Αναζήτηση Ετικέτας - Κωνσταντινούπολη

RSS

Άρθρα

Μπιλάλ Ερντογάν

Στο στόχαστρο τις τελευταίες ώρες βρίσκεται ο Μπιλάλ Ερντογάν. Συντάκτες του Russia Today που «ξετίναξαν» την δραστηριότητα του γυιού του "Σουλτάνου",  έχουν εντοπίσει και φωτογραφίες του να τρώει μαζί με - ένα από τα πολλά - στελέχη του ISIS στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχαιοελληνικός και πατερικός παραμυθητικός λόγος

Του Παντελή Μπουκάλα

Η λογοτεχνία, η ποίηση ειδικότερα, «κάπως ξέρει από φάρμακα», κατά τη  διατύπωση του Καβάφη. Το ίδιο και η φιλοσοφία, η αρχαιοελληνική και η πατερική, που έχει σχέση ελξαπώθησης με την προχριστιανική. 

Το Βερολίνο χάνει τον έλεγχο

Του Δημήτρη Ραπίδη

Χρειάζεται πρωτοβουλία από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία και την Ισπανία. Ο Ματέο Ρέντσι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν μόνοι τους, παρά την γιγαντιαία προσπάθεια που συντελείται, ειδικά από την πλευρά της Ελλάδας.

Κι ύστερα κι ύστερα…

του Γιάννη Μακριδάκη

O εργάτης παίρνει 3,8 ευρώ την ώρα και δουλεύει 8ωρο κυλιόμενο σε 3 βάρδιες, όλο το 24ωρο δεν σταματά η παραγωγή: Παράγουν 1 αυτοκίνητο ανά λεπτό της ώρας...

Η προσευχόμενη και ο Χαίντελ

της Βασιλικής Νευροκοπλή

Η γυναίκα προσεύχεται αδιαλείπτως. Ο Χαίντελ σταματά την ανάγνωση. Δεν αντέχει να φτάσει στο τέλος. Ακούει ήδη τη μουσική μέσα του. Παίρνει το πεντάγραμμο κι αρχίζει. Η γυναίκα προσεύχεται. Ο συνθέτης γράφει.

Ψωλεκτασία. Ένας Έλληνας που ξέχασες. Ο Τσέζαρε Λομπρόζο. Η Κατερίνα Γώγου.

του Φώτη Θαλασσινού

Το τίμημα που πληρώνει ο επαναστάτης είναι η διαρκής αίσθηση της ήττας.  Κι αυτό η Κατερίνα το γνώριζε πολύ καλά. Οι πράξεις της υποκινούνταν από την προφητεία της πως θα πέθαινε μέσα σε κάποιον αγώνα της. Θυσία για τους σημερινούς απελεύθερους. Οι επιγενόμενοι της ποιήτριας πορευόμαστε με  μια δράκα δικών της παρακαταθηκών. Μόνο αγάπη για τους νεκρούς που με φτωχά μέσα υποσχέθηκαν πως θα ‘ρθει ένας άλλος καλύτερος καιρός.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός εις την Πόλιν

του Γιάννη Πάσχου

«Ο Γ.Βιζυηνός. Εις την Πόλιν». Αρχές άνοιξης, στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κωνσταντινούπολη, τριακόσιοι τόσοι μαθητές, εκπαιδευτικοί, καθηγητές , λογοτέχνες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι σε μια μοναδική συνάντηση. Το τέταρτο κατά σειρά μαθητικό Συνέδριο στην Πόλη, οικοδεσπότες ο Γιάννης Δερμιτζόγλου και η Άσπα Χασιώτη.

Benim büyük babam İstanbul'dan geldi

του Sraosha

Η Πόλη του παππού είναι αυτή που κοιτούσε από το βαπόρι φεύγοντας για Σαλονίκη, με το σχολείο, τους κήπους, με τα βαποράκια του Κεράτιου που τον ανέβαιναν ζικ-ζακ, με τα ναυτικά που έντυναν τον αδερφό του, με τις εκκλησίες, το χασάπικο του πατέρα του, τα Πατριαρχεία, το όραμα του Αβέρωφ στον Βόσπορο.

Απίστευτη ιστορία

της Αθηνάς Τζολάκη

Έσκαγα να δω τι γράφει σε ακόμη μια φωτογραφία που βρήκα μέσα στα Κρητικά οικογενειακά κειμήλια. Τραβηγμένη στην Πόλη στο φωτογραφείο Atelier Phébus το ευρισκόμενο τότε στην Μεγάλη οδό του Πέρα στο νούμερο 301 au- dessus de la Μaison Flament...

