Αναζήτηση Ετικέτας - λαϊκισμός

RSS

Άρθρα

Υπογραφές και δάκρυα

του Χρήστου Λουτράδη

Μια κοινωνία που αιμορραγεί από την λιτότητα εδώ και τόσα χρόνια δεν την ενδιαφέρει αν ο υπουργός δακρύζει όταν υπογράφει. Τον νοιάζει που υπογράφει.

«Φιλελεύθερη» υποκρισία

του Γιώργου Θωμαϊδη

Εάν επανέλθουν ως κυβέρνηση, έστω «εκσυγχρονισμένοι», θα εξωθήσουν διχαστικά το λαό μας στην απόγνωση, στην πολιτική αναπηρία ή στην πολιτική παραφροσύνη. Και τότε θα ξανακόψουν το ρεύμα και όχι μόνο.

Είμαστε σε βαθιά κρίση

του Χρήστου Λουτράδη

Οι προκλητικά ανιστόρητες , βαθιά διχαστικές και άνευ πολιτικής ουσίας δηλώσεις του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη αλλά και οι αντιδράσεις που συνόδευσαν τις δηλώσεις αυτές φανέρωσαν όλες τις παθογένειες και τα καρκινώματα της κοινωνίας μας.

Τα ταμπού και τα τοτέμ της μεταπολίτευσης

Του Αλέξη Παπαχελά/kathimerini.gr

Αν γίνει η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, αν μπει μία τάξη στο ασφαλιστικό επί των ημερών Τσίπρα θα έχει ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες κυβερνήσεις που θα έχουν τα χέρια λυμένα από το παρελθόν μας...

Εμείς που είμαστε ΝεοΔημοκράτες (απο το Fb του Μίλτου Βασιλειάδη)

Απο το Fb του Μίλτου Βασιλειάδη

Δεν δέχομαι κανέναν υποψήφιο της παράταξής μου να κάνει κίνηση διχασμού. Δεν δέχομαι να αποκλείει μια ολόκληρη ομάδα της ΝΔ (όσο μικρή η μεγάλη και αν είναι). Δεν δέχομαι να απαξιώνει έναν αρχηγό και π. Πρωθυπουργό που κράτησε την χώρα όρθια 2μισι χρόνια. 

Χάος

του Οδυσσέα Ρούσκα

Δεν μάθαμε πότε ως τώρα τι θέλουμε και τι ζητάμε, ποιοι είμαστε. Πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων την αγάπη και την απλότητα για ένα i-phone.Ορίσαμε κυβερνήτες και καπετάνιους των ζωών μας συνεχόμενα και με άτεχνο τρόπο, άτομα και μυαλά σκοτεινά και θολά, ανάρμοστα και ξεδιάντροπα. Κατορθώσαμε τούτο το χάος που ζούμε.

Μπορούμε να φτιάξουμε μια ισχυρή Ελλάδα;

Του Δημήτρη Περδίκη

Kανένας δεν έλεγε πως εκ των πραγμάτων η νέα δραχμή θα ήταν ένα εξαιρετικά πληθωρικό νόμισμα χωρίς καμία ανταλλακτική αξία στο εξωτερικό. Γεμίσαμε δημαγωγία, λαϊκισμό και στοχοποίηση της αντίθετης άποψης.

Η ομορφιά και η κατάρα της δημοκρατίας

του Χρήστου Λουτράδη

Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε το πολιτικό του λάθος μετά τον εκλογικό του θρίαμβο την Κυριακή. Αντιμετώπισε το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος ως ΝΑΙ .Και αυτό είναι το πρώτο θετικό σήμα  πολιτικής ωρίμανσης του Τσίπρα αλλά και του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του. Δεν είναι όμως αρκετό.

Η πιο μεγάλη ώρα

του Κωνσταντίνου Παρίσση

Ο Αλέξης έγινε, όπως λέγαν οι παππούδες μας, από αγόρι άντρας μέσα σε μια νύχτα. Όχι μόνο γιατί τόλμησε, αλλά κυρίως γιατί ωρίμασε θεαματικά γρήγορα - και αυτό φάνηκε στη συνέχεια. Το πρώτο, βέβαια, που νίκησε ήταν ο φόβος: τόλμησε...

