Αναζήτηση Ετικέτας - περιβάλλον

RSS

Άρθρα

Φωτάκια και έλατο; Savoir Vivre των Χριστουγέννων

της Δάφνης Χρονοπούλου

Aυτό που στο σαλόνι μας μοιάζει με δένδρο ολόκληρο δεν είναι παρά κορυφή που φυτεύτηκε με σκοπό να φτάσει σ' εμάς.Το ψεύτικο δενδράκι αντίθετα που μας συστήνουν οι άσχετοι, είναι ένα πλαστικό made in China

Μπιλ Γκέϊτς: Μόνον ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει το περιβάλλον!

Της Αναστασίας Γιάμαλη

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπιλ Γκέιτς όχι απλώς υποστήριξε πως μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει το περιβάλλον αλλά ανακοίνωσε πως θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια για πράσινες επενδύσεις.

Ανοιχτή επιστολή πολίτη για τις Σκουριές: Κύριε υπουργέ Δημόσιας Τάξης, φημολογείται ότι...

Κωνσταντίνος Σωτηρίου / Κίνηση Ενεργοί Πολίτες

Ο τελευταίος χρονικά υπαίτιος των όσων «δεχτήκατε» εσείς τις τελευταίες ημέρες για τις Σκουριές και αφού προηγήθηκαν οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Πάχτας , είναι ο κ. Σαμαράς με την γνωστή νοοτροπία και φράση «η επένδυση θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος». Αυτό το κόστος ευχόμαστε να είναι το τελευταίο με τις προχθεσινές εικόνες στις Σκουριές. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

(c) athensclimbing.com

Ανάβρα Μαγνησίας

partetavouna

Η Ανάβρα σήμερα αποτελεί πρότυπο οικισμό ανάπτυξης, καθώς οι τυχεροί της κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης και μηδαμινή ανεργία. Ένα μικρό θαύμα που διαθέτει αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, που καλύπτουν δωρεάν τις ενεργειακές ανάγκες του χωριού και το πλεόνασμα πωλείται στη ΔΕΗ αποφέροντας στην κοινότητα ετήσια έσοδα 100.000 €.

«Ο άνθρωπος καταβροχθίζει κάθε χρόνο μιάμιση Γη»

real.gr/newsbeast.gr

Πολλοί νομπελίστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της Γης, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει μια επανάσταση στις ανθρώπινες συμπεριφορές.Μόνο μια πιο ευφυής και λογική χρήση των φυσικών πόρων θα επιτρέψει να σωθούν τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα, θέλουν να υπενθυμίσουν αυτές οι ένδεκα προσωπικότητες, κυρίως επιστήμονες, που θα συναντηθούν στο Χονγκ Κόνγκ.

Η Μεσόγειος χάνει τα ψάρια της

real.gr

Τα ψάρια της Μεσογείου μειώνονται συστηματικά την τελευταία εικοσαετία σύμφωνα με νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.«Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να παίρνουν πιο σοβαρά την έρευνα και διαχείριση της Μεσογειακής αλιείας», δήλωσε ο επικεφαλής του κ. Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας  οι γόνοι των ψαριών πρέπει να αφίνονται να γεννήσουν έστω μια φορά.

Ευάλωτες πολιτείες

του Γιάννη Μακριδάκη

Οι αχανείς εκατομμυρίων καταναλωτών μητροπόλεις, στις οποίες τείνει να κατοικεί η ανθρωπότητα των καταναλωτών, ο ένας πάνω στον άλλον, είναι εκ των πραγμάτων ανοχύρωτες και ευάλωτες στα φυσικά (και όχι μόνο) φαινόμενα, οι δε πληθυσμοί τους τελείως μα τελείως ανασφαλείς και εκτεθειμένοι καθημερινά σε κινδύνους που επιφέρουν θάνατο. Απειλούνται από όλα. Από πλημμύρες, σεισμούς, φυσικούς και εργαστηριακούς ιούς, "δυστυχήματα" και εγκλήματα κανιβαλισμού προερχόμενου από συνθήκες πανικού ή χρηματικής και υλικής ανέχειας.

Οι Σκουριές και οι σαπίλες

της Νάντιας Κατσαρού

Η μαγευτική Ελευσίνα και η καταστροφή της έχει πολλές ομοιότητες με τη Χαλκιδική και τις Σκουριές. Τις εταιρείες και την 'κοινωνική ευθύνη' τους να φοβάσαι. (φωτο: η Ελευσίνα με τον φακό του Ανδρέα Εμπειρίκου - Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)

Eπικίνδυνα απόβλητα

Του Δημήτρη Λάππα/kathimerini.gr

Αγώνας δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκομιδή των αποβλήτων και την διαχείρισή τους, την καταστροφή τους δηλαδή, σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Σουηδία.

Οι δύο οπτικές γωνίες που μπορεί να δει κανείς τον πολιτισμό μας

Του Lester R. Brown Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης

Για να το θέσουμε αλλιώς, θα χρειαζόμαστε 1,5 γαίες, προκειμένου να διατηρήσουμε το παρόν καταναλωτικό μας σύστημα. Η κοινωνική κατάρρευση είναι ήδη καθ` οδόν.

