Αναζήτηση Ετικέτας - καπιταλισμός

RSS

Άρθρα

Γιάννης Κότσιρας

Ο Γιάννης Κότσιρας μιλάει στον Γιώργο Σκίντσα και στο BHMAgazino για το παρελθόν, την Αριστερά και την ευκαιρία της κρίσης."Η φάση του υπερκαταναλωτισμού", λέει, "ήταν συνολική οπισθοδρόμηση του πολιτισμού μας". Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη θα εμφανίζονται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από τις 18 Δεκεμβρίου.

Η φτώχεια εξαπλώνεται

Του Πάνου Τριγάζη

Δυστυχώς, εδώ και έξι χρόνια, στην κατηγορία των χωρών της Ευρώπης που υφίστανται την βίαιη επιδρομή της φτώχιας, βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία πριν μόλις λίγα χρόνια «καμάρωνε» δια του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι κατείχε την 24η θέση...

Tι φταίει για την ήττα της ΛΑ.Ε.

Του Βασίλη Κωνσταντίνου Φούσκα*

Πολλά έχουν ήδη ειπωθεί για τη μη είσοδο της ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή. Τίποτε απ΄ όσα έχουμε διαβάσει δεν δίνει μια ικανοποιητική απάντηση στην ήττα αυτού του νέου ριζοσπαστικού μορφώματος.

Άντι Γουόρχολ

Ο «Μάο» του Άντι Γουόρχολ θα δημοπρατηθεί στις 11 Νοεμβρίου στη διάρκεια δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby's (Contemporary Art Evening Sale). Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το έργο είναι μία από τις πιο σημαντικές εκδόσεις που παραμένουν σε χέρια ιδιώτη, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby's. Η μεταξοτυπία διάστασης 82x57 ιντσών φιλοτεχνήθηκε το 1971 από τον Γουόρχολ και είναι το πρώτο έργο που σηματοδοτεί την επιστροφή του βασιλιά της ποπ αρτ στην ζωγραφική το 1972, με μια σειρά από τολμηρά έργα που ανέτρεπαν το επίσημο πορτρέτο του Μάο Τσε Τουνγκ.

Άλλο Επαίτης, άλλο Ικέτης

του Αλέξανδρου Raskolnick

Πρωτοδεύτερη φορά αριστερά, δεν γίνονται και τα δύο: και να πληρωθούν οι δανειστές εις ολόκληρον, κατά το κοινώς λεγόμενο, κι εμείς να μην πεθάνουμε στην ψάθα.

Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με τον εαυτό μου

Του Αντώνη Ανδρουλιδάκη

Ε, όχι λοιπόν, όχι, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από τις πράξεις μου. Και σ’ αυτό δεν μου φταίει κανένας Σύριζας και κανένας Τσίπρας. Καμία Μέρκελ και κανένας τρισκατάρατος Σόϊμπλες.Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον κόσμο μου...

Γιατί την Κυριακή των εκλογών θα πάω για ψάρεμα

της Νάντιας Κατσαρού

Ωραία η κωμωδία που στήσανε, αλλά δε θέλω να παίξω. Εξάλλου, και μέχρι τώρα που έπαιζα, ήμουν σε ρόλο κομπάρσου και μάλιστα απλήρωτου.Μόνο με αυτοοργάνωση και συνεργατικότητα θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε.

Ο άλλος κόσμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για την προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν τεράστιο μέρος ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε όλη τη Γη και ταυτόχρονα η ρευστή κατάσταση στον πλανήτη δείχνουν ότι η επιφανειακή γνώση δεν οδηγεί στην παντοδυναμία.

Για τους "νεοκομσομόλους" της ΛΑΕ: έχει κάτι να προσφέρει ένα ακόμη ΚΚΕ;

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

Ονομάζουμε τους αμετ-ακίνητους της αριστεράς, νεοκομσομόλους, για να εκφράσουμε την εκτός τόπου και χρόνου επιστροφή του παλιού ονείρου που οδήγησε στον υπαρκτό  σοσιαλισμό.

Βαβέλ η Ελλάς

του Οδυσσέα Ρούσκα

Γιατί ξεχάσαμε πάνω από όλα να σεβόμαστε τους εαυτούς μας.Γιατί τα ξεπουλήσαμε όλα για το χρήμα και για τη μάσα. Γιατί κάναμε συμφωνία με τον διάβολο που ονομάζεται απληστία και αμορφωσιά. Ρωμαϊκή αρένα της ατελείωτης παρακμής και σήψης.

