Αναζήτηση Ετικέτας - καταναλωτισμός

RSS

Άρθρα

Αντέχεις να σου δείξω πόσο χάλια είναι η ζωή σου;

Steve Cutts/LIFO

Η τέχνη εκφράζει ιδέες που είναι πρωτότυπες και σε προκαλούν να σκεφτείς. Τραβάει την προσοχή μας αμέσως και μας εμπνέει να δράσουμε. Ο εικονογράφος Steve Cutts αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την κοινωνία.

Ακραία φυσικά φαινόμενα

του Γιάννη Μακριδάκη

Τον άνθρωπο τον ορίσαμε ως άτομο ανταγωνιστικό και καταναλωτή, τον βιότοπό του ως οικόπεδο, τους φυσικούς πόρους γύρω του ως χρήμα και την ανάπτυξη ως αυτοκαταστροφή.

Χάος

του Οδυσσέα Ρούσκα

Δεν μάθαμε πότε ως τώρα τι θέλουμε και τι ζητάμε, ποιοι είμαστε. Πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων την αγάπη και την απλότητα για ένα i-phone.Ορίσαμε κυβερνήτες και καπετάνιους των ζωών μας συνεχόμενα και με άτεχνο τρόπο, άτομα και μυαλά σκοτεινά και θολά, ανάρμοστα και ξεδιάντροπα. Κατορθώσαμε τούτο το χάος που ζούμε.

Προσωρινός αποχαιρετισμός

του Γιάννη Μακριδάκη

Επέλεξα και κάτι άλλο. Να απευθύνομαι στους ανθρώπους αυτούς και σε όσους καταφέρνουν διαχρονικά να νιώσουν και να κατανοήσουν όλα τα παραπάνω, με τη λογοτεχνία.

Βαβέλ η Ελλάς

του Οδυσσέα Ρούσκα

Γιατί ξεχάσαμε πάνω από όλα να σεβόμαστε τους εαυτούς μας.Γιατί τα ξεπουλήσαμε όλα για το χρήμα και για τη μάσα. Γιατί κάναμε συμφωνία με τον διάβολο που ονομάζεται απληστία και αμορφωσιά. Ρωμαϊκή αρένα της ατελείωτης παρακμής και σήψης.

Από το αδιέξοδο θα βγούμε με όπισθεν…

Της Κρυσταλίας Πατούλη

Αν δεν αποφασίσουμε ότι τα μνημόνια θα μας παρασύρουν σύντομα σε άτακτη χρεοκοπία, δεν θα αποφασίσουμε να μιλήσουμε ουσιαστικά για Grexit, και κυρίως να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.

Γιάννης Μακριδάκης: Εκτός των γηπέδων του καταναλωτισμού

Της Κρίστυ Κουνινιώτη

Κανείς δεν ξέρει τη ζωή, πρώτη φορά ζούμε όλοι, πού να το φανταστώ. Ετσι όμως ήθελα να ζω και έτσι το πήγα, αυτό είναι βέβαιο, ότι δεν αφέθηκα στο σύστημα αλλά το αμφισβήτησα από νωρίς και βγήκα στο περιθώριό του.

Η λογική της μαγιάς

Του Χρήστου Γιανναρά

Οπως στους αιώνες της Τουρκοκρατίας έτσι και στον ζόφο της σημερινής καταστροφής και ατίμωσης, αν ο Ελληνισμός σωθεί, αυτό θα γίνει όχι με τη λογική της εξουσίας, των νομοθετημάτων, τα καραγκιοζιλίκια της ξιπασιάς του «εκσυγχρονισμού». Θα γίνει με τη λογική της «μαγιάς» που έλεγε ο Μακρυγιάννης, της κρυμμένης μέσα στο νεκρό φύραμα παρουσίας ζωντανών ανθρώπων...

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

του Γιάννη Μακριδάκη

Η ιστορική λοιπόν παγκόσμια ευκαιρία που έχετε αγαπητέ Πρωθυπουργέ κ. Αλέξη Τσίπρα, είναι να αποτελέσετε έμπνευση για την ελληνική κοινωνία, η οποία μπορεί να γίνει η πρώτη του δυτικού κόσμου που θα περάσει σταδιακά σε μια μετακαταναλωτική εποχή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αχνοφέγγει ούτως ή άλλως για την ανθρωπότητα.

Αχίλλειος πτέρνα

του Γιάννη Μακριδάκη

Δύο μικρά κείμενα απο το blog του Γιάννη Μακριδάκη. Το πρώτο αναφέρεται στην, κατα την γνώμη του Γιάννη, "Αχίλλειο πτέρνα" της νέας κυβέρνησης ή της νέας αριστερής διακυβέρνησης γενικότερα -την έλλειψη οράματος. Το δεύτερο (το βάζουμε σαν ΥΓ) αφορά τον Γιάννη Βαρουφάκη και τα δυό λόγια που είπε για την "λιτή ζωή"...

Κατανόηση: Η αρχή της αρμονικής συνύπαρξης

της Νάντιας Κατσαρού

Οι διαδηλωτές τα σπάνε για δυο παιδιά προερχόμενα από αστικές οικογένειες. Δυό παιδιά που αυτό το Σάββατο, δε θα είχαν βγει από νωρίς για ψώνια και στη συνέχεια για καφέ, συνοδεύοντας ξανθές γκομενίτσες με ροζ κραγιόν και μπότες ουγκ. Παρά το ότι έτυχε να βρουν κάποια πράγματα στο πιάτο, προσπάθησαν να γνωρίσουν και την άλλη πλευρά.