Εγιούπ

του Πιγκουίνου

Τον 17ο και 18ο αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία βίωνε ένα συνεχιζόμενο ξεπεσμό, ως αποτέλεσμα της κακοδιοίκησης και της αδυναμίας της να προσαρμοσθεί στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα του ιντάστριαλ ρεβολούσιον. Η υποχώρηση των εκ δυσμάς συνόρων λόγω της παλιγγενεσίας των βαλκανικών εθνών (γκουχου γκούχου, για μας μιλάω), έφερε στην Πόλη κάμποσους μουσουλμάνους μετανάστες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Νότια Ελλάδα ή στα δυτικά Βαλκάνια. Και πολλοί εξ αυτών εγκαταστάθηκαν στο Εγιούπ.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Πάπας από το Φανάρι

tanea.gr

Με μεγαλοπρέπεια αλλά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη Θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου. Η τριήμερη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Τουρκία θα ολοκληρωθεί με μία συνάντηση με νέους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες ζώνες.

Υγρή Πόλη

του Πιγκουίνου

Σε μία Τουρκία που αλλάζει και πάλι. Έξω της και μέσα της. Που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της. Απαλλαγμένη από το παλιό βαθύ της κράτος. Αλλά φορτωμένη με μία νέα διαπλοκή. Έχοντας εγκαταλείψει οριστικά το ευρωπαϊκό της όνειρο. Και προσπαθώντας να μετρήσει τις νέες της ιδιότητες. Στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο, στον Καύκασο, στα σπλάχνα της Ανατολίας.

Διαβάζοντας έναν Τούρκο συγγραφέα σε ένα ελληνικό σπίτι

της Αθηνάς Τζολάκη

Αν όμως  είχα ποτέ την ευκαιρία να συζητήσω με τον Παμούκ, μάλλον θα προτιμούσα να μην αναφερθώ σε αυτά τα αισθήματα οικειότητας, όχι γιατί πολλοί πολλοί άλλοι θα του είχαν πει το ίδιο πριν από μένα και θα ήμουν κοινότυπη, αλλά γιατί ο ίδιος παραδέχεται ότι ποτέ δεν ξέρει αν πρέπει να χαρεί ή να λυπηθεί όταν ακούει αυτά τα καλοπροαίρετα λόγια περί οικειότητας. Θα χρησιμοποιήσω, σε ελευθερη μετάφραση, ένα δικό του κείμενο.

Κωνσταντινούπολη: Δρόμοι παλιοί, που αγάπησα

Του Ανδρέα Μουγγολιά

Θέλεις να νιώσεις την Πόλη; Γίνε γλάρος και πέτα στα υπέροχα καταπράσινα στενά του Ασιατικού Βοσπόρου. Γίνε άλογο και άσε να σε ζέψουν σε μόνιππο και άρχισε να περιδιαβαίνεις τους δρόμους μπροστά από τα παλάτια. Κάνε τον εγωισμό σου να χωρέσει σε ένα σπυρί πιπεριού, σε ένα ξυλαράκι κανέλας, σε λίγη σκόνη από τσιμένι, σε ένα κόκκο κάρυ και άσε τον αέρα να σε πάει.

Οι 10 ομορφότερες φωτογραφίες της Πόλης που σας άρεσαν περισσότερο!

Kαι μια ολόκληρη ζωή να φωτογραφίζεις αυτή την Πόλη όλο και κάτι θα σου ξεφύγει. Συγκεντρώσαμε τις 10 από τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες που αγαπήσατε και όλες τους έχουν ξεπεράσει ήδη τα 1500 “Μου αρέσει” στο Facebook.

Στο «περιγιάλι το κρυφό» της οδού Πέραν

Του Γιάννη Πάσχου

Η μαγεία της Πόλης σε συνδυασμό με την ποίηση του Γ. Σεφέρη, απλώθηκε ξέχειλα παντού, τύλιξε το συνέδριο και τους ανθρώπους του, άλλαξε τα δεδομένα. Μόνο ο καλός εαυτός του καθενός μπορούσε να ανθήσει. Μια η εποχή, μόνο η Άνοιξη. Είμαι ένας από τους τυχερούς που έλαβα μέρος στο συνέδριο αυτό.

Εξι «στιγμές» στην Κωνσταντινούπολη

Του Γιάννη Παπαδημητρίου

Ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν σφιχτούς δεσμούς με την Ορθοδοξία και γενικότερα με την Εκκλησία, το Πατριαρχείο και η γύρω περιοχή, το Φανάρι, έχουν ιστορικό ενδιαφέρον. (Φωτό: Γιώργος Κόγιας)

Αποτελέσματα 1 έως 17 από 17.