατηρήσεις τη θέση σου. Δεν είναι κανονική ρήξη, διότι δεν έχεις το απαραίτητο στράτευμα γι’ αυτό. Ο Σύριζα δεν μπορούσε να στηριχθεί σε ένα ρωμαλέο κίνημα ρήξης, διότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Άρα δεν ήταν σε θέση να μπει σε κανονικό πόλεμο. Άρα ήταν λογικό να προστρέξει σε συμβιβασμό. Το ερώτημα είναι με ποια μέθοδο θα το έκανε.

Τι θα γίνει, συμφωνία ή ρήξη;...

Του Κώστα Καλλίτση

Η χώρα χρειάζεται μεταρρύθμιση. Τα διλήμματα ήταν και είναι, αν θα αποκατασταθεί και διευρυνθεί η αστική δημοκρατία με τη διάλυση του πελατειακού κράτους, με την ανασυγκρότηση των θεσμών, με την εκτόπιση του κομματισμού υπέρ της αξιοκρατίας.

Όχι άλλες εκλογές!

Του Γιώργου Σκύβαλου

Όταν  έληξε η συνεδρίαση της Βουλής, ήμουν κυριευμένος από μία θλίψη, απογοήτευση και αηδία. Είχα την εικόνα στο μυαλό μου ότι στις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου, το ψηφοδέλτιο το ρίξαμε μέσα σε ένα βούρκο και όχι σε κάλπη.

Με την άδειά σας!

του Άρη Δαβαράκη

Με λίγα λόγια η σοβαρότητα των γεγονότων δεν μας επιτρέπει αυτές τις ώρες (και μέχρι την αναγγελία μιας συμφωνίας ή μιας αποτυχίας για συμφωνία)  να δημοσιεύσουμε την συνηθισμένη μας ύλη, άρθρα γνώμης ή links με το πώς ερμηνεύουν τις εξελίξεις διάφορα μεγάλα sites ή blogs ανεξάρτητης και απολύτως αδέσμευτης «λογοτεχνικής» δημοσιογραφίας.

Στα τελεσίγραφα η διαπραγμάτευση

ThePressProject

Στο στάδιο της ανταλλαγής τελεσίγραφων και προσχεδίων, έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους. Σε αναμονή το Μαξίμου, εν μέσω συνεδρίασης του Brussels Group. Ανοιχτά τα εσωτερικά μέτωπα τόσο μεταξύ των δανειστών, όσο και στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePressProject, η κυβέρνηση αναμένει τελεσίγραφο, παρόλο που το μέτωπο των δανειστών εξακολουθεί να παρουσιάζει ρωγμές.

Άρθρο Τσίπρα στη "Μοντ": Η Ελλάδα στο επίκεντρο της σύγκρουσης για το μέλλον της Ευρώπης

Le Monde/avgi.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ύστερα από επιλογή ακραίων κύκλων στην Ευρώπη και όχι της Αθήνας, κρούει ο Αλέξης Τσίπρας με εκτενές άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Le Monde. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το ελληνικό ζήτημα είναι σύγκρουση στρατηγικών για την Ευρώπη  και θέτει ζήτημα δημοκρατίας στην Ένωση. Στο άρθρο του περιγράφει επίσης ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.

1,2,3 πολλές Αριστερές

του Χρήστου Λαδά

Η αριστερά θα υπερβεί τον εαυτό της και θα πετύχει ιστορικά αν ανοιχτεί σε όλες τις υγιείς δυνάμεις και τους άξιους ανθρώπους της χώρας, τελείως ακομμάτιστα και ακομπλεξάριστα, αν αδιαφορήσει για τα ρουσφέτια και αν συζητήσει με όλους αυτούς που πραγματικά επιζητούν τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όταν το άσπρο γίνεται μαύρο - με φανερό στόχο τον Α.Τσίπρα

anemosantistasis.blogspot.gr

Όλοι μάθαμε το κείμενο της πλατφόρμας που απορρίφθηκε αλλά κανείς δεν έμαθε το κείμενο που πέρασε. Με ρωτούσαν φίλοι μου αν απορρίφθηκε η πρόταση της αριστερής πλατφόρμας για ρήξη. Στον απλό κόσμο η απόρριψη του κειμένου ερμηνεύτηκε σα να μην θέλει ο Τσίπρας την ρήξη και είναι αποφασισμένος να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία όσο κακή και αν είναι. Αν αυτό ονομάζεται αριστερή ενημέρωση τότε να μην μας φταίνε οι μονταζιέρες. Αφού έχετε διαβάσει χίλιες φορές το κείμενο που δεν πέρασε διαβάστε και το κείμενο που πέρασε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Ρήξη; Τι Ρήξη, Πρόσθιου Χιαστού στο Αριστερό Γόνατο!;

του Αλέξανδρου Raskolnick

Να γίνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία ώστε όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη και να συνδράμομε με τις ιδέες και τις προτάσεις μας στον, ανύπαρκτο προς το παρόν, σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο από αυτόν τον μονόδρομο της εθνικής ταπείνωσης.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 40.