Αναζήτηση Ετικέτας - Νόμπελ λογοτεχνίας

RSS

Άρθρα

Νόμπελ και σύγχρονη λογοτεχνία

Του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη

Είναι αδιανόητο να μην αποτυπώνεται κάπου στην ιστορία του βραβείου, ο «διάλογος» των crime investigators. Κατανοώ ότι είναι δύσκολο να δώσεις το Νόμπελ στην Άγκαθα Κρίστι ή τον Χάμμετ, αλλά δεν το κατανοώ! Αν δεν διακρίνεις ποιες είναι οι πραγματικές καινοτομίες μιας τέχνης δεν είσαι literate, είσαι κυράτσα του Παρνασσού.

Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, συγγραφέας και δημοσιογράφος από την Λευκορωσία, είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Στην ανακοίνωση της Ακαδημίας αναφέρεται ότι το Νόμπελ τής απονέμεται «για τα πολυφωνικά της γραπτά, ένα μνημείο στον πόνο και το κουράγιο στην εποχή μας». Το έργο της 67χρονης βασίζεται στη σύνθεση υπομονετικά συγκεντρωμένων μαρτυριών και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τίτος Πατρίκιος

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος το Σάββατο απόγευμα επιβεβαίωσε με το ξάφνιασμά του αυτόν τον άτυπο ορισμό, την αιφνίδια διακοπή της δικής του πραγματικότητας. Τη στιγμή που ο συντονιστής ανακοίνωνε πως το γαλλικό Pen - το παράρτημα της διεθνούς ένωσης συγγραφέων με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες - τον προτείνει για Νομπέλ Λογοτεχνίας, εκείνος αρκέστηκε σε ένα γεμάτο αμηχανία «αλήθεια, δεν είχα ιδέα»...

Αποτελέσματα 1 έως 3 από 3.