Αναζήτηση Ετικέτας - οικοσύστημα

RSS

Άρθρα

Το france4 στην Βολισσό της Χίου (απο το blog του Γιάννη Μακριδάκη)

του Γιάννη Μακριδάκη

Τους έδειξα το Πελινναίον Όρος, το δίκορφο, που φορούσε ένα κασκόλ από πυκνό πάλλευκο σύννεφο, και όλη τη βουνοσειρά. Τους είπα τότε πως όλα όσα είδανε, μυρίσανε, γευτήκανε, νιώσανε, όλα σε τούτο το βουνό τα οφείλουμε.

Κι ύστερα κι ύστερα…

του Γιάννη Μακριδάκη

O εργάτης παίρνει 3,8 ευρώ την ώρα και δουλεύει 8ωρο κυλιόμενο σε 3 βάρδιες, όλο το 24ωρο δεν σταματά η παραγωγή: Παράγουν 1 αυτοκίνητο ανά λεπτό της ώρας...

Απόσταγμα (Άσκηση Φυσικής)

του Γιάννη Μακριδάκη

Το παρακάτω κείμενο είναι το απόσταγμα όλων όσων έχω νιώσει, καταλάβει, σκεφτεί, μιλήσει και γράψει καθ’ όλα τα χρόνια της μέχρι τώρα ζωής μου και το αναρτώ κατά καιρούς...

Για την αγάπη (όλα τ' ανέχτηκα μα δεν το δέχτηκα να υποκριθώ)

του Άρη Δαβαράκη

Ο πλανήτης μπορεί εύκολα να μας θρέψει και να μας χαρίσει ό,τι χρειαζόμαστε αν παίρνουμε μόνο αυτό που έχουμε ανάγκη και βρίσκουμε και τον τρόπο να το αντικαθιστούμε στην πηγή του, ώστε και ο διπλανός μας να μην το στερηθεί.

Επιτέλους!

του Γιάννη Μακριδάκη

Το ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική άποψη πια μέσα στη Βουλή, πλην κάποιων διαφοροποιήσεων μιας οικτρής (και παρωχημένης όσον αφορά στα σύγχρονα θέματα της ανθρωπότητας και του οικοσυστήματος) μειοψηφίας.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου: Δυο χρόνια toportal.gr

του Άρη Δαβαράκη

Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε πως θα γίνουμε πολύ ωραίοι πιά, αντάξιοι των πιστών μας φίλων αλλά και των πολλών και αξιόλογων «εχθρών» μας που ενεργοποιούν με τις αντιρρήσεις τους την σκέψη μας και μας εμπνέουν!

Ακραία φυσικά φαινόμενα

του Γιάννη Μακριδάκη

Τον άνθρωπο τον ορίσαμε ως άτομο ανταγωνιστικό και καταναλωτή, τον βιότοπό του ως οικόπεδο, τους φυσικούς πόρους γύρω του ως χρήμα και την ανάπτυξη ως αυτοκαταστροφή.

Σβόλοι αντί ψήφων

του Γιάννη Μακριδάκη

Κανένα σύστημα δεν αλλάζει από μέσα, μόνον από μέσα μας αλλάζουν τα πάντα. Μόνον αδαείς ή ματαιόδοξοι υποκριτές ή και τα δύο συνήθως, εισχωρούν στο σύστημα, δήθεν για να το αλλάξουν και αποδεικνύεται το ποιόν τους.

Προσωρινός αποχαιρετισμός

του Γιάννη Μακριδάκη

Επέλεξα και κάτι άλλο. Να απευθύνομαι στους ανθρώπους αυτούς και σε όσους καταφέρνουν διαχρονικά να νιώσουν και να κατανοήσουν όλα τα παραπάνω, με τη λογοτεχνία.

Όντα και προϊόντα

του Γιάννη Μακριδάκη

Άλλη επανάσταση από την προσωπική του καθενός επαναφορά σε ον, από προϊόν, δεν υφίσταται. Απελευθερωμένος στο αυθύπαρκτο Οικοσύστημα, εναρμονισμένος με το Χάος Του και συνειδητό μέλος της μοναδικής τέλειας Οικονομίας Του, ζώντας και μη εκβιάζοντας στο παραμικρό τη μόνη υφιστάμενη, τη Φυσική Ανάπτυξη, απολαμβάνεις κάθε στιγμή του ημερήσιου και του ετήσιου κύκλου Του ως ον, αντί να σπαταλιέσαι εγκλωβισμένος στα ράφια του καταναλωτισμού ως προϊόν.