1,2,3 πολλές Αριστερές

του Χρήστου Λαδά

Η αριστερά θα υπερβεί τον εαυτό της και θα πετύχει ιστορικά αν ανοιχτεί σε όλες τις υγιείς δυνάμεις και τους άξιους ανθρώπους της χώρας, τελείως ακομμάτιστα και ακομπλεξάριστα, αν αδιαφορήσει για τα ρουσφέτια και αν συζητήσει με όλους αυτούς που πραγματικά επιζητούν τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΜΜΕ και φασισμός

του Χρήστου Λουτράδη

Η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης στην πατρίδα μας αποτελούσαν τις ‘’Χρυσές Αυγές’’ της εποχής των παχιών αγελάδων. Δεν ήταν ο Μιχαλιολιάκος και ο Κασιδιάρης που ‘’εκπαίδευσαν’’ τον μέσο ‘’νοικοκυραίο’’ στο να μισεί τον ξένο και να απεχθάνεται το διαφορετικό.

Καληνύχτα Γκέμπελς

της Νάντιας Κατσαρού

Οι γνωστοί δημοσιογράφοι προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσουν για τον κίνδυνο. Γνωρίζοντας πως το κοινό τους είναι ήδη φοβισμένο και άβουλο έκαναν τα πάντα για να το τρομοκρατήσουν. Μέχρι και τη νύχτα των εκλογών, ένιωθες την ανάγκη να στείλεις κάναν κτηνίατρο στο στούντιο του μέγκα να βαρέσει κανένα αντιλυσσικό στον Πρετεντέρη.

«Δημοκρατία» υπό πίεση

του Αλέξανδρου Raskolnick

Κατά τον "κύριο" που παριστάνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε περιόδους κρίσης υπάρχουν δύο αποσταθεροποιητικοί παράγοντες που εξασθενούν την δημοκρατία και τον κοινωνικό ιστό: ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, και μας το διεκρίνισε ακόμα περισσότερο: «Ο λαϊκισμός βασίζεται σε γλυκά ψέματα, σε μη τεκμηριωμένα ψεύδη που οδηγούν στην κοινωνική ταραχή ο εξτρεμισμός στο μίσος και στην βία, τροφοδοτεί την φωτιά του λαϊκισμού και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

Νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός

Του Σταύρου Καπάκου

"Οι παλιάνθρωποι ενώνονται σαν τις σάπιες σταφίδες" έλεγε ο Λασκαράτος. Ας αναζητήσει λοιπόν ο πρωθυπουργός του 22% τις ευθύνες στον δικό του πολιτικό χώρο, όπως και στον χώρο του συνεταίρου του Ευ. Βενιζέλου. Αυτοί δεν συγκρότησαν τα πελατειακά δίκτυα; Αυτοί δεν έριξαν τη χώρα στα βράχια με τη διαφθορά και τη διαπλοκή; Αυτοί δεν φοροδιέφευγαν;

Chantal Mouffe: Η δημοκρατία έχει ανάγκη από συναίσθημα και αντιπαράθεση

Μετάφραση: Αντώνης Γαλανόπουλος

Ειδικά οι κατώτερες τάξεις έχουν χάσει την πολιτική τους φωνή, καθώς τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μετατοπίζονται προς το κέντρο. Μετανάστευσαν στη νέα Ακροδεξιά, η οποία ανέλαβε τον ρόλο του κόμματος που στέκεται ενάντια στο κατεστημένο ως υπερασπιστής του απλού λαού. «Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του δεξιού λαϊκισμού θα ήταν η ανάπτυξη ενός επιτυχημένου αριστερού λαϊκισμού», λέει η Μουφ.

Απορίες κι επισημάνσεις ενός γκρινιάρη;

του Ρογήρου

Δεν αρκεί να δηλώνεις πολέμιος του λαϊκισμού ούτε να κατηγορείς όλους τους υπόλοιπους ως "λαϊκιστές" για να μην είσαι τέτοιος. Και λαϊκισμός δεν είναι απλώς το να χαϊδεύεις τα αυτιά των ψηφοφόρων: είναι και η προσπάθεια να πείσεις ότι περίπλοκα προβλήματα επιδέχονται απλοϊκές και μονοσήμαντες λύσεις.

Αποτελέσματα 1 έως 16 από 16.