Αν περπατούσαμε ξυπόλητοι στο χώμα

του Άρη Δαβαράκη

Φανταστείτε να μην τους ένοιαζε το χρυσάφι τους πολιτικούς μας αλλά να τους ένοιαζε η διατήρηση της ισορροπίας στο οικοσύστημα, η καλή ποιότητα ζωής κάποιων συνανθρώπων τους στις Σκουριές, να είχαν για πρώτο μέλημά τους τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, να είχαν όλοι τα χωραφάκια τους και να τα φροντίζανε, να τρώγανε τους καρπούς κάθε εποχής από το μποστάνι τους, να μην ήταν όξινοι με λίγα λόγια, αλλά αλκαλικοί.

Καταναλωτική ορολογία

του Γιάννη Μακριδάκη

Μετά την εκδήλωση στο καφέ Polis, στην Στοά του Βιβλίου, ο Γιάννης Μακριδάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο blog του. Για τους πολλούς που μπόρεσαν να έρθουν αλλά και για όσους δεν ήρθαν toportal.gr ανεβάζει αυτό το κείμενο που επικεντρωμένο στην "Καταναλωτική Ορολογία", επισημαίνει με απλά λόγια τις πολλές παγίδες που αντιμετωπίζουμε όλοι μέσα απο την "πληροφορία" που μας ταϊζουν: "Εφαγε μανιτάρια και πέθανε". Δλδ -τρώτε μόνο πακετάκια...

Γεια σου Γιάννη Μακριδάκη

του Άρη Δαβαράκη

Η πραγματική επανάσταση είναι η ανάκτηση από τον άνθρωπο της μέγιστης τιμής που υπάρχει στη φύση και στο σύμπαν, να αποτελεί δηλαδή ζωντανό και συνειδητό κρίκο του οικοσυστήματος που τον γεννά, τον συντηρεί και τον περιλαμβάνει.

Μια άλλη αφήγηση

του Γιάννη Μακριδάκη

Γραμμένο πριν λίγες μόνο ώρες, ένα ολόφρεσκο κείμενο του Γιάννη Μακριδάκη που μόλις έφτασε. Ο πολύ σημαντικός συγγραφέας μας που ζει στην Χίο, περνάει απο την Αθήνα την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου για να πάρει μέρος στο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας (ώρα 19.00-21.30), προχωράει το Σάββατο την Κυριακή και την Δευτέρα 11-13 Οκτωβρίου στο Καρπενήσι για θεωρία και δράσεις αλλά και για λογοτεχνική συζήτηση στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και ξανάρχεται στην Αθήνα για μια συζήτηση εφ'όλης της ύλης την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, στο καφέ Πόλις, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου Πεσμαζόγλου 5, ώρα 20.00.

Η ισχυρή επίδραση του Γιάννη Μακριδάκη

του Άρη Δαβαράκη

Αυτά που συζήτησα με τον Γιάννη το Σαββατοκύριακο στο «μούρκι» του εμπεριέχουν το σπέρμα ενός άλλου βλαστού που δεν το είχα ποτέ εντοπίσει στο δικό μου το χωράφι και, μέσα στις τελευταίες 50 ώρες έχει ήδη σκάσει μύτη μέσα απ’ το χώμα μου και ετοιμάζει την εξέλιξη και την ανθοφορία του...

Πορεία στο Μέλλον

του Γιάννη Μακριδάκη

Οι συνθήκες ωριμάζουν για την ανάδειξη ανθρώπων και κομμάτων εκτός της ομηρείας του χρήματος και των αγορών, που θα πρεσβεύουν την υπεράσπιση του οικοσυστήματος και όχι πλέον του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ενα κείμενο του γνωστού συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη που ζεί στην Βορειοδυτική Χίο: (Φωτο Alexander Gronsky)

Καλό βροχερό φθινόπωρο

του Γιάννη Μακριδάκη

Το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί ο καταναλωτισμός που μας ορίζει, η καταστροφή στην οποίαν οδηγούμαστε με την ευθύνη όλων μας και κυρίως των (ακροδεξιών συνήθως) κυβερνήσεων – ανδρικέλων υποχειρίων του φιλελευθερισμού των Αγορών, τις οποίες φυσικά συντηρούμε εμείς ατομικά, με την καθημερινή μας καταναλωτική διαβίωση, είναι προ των πυλών.Η ευθύνη όμως και των “αριστερών”, αυτών δηλαδή που αποτελούν την συστημική, την χρηματοοικονομική αριστερά, είναι πολύ μεγάλη.

Λοξή πορεία: Εμπιστοσύνη στο Χάος

του Γιάννη Μακριδάκη

Γι’ αυτό έχουν όλοι το ίδιο τέλος. Φτάνουν στο τέρμα της καριέρας τους, όπως ονομάζουν τη ζωή, ανικανοποίητοι διότι δεν πρόλαβαν δήθεν να φέρουν εις πέρας τα σχέδιά τους, και γι’ αυτό πεθαίνουν έκπληκτοι, έντρομοι, διότι ποτέ δεν αντιλήφθηκαν ότι ζούσαν και ότι πρόκειται σύντομα να μη ζουν.

Με αφορμή την λογοτεχνία και τα κείμενα του Γιάννη Μακριδάκη

του Άρη Δαβαράκη

Αναφέρομαι στον Γιάννη Μακριδάκη γιατί αυτός πρώτος και πιο αποφασιστικά απ’ όλους «άλλαξε τη ζωή του» και επέλεξε συνειδητά να επανασυνδεθεί με τα ουσιώδη αυτής της βόλτας μας στον πλανήτη που έτσι κι’ αλλοιώς δεν κρατάει και πολύ.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 24.