Αναζήτηση Ετικέτας - Καστοριάδης

RSS

Άρθρα

O «βαθμός μηδέν» της πολιτικής

Του Θεόδωρου Γεωργίου*

Πώς είναι δυνατόν η ελληνική κοινωνία να αναθέτει το κατεξοχήν πολιτικό έργο των αποφάσεων και των πράξεών της στο «μόρφωμα» που ονομάζεται «eurogroup»; 

Σερζ Λατούς: Οικοσοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Της Σταυρούλας Πουλημένη/alterthess.gr

Ο Σέρζ Λατούς ο οποίος ήρθε στην χώρα μας με αφορμή την έκδοση από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων του βιβλίου του «Κορνήλιος Καστοριάδης: Ριζοσπαστική αυτονομία» συνέδεσε την έννοια της αποανάπτυξης με το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη τον οποίο χαρακτήρισε πρόδρομο της αποανάπτυξης. Το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» έγινε «οικοσοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Καστοριάδης: Ἂν δὲν ὑπάρχει ἔρωτας δὲν ὑπάρχει ἐκπαίδευση

Απο enfo.gr

Εάν κάποιος κάτι μαθαίνει μέσα στο σχολείο είναι διότι, διαδοχικά, έναν καθηγητή σε κάποια τάξη - και στο πανεπιστήμιο ακόμη - τον ερωτεύεται και τον ερωτεύεται διότι βλέπει ότι αυτός ο ίδιος ο καθηγητής είναι ερωτευμένος με αυτό που διδάσκει. Σήμερα όμως οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με τις επαγγελματικές τους διεκδικήσεις, οι οικογένειες ασχολούνται με το να πάρει το παιδί ένα ‘χαρτί’ και τα παιδιά ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την επένδυση των πραγμάτων που μαθαίνουν."

Κορνήλιος Καστοριάδης

Ενα κείμενο του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου, οικονομολόγου και ψυχαναλυτή δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑ. Από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα, συνένωσε στο έργο του την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση. Αποκλήθηκε «φιλόσοφος της αυτονομίας», υπήρξε συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας» και συνιδρυτής του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Τίτλος του κειμένου που φιλοξενεί η εφημερίδα : "Οι Ρίζες του Μίσους". Μπορείτε να το διαβάσετε εδω.

Αποτελέσματα 1 έως 5 από 5.