Αναζήτηση Ετικέτας - πολιτισμός

RSS

Άρθρα

Ανακυκλωμένα Χριστούγεννα!

του Γιάννη Μακριδάκη

Απορρίμματα δεν παράγω διότι αγοράζω κατά βάση μόνο αλεύρι κρίθινο, αβοκάντο, φακές, κάποιους ξηρούς καρπούς,βρώμη και ταχίνι ολικής άλεσης περίπου μια φορά το μήνα.

Γιάννης Κότσιρας

Ο Γιάννης Κότσιρας μιλάει στον Γιώργο Σκίντσα και στο BHMAgazino για το παρελθόν, την Αριστερά και την ευκαιρία της κρίσης."Η φάση του υπερκαταναλωτισμού", λέει, "ήταν συνολική οπισθοδρόμηση του πολιτισμού μας". Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη θα εμφανίζονται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από τις 18 Δεκεμβρίου.

Για τους κολασμένους...

Του Γιάννη Παντελάκη

Οι χώροι αποπνέουν δυσοσμία, οι μεταδοτικές ασθένειες θερίζουν, προχθές προστέθηκε άλλος ένας νεκρός, ένας καρκινοπαθής στο τελευταίο στάδιο, οι οροθετικοί δεν έχουν κανενός είδους ιατρική βοήθεια και κρατούνται σε κελιά-τουαλέτες.

Τι είναι το ταλέντο;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Ο μεγαλύτεροι λοιπόν εχθροί ενός ανθρώπινου ταλέντου είναι δύο, η μοναξιά και η ματαιοδοξία, ''το καβάλημα του καλαμιού'' με λίγα λόγια. Η μοναξιά λόγω του ότι αναζητά συνεχώς στη ζωή του καταστάσεις ανώτερες του ιδίου, αναζητά εκπλήξεις μοναδικές σε κάθε επίπεδο.

Τί είναι τα ελεύθερα σχολεία Waldorf;

Από το e-zine.gr

Δεν έχουν διευθυντή, δεν είναι κερδοσκοπικά, ωθούν την συμμετοχή των παιδιών σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γιορτές, περιβαλλοντικές δράσεις και διασκέδαση στην φύση.

91 πρόσωπα αναζητούν κοινή μήτρα

του Σταμάτη Πάρχα / μικρές εκδόσεις

Μία νέα εκδοτική οντότητα, οι «μικρές εκδόσεις», σας καλεί να γνωρίσετε το πρώτο έντυπο βιβλίο που εκδίδει. Είναι το συλλογικό έργο 91 προσώπων, 91 μελών της διαδικτυακής (facebook) ομάδας CRAFT.

Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν

Του Θανάση Καρτερού

Αυτό κι αν έχει πλάκα, ε; Σαράντα χρόνια μάς τσαμπουνάνε για την Αριστερά που δεν έχει προτάσεις. Φέρτε προτάσεις, κάντε προτάσεις, πόσες φορές το λουστήκαμε;

Ο Stephen King, ο Pablo Neruda και άλλοι 6 διάσημοι συγγραφείς που δεν είναι αυτοί που νομίζετε

Της Νάγιας Κωστιάνη

Ποιο βιβλίο του Charles Lutwidge Dodgson είναι το αγαπημένο σας; Ποια φράση από τα γραπτά του Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto σας έχει στοιχειώσει από την ημέρα που τη διαβάσατε για πρώτη φορά;

Η εσωτερική ηλιοφάνεια

του Άρη Δαβαράκη

Έχω μεγάλη ανάγκη να είμαι συντονισμένος με το μέσα μου φώς, ειδικά σε μια περίοδο κοινωνικά και οικονομικά πολύ ζόρικη από κάθε άποψη. Συντονισμένος με το άνω τερματικό, όπως το αντιλαμβάνεται η ψυχή μου, βρίσκω την δύναμη να προχωρήσω άλλο ένα βήμα μπρός με την ίδια δυναμική...

Τico tico Αλέξη

του Οδυσσέα Ρούσκα

Κάπως έτσι λοιπόν είναι οι μεγάλοι ηγέτες καλέ φίλε Αλέξη. Είναι μόνοι τους στην κορυφή, χωρίς «αυλικούς» ειδικά όταν υπηρετούν την αλήθεια, αλλά περιστοιχίζονται από την μεγαλύτερη παρέα φίλων που είναι το κοινό τους και έχει αλάνθαστο κριτήριο.

Τι να ψηφίσεις;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Η ανθρώπινη αγάπη είναι ο προθάλαμος για την ευημερία, την δημοκρατία, την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την παιδεία, την ανθρωπιά.  Δεν υπάρχει τρόπος να μάθει ο άνθρωπος αυτήν την έννοια, μιας και είναι αυτόφυτη, αρκεί να την ανακαλύψεις.

Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Του Κώστα Καρακώτια*

Ο περιηγητής εισέρχεται το 1806 στην Αθήνα από την Ελευσίνα και αντικρίζει την Ακρόπολη. Όπως και τώρα, έτσι και δύο αιώνες πριν, η Ακρόπολη ήταν η σταθερά της πόλης. Ο Σατομπριάν γράφει και μεταφράζει ο Εμμανουήλ Ροΐδης: «Το πρώτον αντικείμενον, όπερ είδον, ήτο η Ακρόπολις φωτιζομένη υπό του ανατέλλοντος ηλίου».

Η ανάγκη, όπου νάναι, Ναγκασάκι

του Άρη Δαβαράκη

Καμιά φιλοσοφία, καμιά θρησκεία, καμιά ιδεολογία, καμιά κοσμοθεωρία δεν κηρύττει και δεν δικαιολογεί την απόλυτη αυτή υποδούλωση στο χρήμα, ακόμα και των πιο προηγμένων κοινωνιών (όπως των Ευρωπαϊκών λαών ή των πολιτών των ΗΠΑ).

Ακατανόμαστα άρθρα

του Χρήστου Λαδά

Το κείμενο τελειώνει με την γνωστή ερωτηματική-καταφατική ατάκα: «Δεν γ@μιόμαστε λέω εγώ» αφού πριν ο γράφων μας έχει ενημερώσει ότι η Ντέλια ήταν καυλωμένη στη συνάντηση των μελών της τεταρτόϊκας που γαμούσαν την κυβέρνηση.

Αμάν Αλέξη...

του Οδυσσέα Ρούσκα

Γιατί πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας. Να ακουμπάμε ο ένας τον άλλον. Να κοιταζόμαστε. Να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με αγάπη.Να κλείσουμε την μαυρίλα και τη μιζέρια σε ένα κουτί και να το στείλουμε στον πάτο της κακιάς μας λήθης. Πότε θα πιστέψουμε ξανά στον εαυτό μας και την αλήθεια του καθενός και της καθεμιάς; Πότε θα ελευθερωθούμε από τον «κακό μας τον καιρό»;Πότε θα ξαναγίνουμε άνθρωποι άραγε; Και πάμε στο προκείμενο: Για ποιά πολιτική να μιλήσω, όταν σε αυτή την χώρα δεν υπάρχουν άνθρωποι σαν και τούτον πια; Mετρημένοι  στα δάχτυλα δυστυχώς.

Is There Any Alternative?

του Γιάννη Μακριδάκη

Ένας ένας, όπως αποδείχτηκε, οι πολιτικοί και τα κόμματα που μπαίνουν στο παιχνίδι της εξουσίας, αποδέχονται αργά ή γρήγορα, άλλοι εύκολα και άλλοι κάπως αντιστεκόμενοι μέχρι να λυγίσουν, τον καπιταλιστικό μονόδρομο.

Ταπεινογραφία: Ανορθόγραφα Συναισθήματα ή... η χαμένη (;) ομορφιά της επιστολογραφίας

του Τάσου Θεοδωρόπουλου

Ο ΤΑΖ κολυμπάει αναζητώντας  τις χαμένες λέξεις ανάμεσα στα  κύματα, αψηφώντας τους κινδύνους και τα βράχια, προσδοκώντας τη βροχή.“Δεν έχω λόγια”.  Kαι που να τα βρεις αφού εσύ ο ίδιος τα  εξόρισες; Τα αντικατέστησες με σηματάκια και emoticons,  αυτές οι  φατσούλες που χρησιμοποιούμε στο Ίντερνετ για να εκφράσουμε συναισθήματα όπως χαρά  και λύπη, "Νοιώθω ευλογημένος" κ.α

Αξιότιμοι απογοητευμένοι (συμπεριλαμβανόμενου και του Λάκη Λαζόπουλου)

του Οδυσσέα Ρούσκα

Όμως σε έναν κόσμο που τα σκοτεινά συμφέροντα επικρατούν, σε έναν κόσμο όπου κάποιοι αγοράζουν και πωλούν κράτη και λαούς, σε έναν κόσμο όπου κάποιοι σπέρνουν την πείνα. Σε έναν κόσμο όπου κάποιοι δημιουργούν πολέμους από το πουθενά, σε έναν κόσμο όπου σε κανένα κράτος δεν διοικούν οι λαοί, σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θεωρούνται αριθμοί, μην καποιον να σας σώσει.

Καβάκος Vs Λαφαζάνης

Του Νίκου Μπακουνάκη

Είδα στην τηλεόραση την  συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου από το Μέγαρο Μουσικής με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Ο Καβάκος μας έδειξε την σύγχρονη Αθήνα μέσα από το ρεμπέτικο, αυτήν την σπαρακτική μουσική που τον οδήγησε στον Σιμπέλιους και στον Μπαχ. Και μετά διάβασα τα κείμενα του Λαφαζάνη.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 50.