Σφιχτόκωλες αποφάσεις υπουργών

του Γιάννη Μακριδάκη

Ο υπουργός Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι θα μας υποχρεώσει έναντι σκληρής και μάλλον εκδικητικής ποινής σε τεστ κοπράνων και άλλες ιατρικές εξετάσεις και όλο αυτό το ονόμασε πρόληψη του καρκίνου. Προφανώς μέχρι εκεί φτάνει.

Γενέθλια 2015

του Άρη Δαβαράκη

Ζούμε μια δύσκολη κύηση ενός αλλιώτικου μέλλοντος που οδηγεί την Ελλάδα σε άλλες πια διαδρομές,στηριγμένες στις δημιουργικές δυνάμεις, τις δυνατότητες και τις δεξιότητες του καθενός μας...

Είμαστε ναυαγοί

του Άρη Δαβαράκη

Η απόσταση ανάμεσα στο ουσιώδες και αυτό που ζούμε σαν κοινό τόπο είναι από εδώ ως την αιωνιότητα. Λέμε συνεχώς ψέματα, μας λένε συνεχώς ψέματα, αποδεχόμαστε το ψέμμα σαν κοινωνική συνθήκη ικανή να μας προφυλάξει από τα χειρότερα.

Κόστα Ρίκα, η πιο πράσινη ενεργειακά χώρα του κόσμου

Της Ειρήνης Μητροπούλου

Είναι μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής με σπάνιο φυσικό πλούτο και ομορφιά και μια ακόμη πιο σπάνια, καταπράσινη, ενεργειακή πολιτική.Η Κόστα Ρίκα αποφάσισε να πληρώνει τους γαιοκτήμονες που διατηρούν άθικτα τα δάση και καθαρούς τους ποταμούς γιατί "μετράει"τα οικοσυστήματα σαν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης.

Γιάννης Μακριδάκης: Εκτός των γηπέδων του καταναλωτισμού

Της Κρίστυ Κουνινιώτη

Κανείς δεν ξέρει τη ζωή, πρώτη φορά ζούμε όλοι, πού να το φανταστώ. Ετσι όμως ήθελα να ζω και έτσι το πήγα, αυτό είναι βέβαιο, ότι δεν αφέθηκα στο σύστημα αλλά το αμφισβήτησα από νωρίς και βγήκα στο περιθώριό του.

Του άπιστου Θωμά

του Άρη Δαβαράκη

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι η τεράστια πλειοψηφία προσπαθεί να καταλάβει, να ενταχθεί, να βελτιώσει τις ατομικές της επιδόσεις και να «αγαπηθεί» από τον διπλανό γι’ αυτό που είναι (να γίνει δηλαδή αποδεκτή  με τα τυχόν κουσούρια της η κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα που συναποτελεί με εκατομμύρια άλλους την κοινωνία), όλα θα αλλάξουν ριζικά.

Ανάταση

του Γιάννη Μακριδάκη

Η καπιταλιστική κρίση είναι συστημική και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο αξιακό σύστημα του καταναλωτισμού, το οποίο έχει ορίσει λάθος τα δομικά στοιχεία του, ήτοι τις έννοιες τιμή, πλούτος, ανάπτυξη.

Λίγο ψηλότερα

του Άρη Δαβαράκη

Διότι τελικά το ζήτημα δεν είναι αν θα έχουμε ευρώ ή λίρα, μνα ή γιέν, δραχμή ή δολάριο. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε ξανά να στρέψουμε  την προσοχή μας στο ουσιώδες, στο ανθρώπινο, το γειωμένο και βατό. Στη φύση, στην καλή (ή έστω καλύτερη) διατροφή, στον μέσα μας άνθρωπο, στον απέναντι μας, στον έρωτα, την αγάπη, την δημιουργικότητα, στην παρατήρηση του κόσμου αυτού που λειτουργεί έτσι μόνο σ’ αυτόν τον πλανήτη στον οποίον έχουμε την τεράστια ευκαιρία να ζούμε.

Συνέντευξη: Γιάννης Μακριδάκης

Της Μαρίας Μανωλέλη

Στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται θυμωμένος, στα βιβλία του ευαίσθητος. Πώς είναι όταν τον συναντήσεις από κοντά;

Ονειρώξεις και δίλημμα - Ξεκάθαρα

του Γιάννη Μακριδάκη

Φοβάμαι ότι η χώρα και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση είναι παραδομένη από χρόνια στις βουλές των αστών ευρωλάγνων που επιθυμούν να καθιζάνει κι άλλο η οικονομική πυραμίδα τσαλαπατώντας και συνθλίβοντας τους ευρισκόμενους στην κοινωνική της βάση, ώστε, συνάμα με την εκποίηση και την καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας, να παραμείνουν οι ίδιοι με ευρώ στην πορτοφόλα (και στο μυαλό τη φόλα)…

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 69.