Νομοθετώντας την Καταστροφή (Vol.2)

του Άκη Ματούλα

Μόλις διάβασα το Νομοσχέδιο για τα Δάση με τον γελοίο τίτλο «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση κ Ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη Ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας». Σαν περιβαλλοντολόγος βρίσκω τον τίτλο πολύ γελοίο...

φωτο: MyTraveler.gr

Γιατί στην ελλάδα δε χρειάζεται να έχεις το νόμο με το μέρος σου: αρκεί να έχεις τον υπουργό

της Φιλοθέης Βαρσαμή

Αν φάμε ευρωπαική καμπάνα για τον Ταγαρά θα την πληρώσουμε όλοι μαζί, οπως τις καμπάνες που τρώμε για τις σκουριές. Στο μέλλον, οποιος πει ότι ο οικισμός χτίστηκε παράνομα θα ακούσει ατάκες από το καλώς ήρθε το δολλάριο και θα ακούσει και αναπτυξιακά καντήλια, μερικοί δε φίλοι του θα δηλώσουν ότι μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι ευεργέτες δήμαρχοι να χτίσουν και στα δικά τους χωριά και στο δέλτα του έβρου και στο φαράγγι της σαμαριας (φωτο: MyTraveler.gr).

Επιχειρήσεις μέσα στα δάση

Του Προκόπη Γιόγιακα

Ανοίγει ο δρόμος για οικοδόμηση μέσα στα δάση με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκτός από τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, προβλέπεται και η κατασκευή αυτόνομων τουριστικών κατοικιών. Πάντως, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτές οι κατοικίες θα μπορούν να πωλούνται σε ιδιώτες ή αν θα παραμένουν σε καθεστώς παραχώρησης.

Περιβαλλοντικός πρόσφυγας

Του Μιχάλη Μιχελή

Δημοσιογραφικά λοιπόν υπάρχει μεγάλη συνηγορία συμπαράστασης, για τους ανθρώπους που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους από τα καιρικά φαινόμενα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τους παρέχουν αλληλεγγύη, αλλά απο την άλλη, σε ο,τι αφορά νομικές επικουρικές βοήθειες (γι αυτό το καυτό πρόβλημα), αντιμετωπίζουν ένα τοίχο άρνησης, γιατί στο διεθνές δίκαιο το «περιβαλλοντικός πρόσφυγας», σημειώνουν οι επαΐοντες, είναι νεολογισμός.

Αιγιαλός Ώρα Μηδέν

Από tvxs.gr

Ενενήντα επτά επιστημονικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς στην Ελλάδα,  δημιούργησαν το πανελλήνιο δίκτυο  «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του γνωστού νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Αμμοθίνες… (μια μελαγχολική τουριστική ιστορία…)

του Άκη Ματούλα

Καμιά δικαιολογία και καμιά επίφαση καμιάς κρίσης δεν δίνει το δικαίωμα να επιτρέψουμε την καταστροφή ή την υποβάθμιση από επελαύνοντες ορδές τουριστών και ιδιωτών επενδυτών. Δεν είναι μόνο ανήθικο αλλά και υπονομευτικό για τις επόμενες γενιές που θα στερηθούν ακόμη μια φυσική κληρονομιά που θυσιάστηκε, για να γίνει από ορισμένους κοντόφθαλμα και βραχυχρόνια η κρίση ευκαιρία, για να μην κακομουτσουνιάσουν οι δανειστές και παρεξηγηθεί ο κύριος Σόιμπλε….

 

Bραβεία αντιοικολογικής δράσης

Απο topontiki.gr

Όπως σημειώνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

Δεν πήγαν άδικα τα Κανατάδικα

του Άρη Δαβαράκη

Δεν πήγαν άδικα τα Κανατάδικα. Γιατί με ξεναγήσανε στη φύση όπως την είχε φτιάξει ο Δημιουργός του Σύμπαντος και μου επιτρέψανε να δω και να παρατηρήσω όλα τα στάδια της καταστροφής που εμείς οι πολιτισμένοι νεοευρωπαίοι επιφέραμε με τις τόσο κερδοφόρες καινοτομίες μας. Τις είδα όλες τις φάσεις της καταστροφής στα Κανατάδικα.

Μνημόνιο-μπετόν αρμέ για τον αιγιαλό

Της Χαράς Τζαναβάρα

Το ξεπούλημα των ελληνικών ακτών σε ιδιωτικά συμφέροντα και ο οικοδομικός «οργασμός» που θα ακολουθήσει αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και μάλιστα με σφιχτά χρονοδιαγράμματα, ομολόγησε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Σ. Καλάς.

Νομοθετώντας την καταστροφή…

του Άκη Ματούλα

Για έναν Περιβαλλοντολόγο η αξία του Αιγαίου και ιδιαίτερα η λεπτή ζώνη του αιγιαλού μαζί με την χερσαία ζώνη της παραλίας αποτελεί ένα μοναδικό δυναμικό δημιούργημα της φύσης.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 25.