Αναζήτηση Ετικέτας - ιστορία

RSS

Άρθρα

Υπομονή, το παλαιό καταρρέει

Του Χρήστου Γιανναρά

Πολιτική ραχοκοκαλιά είχε ο Χαρίλαος Τρικούπης, που έφτιαξε σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που πέτυχε τον εξηλεκτρισμό ολόκληρης της χώρας...

Το ιστορικό βάθος της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης

Του Βλάση Αγτζίδη

Κατά τον Ζιγιά Γκιοκάλπ, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν περισσότερο ρωμαίικη παρά τουρκική και γι' αυτό οι προνεωτερικοί Οθωμανοί έπρεπε να την καταστρέψουν για να δημιουργήσουν ένα αυθεντικό τουρκικό κράτος.

Πότε τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος;

Του Πάνου Παπαδόπουλου

Δεν θέλω να σας σοκάρω αλλά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τελείωσε με την ήττα του Αδόλφου Χίτλερ, τελείωσε μήνες μετά, με την άνευ όρων παράδοση της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας. 

Το παρελθόν ξανάρχεται

του Γιάννη Μακριδάκη

To προσφυγικό - μεταναστευτικό  είναι το σοβαρότερό μας πρόβλημα. Ο Γιάννης Μακριδάκης μέσα απο τό μπλόγκ του ενημερώνει συνεχώς, κάνοντας πρωϊ-βράδυ ότι ανθρώπινα μπορεί στην Χίο όπου ζεί. Διαλέξαμε μόνο δικά του πόστ...

Αχ Συρία...

Του Yaman Birawi

 Αφήστε το να γραφτεί στα ιστορικά βιβλία και αφήστε τις γενιές να θυμούνται ότι όταν ένας Σύριος χρειάστηκε βοήθεια και καταφύγιο, τα σύνορα ήταν κλειστά...

Μούσαις χάρισι θύε (Την παιδεία και τα μάτια σας)

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Αν ποτέ γινόμουν καθηγητής θα ζητούσα προκλητικά να γινόμουν από αυτή τη σπάνια στόφα δασκάλου,  που είχα την τιμή και τύχη να γνωρίσω και άκουγε στο όνομα Ηλίας Παναγέας.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου: Δυο χρόνια toportal.gr

του Άρη Δαβαράκη

Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε πως θα γίνουμε πολύ ωραίοι πιά, αντάξιοι των πιστών μας φίλων αλλά και των πολλών και αξιόλογων «εχθρών» μας που ενεργοποιούν με τις αντιρρήσεις τους την σκέψη μας και μας εμπνέουν!

Ο ρόλος του ηγέτη και ο Αλέξης Τσίπρας

του Πάνου Ζέρβα

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενσαρκώνει την μοναδική ρεαλιστική πιθανότητα για μια εθνική και λαϊκή ηγεσία που θα μπορέσει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και θα την οδηγήσει στην έξοδο από την απόγνωση. Δεν υπάρχει άλλος ικανός να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Συρία – προσφυγική κρίση στην Ευρώπη: Πώς φτάσαμε ως εδώ; [βίντεο]

Kurzgesagt / Kool-News

Αρκεί να δείτε αυτό το 6λεπτο βίντεο που εξηγεί το πως φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση και θα καταλάβετε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι η δράση, αλλά η αντίδραση σ' αυτούς που στηρίζουν τον τύρρανο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ας ψάχνουμε για βάρκα

του Γιάννη Μακριδάκη

Κοντοζυγώνει όμως και πάλι η ώρα μας. Η ώρα που θα φεύγουν τις νύχτες με βάρκες οι εξαθλιωμένοι Έλληνες και θα πηγαίνουν απέναντι, εκτός της Ε.Ε., για να μπορέσουν να ζήσουν.

Ναι ρε Αλέξη...

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Όχι ρε Αλέξη. Συμπάθα με αν κάνω κάπου λάθος, αλλά, από πραγματικό ενδιαφέρον και μόνο, είναι σα να φαίνεται ότι σου φωνάζει κάποιος από εκεί μακρυά στις Ευρώπες : -Μην πολυκουνάς την αχλαδιά. Τσαντίζονται τα μήλα... Μη με κοιτάς έκπληκτος.

Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Του Κώστα Καρακώτια*

Ο περιηγητής εισέρχεται το 1806 στην Αθήνα από την Ελευσίνα και αντικρίζει την Ακρόπολη. Όπως και τώρα, έτσι και δύο αιώνες πριν, η Ακρόπολη ήταν η σταθερά της πόλης. Ο Σατομπριάν γράφει και μεταφράζει ο Εμμανουήλ Ροΐδης: «Το πρώτον αντικείμενον, όπερ είδον, ήτο η Ακρόπολις φωτιζομένη υπό του ανατέλλοντος ηλίου».

Μιά Μικρή Τραγωδία σε τρείς Διαστάσεις (με Αφηγητή, Μαθητή και Δάσκαλο)

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ένα πάντως είναι το σίγουρο παιδί μου, για σένα και τους φίλους σου. Ο θείος Όμηρος υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα μέσα σας.Ίσως να μη μπορώ να κάνω παιδί μου πια πολλά. Βλέπεις, χρόνια τώρα η μνήμη και η γλώσσα αποικοδομούνται αργά και συστηματικά.

Πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες σε μια Δημοκρατία

Του Σταύρου Καλεντερίδη

Η ιστορία της Ελλάδας δίνει τα ισχυρότερα παραδείγματα δημοκρατικής συμμετοχής ικανά να εμπνεύσουν τους πολίτες όλου του κόσμου. Ικανά να εμπνεύσουν και εμάς τους ίδιους.

Η στιγμή του καπετάνιου

Του Θανάση Καρτερού

Για κοπιάστε όμως να δείτε πώς η κυρία Ιστορία καλεί κάποτε έναν άνθρωπο -έχει αυτή τον τρόπο- και τον φορτώνει με ένα βάρος που κανένας δεν θα ήθελε. Να λάβει σε μια ακραία στιγμή την πιο κρίσιμη απόφαση  και να καρφωθεί στο τιμόνι.

Η Ιστορία, Γράφει

του Αλέξανδρου Raskolnick

Ο χρόνος τελειώνει και αν δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της, θα βρεθεί κάποια άλλη. Οι λαοί δεν χρεοκοπούν. Μόνο οι επιχειρήσεις και τα πολιτικά κόμματα χρεοκοπούν, μέσα σε δύσκολους καιρούς.

Guardian: Το τέλος του καπιταλισμού έχει αρχίσει

Του Πολ Μέϊσον

Χωρίς να το έχουμε καταλάβει, μπαίνουμε στην μετακαπιταλιστική εποχή. Στο επίκεντρο της γενικότερης αλλαγής που έρχεται είναι η τεχνολογία των πληροφοριών, νέοι τρόποι εργασίας και η κοινόχρηστη οικονομία.

Η μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αναμετρηθεί με την Ιστορία, να διαλέξει τον δρόμο που θα οδηγήσει στη λύτρωση ή στην τραγωδία.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 47.