Αναζήτηση Ετικέτας - νόμισμα

RSS

Άρθρα

Ευχή για το 2016: Να κρατηθούμε όρθιοι

Του Δημήτρη Ραπίδη

Το δημοψήφισμα κορύφωσε τον ενθουσιασμό των πολιτών και τους έκανε συμμέτοχους μιας τιτάνιας προσπάθειας. Θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας. Όπως θα μείνει και η 17ωρη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου και η ανακοίνωση της «ήττας» την επομένη.

Εκλογές χωρίς αυταπάτες

του Χρήστου Λαδά

Οι εκλογές γίνονται για το ποιος θα αναλάβει την καυτή πατάτα να οδηγήσει τη χώρα στην ουσιαστική εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Πίσω ή μέσα σε αυτό το διακύβευμα, θα έπρεπε να υπάρχει η ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους.

Το νόμισμα, σου λέει ο άλλος…

του Αλέξανδρου Raskolnick

Και δεν φτάνει που τα έκανε σαν τα μούτρα του πέντε μήνες στο υπουργείο του, ο κυρ- Παναγιώτης, κάνει και την πάπια τόσον καιρό που γίνονταν διάφορα πράγματα και δεν μιλάει καθόλου.

Θέλει ή δεν θέλει δραχμή ο Λαφαζάνης;

Του Δημήτρη Ραπίδη

Τόσο ο Στρατούλης όσο και ο Ήσυχος είναι ξεκάθαροι σε συνεντεύξεις τους ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι απαραίτητος όρος για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Εκείνο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι αν όλοι τους στο κόμμα ακολουθούν την ίδια γραμμή ή ο καθένας ξεχωριστά αναπτύσσει την δική του ατζέντα.

Οι Καλοί, οι Κακοί και οι Άχρηστοι

του Αλέξανδρου Raskolnick

Ακούς εκεί εκλογές, όταν οι τσιμινιέρες της οικονομίας έχουν «παγώσει» και το κράτος πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, έρμαιο της προχειρότητας. Δουλειά, βρε, και λίγη σοβαρότητα επιτέλους!

Το σύνδρομο του ευρώ

Του Αντώνη Ανδρουλάκη

Η μνημονιακή 6ετία κατεδάφισε, μεταξύ πολλών άλλων και, ένα ολόκληρο σύστημα από βεβαιότητες που είχε εγκαθιδρυθεί στο συλλογικό ψυχισμό των νεοελλήνων της μεταπολίτευσης.

Σκέψεις Μέσα στ' Αποκαϊδια

του Αλέξανδρου Raskolnick

Τώρα όμως δεν είναι η ώρα για δάκρυα. Μέσα στη δίνη του ακήρυχτου πολέμου κατά της κοινωνίας μας, έχουν στερέψει κι αυτά.Τώρα είναι ώρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και ομόνοιας. Ήδη ηχούν τα τύμπανα του πολέμου...

Οχι σε νέο εμφύλιο

Του Κώστα Ιορδανίδη

Η εμφυλιακή σύγκρουση, προς την οποία σταθερώς οδεύουμε, μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ένας πρωθυπουργός της Αριστεράς, υπογράψει συμφωνία παραμονής στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θέλει επενδύσεις και απασχόληση, όχι άλλα δάνεια

Του Δημήτρη Ραπίδη

Η Ελλάδα θέλει επενδύσεις και απασχόληση, όχι άλλα δάνεια. Οι εταίροι το αντιλαμβάνονται, αλλά δεν το επιθυμούν. Οι επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έρθουν. Παρόλα αυτά όμως, δεν αφήνουν την Ελλάδα να διευρύνει τις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές της συνεργασίες με χώρες εκτός ΕΕ και Ευρωζώνης. Πολύ απλά, για να ελέγχουν πλήρως την οικονομική πορεία του τόπου, να γνωρίζουν ότι η χώρα θα είναι μια ατελείωτη μπανανία χρέους

Δραχμή, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη

Του ΠαύλουΤσίμα

Ας το σκεφτούμε κι έτσι, λοιπόν: Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η Δραχμή θα είχε, ως όχημα οικονομικής μεγέθυνσης, πλεονεκτήματα, τι θα σήμαινε η εισαγωγή της για τα άλλα δύο Δέλτα- την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη;

Αχυρόκουκλα με φράκο και ημίψηλο

Του Χρήστου Γιανναρά

Εξη Ιανουαρίου του 2002 ο Χρήστος Γιανναράς έγραφε αυτό το κείμενο με αφορμή την ένταξή μας στο ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα - και την αρχή της περιπέτειαςπου μας οδήγησε έως εδω. Αξίζει να διαβαστεί ξανά σήμερα, πάνω απο 13 χρόνια μετά, με δεδομένες τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης απόφασης που, τώρα πια ξέρουμε, πως πάρθηκε κάτω απο πίεση και όχι αξιοκρατικά. Δεν είμασταν δηλαδή έτοιμοι για το ευρώ - πολύ απλά.

Κάθε μέρα που περνάει είναι για την Ελλάδα κερδισμένη

του Άρη Δαβαράκη

Το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου που άνοιξε την πόρτα του Μαξίμου στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ήταν ένα πολύ μεγάλο σοκ τόσο για τους «εταίρους» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την ίδια την ελληνική κοινωνία. Ακόμα και εμείς που υποστηρίξαμε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, χρειαστήκαμε τον χρόνο μας για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη και σημαντική είναι αυτή η αλλαγή που επιφέραμε...

Το ευρώ, η δραχμή και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Ένας Στρατολάτης

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η κόντρα Βαρουφάκη-Λαπαβίτσα που συμπυκνώνει την αναμέτρηση ευρώ-δραχμής. Μια αναμέτρηση περισσότερο τεχνική παρά πολιτική, αφού έχει ως επίκεντρο το νόμισμα και όχι το πλαίσιο της άσκησης πολιτικής.

Κυβέρνηση Αριστεράς

του Γιάννη Μακριδάκη

Μια κυβέρνηση Αριστεράς χωρίς εισαγωγικά επιβάλλεται λοιπόν βραχυπρόθεσμα να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση, να αμφισβητήσει το σύστημα και να φέρει δικαιοσύνη στη χώρα, μεσοπρόθεσμα δε να αλλάξει όραμα, ορισμούς και όρους πολιτικής.

Αποτελέσματα 1 έως 14 από 14.