Is There Any Alternative?

του Γιάννη Μακριδάκη

Ένας ένας, όπως αποδείχτηκε, οι πολιτικοί και τα κόμματα που μπαίνουν στο παιχνίδι της εξουσίας, αποδέχονται αργά ή γρήγορα, άλλοι εύκολα και άλλοι κάπως αντιστεκόμενοι μέχρι να λυγίσουν, τον καπιταλιστικό μονόδρομο.

Η πρωτοπορία του Ελληνικού Ζητήματος

του Άρη Δαβαράκη

Πτωχεύσαμε. Και επιλέγοντας να ψηφίσουμε στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα το δικό μας αύριο, αράξαμε και αναγγείλαμε φωναχτά στην μαμά-Ευρώπη να λάβει τα μέτρα της...

Ένα δυνατό ΟΧΙ και η επόμενη μέρα

του Άρη Δαβαράκη

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά αξίζει το ταξίδι. Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά. Οι «σκληροί» της Ευρώπης δεν κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό των χιλιοταλαιπωρημένων Ελλήνων που, αποφασιστικά, ακούμπησαν στον ώμο του Αλέξη Τσίπρα.

Δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς

του Άρη Δαβαράκη

Η αποδοχή που έχει ο πρωθυπουργός είναι τέτοια που μια «αποστασία» θα θεωρηθεί απ’ όλους εμάς που συναποτελέσαμε το 36% της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά εχθρική πράξη.

Η Αριστερά απέναντι σε κρίσιμα διλήμματα

Του Τάσου Παππά

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το πολιτικό περιθώριο, όχι μόνο λόγω της έκτασης και της βιαιότητας της οικονομικής κρίσης, που αποδόμησε τα συστημικά κόμματα, αλλά και γιατί εμφανίστηκε έτοιμος -και έπεισε γι’ αυτό- να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.Εξελέγη με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα -όχι επαναστατικό, αλλά στο πνεύμα του αριστερού κεϊνσιανισμού- και τώρα διαπιστώνει ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι κατάφωρα αρνητικοί, δεν έχει συμμάχους σε επίπεδο κυβερνήσεων, οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι άκαμπτες και απαιτούν την άνευ όρων παράδοσή του. Είναι αναγκασμένος λοιπόν να διαλέξει: θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί στο δεδομένο περιβάλλον ή θα αφήσει τη Δεξιά να επιστρέψει θριαμβευτικά;

Δραχμή, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη

Του ΠαύλουΤσίμα

Ας το σκεφτούμε κι έτσι, λοιπόν: Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η Δραχμή θα είχε, ως όχημα οικονομικής μεγέθυνσης, πλεονεκτήματα, τι θα σήμαινε η εισαγωγή της για τα άλλα δύο Δέλτα- την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη;

Προγραμματικές - Κόντρα στον καιρό

του Γιάννη Μακριδάκη

Ο Γιάννης Μακριδάκης μας έχει δώσει ελεύθερη πρόσβαση στο μπλόγκ του. Ετσι πήραμε πάλι το θάρρος και μπήκαμε να βρούμε υλικό. Λίγες λέξεις που έγραψε αφού παρακολούθησε τις προγραμματικές δηλώσεις με τίτλο "Προγραμματικές" και άλλα τρία μικρά κείμενα..

Ελπίζοντας απελπισμένα

της Νάντιας Κατσαρού

Δεν ξέρω αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα μπορούσε να φέρει αυτήν την αλλαγή (αν επικαλεστούμε ξανά την κοινή λογική, δεν είναι), σίγουρα όμως (πάντα στην κοινή λογική βασιζόμενοι) δεν υπάρχει άλλος.

Να μιλήσουμε ανοιχτά

του Άρη Δαβαράκη

Είναι πιά φανερό: Η "συγκυβέρνηση" κλείνει τον κύκλο της και τα δυό κάποτε μεγάλα κόμματα, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τον δικό τους. Η προσπάθεια για μια μικρή αναβολή των εκλογών (γιατί δεν είναι τίποτα 12-14 μήνες) σκοντάφτει στους "180"  αλλα και την μεγάλη κόπωση της σημερινής εξουσίας και των γνωστών "συνεταίρων" της, των ισχυρών εκπροσώπων του χρήματος. Πάμε για εκλογές. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 30.