Αναζήτηση Ετικέτας - φιλοσοφία

RSS

Άρθρα

Υπογραφές και δάκρυα

του Χρήστου Λουτράδη

Μια κοινωνία που αιμορραγεί από την λιτότητα εδώ και τόσα χρόνια δεν την ενδιαφέρει αν ο υπουργός δακρύζει όταν υπογράφει. Τον νοιάζει που υπογράφει.

Η κληρονομιά των Ελλήνων

Του Δημήτρη Βάρου

Εξι χρόνια κατρακύλας στα τάρταρα της υπανάπτυξης, της φτώχειας, της ταπείνωσης και του εξευτελισμού. Το δίλλημα είναι ένα και σαφές πλέον: Υποτέλεια ή ανεξαρτησία;

Αρχαιοελληνικός και πατερικός παραμυθητικός λόγος

Του Παντελή Μπουκάλα

Η λογοτεχνία, η ποίηση ειδικότερα, «κάπως ξέρει από φάρμακα», κατά τη  διατύπωση του Καβάφη. Το ίδιο και η φιλοσοφία, η αρχαιοελληνική και η πατερική, που έχει σχέση ελξαπώθησης με την προχριστιανική. 

Το ηθικό πλεονέκτημα και η Αριστερά του Νίτσε

Του Γιώργου Στείρη

Στην Ελλάδα, που ευδοκιμούν όλα σχεδόν τα παράξενα του κόσμου τούτου, άνθισε ακόμα ένα.Ο χώρος της Aριστεράς, του διαλεκτικού υλισμού, στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε ιδεαλιστικά και ηθικά «φορτία», με ναυαρχίδα την αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια πλανιέται σαν φάντασμα πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη, για να παραφράσω τον Μαρξ. Ακόμα και ο Γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας επέλεξε να χαρακτηρίσει αναξιοπρεπή την γερμανική πολιτική προς την Ελλάδα.

Is There Any Alternative?

του Γιάννη Μακριδάκη

Ένας ένας, όπως αποδείχτηκε, οι πολιτικοί και τα κόμματα που μπαίνουν στο παιχνίδι της εξουσίας, αποδέχονται αργά ή γρήγορα, άλλοι εύκολα και άλλοι κάπως αντιστεκόμενοι μέχρι να λυγίσουν, τον καπιταλιστικό μονόδρομο.

Οδηγοί ταξί, οι αναρχοφιλόσοφοι της εποχής μας

του Λάμπρου Παπαδέα

Στα ταξί λύνονται όλα τα θέματα. Τι αναλύσεις, τι θέσεις, τι γνώμες περί παντός επιστητού, από τα χρυσά κουταλάκια της Ελισάβετ Β μέχρι τους περσικούς πολέμους και από την οικονομία μέχρι ψυκτολογικές συμβουλές.Είναι ο θεσμός της άμεσης ιντεράξουαλ πληροφόρησης από τους οδηγούς ταξί.

Πολιτιστική ατζέντα της Τετάρτης

Της Χριστίνας Σανούδου

Η "Πολιτιστική Ατζέντα" που επιμελείται και υπογράφει η Χριστίνα Σανούδου καθημερινά για την "Καθημερινή" εἰναι πάντα ενας πλήρης και χρήσιμος οδηγός για ο,τι αφορά το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά,το βιβλίο,την φιλοσοφία, τίς διαλέξεις, τίς οντισιόν,τις παρουσιάσεις, συνεντεύξεις τύπου - και όλα όσα αφορούν την Τέχνη άμεσα ή έμμεσα. Πάντα πλήρως ενημερωμένη, για τα "βασικά" και πιό mainstream βέβαια αφού δεν είναι δυνατόν να καλύψει και τίς "παράπλευρες" καλλιτεχνικές επιδόσεις που, ευτυχώς, είναι πολλές!

Τι είναι «φιλότιμο» και πώς θα το... εξάγουμε

Της Λίνας Γιάνναρου

Προκειμένου η προσπάθεια να συντονιστεί καλύτερα, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ιδρύθηκε το μη κερδοσκοπικό κέντρο ερευνών κοινωνικής καινοτομίας με την επωνυμία «Φιλότιμο Ιδρυμα», με έδρα το Λονδίνο όπου ζουν και εργάζονται οι περισσότεροι εκ των εθελοντών ερευνητών. Η πρώτη σημαντική φάση του διεθνούς εγχειρήματος είναι ο εννοιολογικός πληθοπορισμός, δηλαδή ο συμμετοχικός προσδιορισμός της έννοιας φιλότιμο.

Τα επτά "εγχειρίδια" ευτυχίας τριών Ελλήνων φιλοσόφων

Της Κατερίνας Πρίφτη

Οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι προσέφεραν, μια ευρεία γκάμα απαντήσεων και παρείχαν όλα τα εργαλεία, ανάλογα με τη προσέγγισή του καθενός εξ αυτών, στο μείζον ερώτημα «τι συνιστά την ευτυχία και πως επιτυγχάνεται». Φιλόσοφοι όπως ο Επίκτητος, ο Επίκουρος και ο Αριστοτέλης μας έχουν παράσχει όλα τα εργαλεία για την πραγμάτωση του σκοπού μας και η φύση μας έχει προίκισε με τη Λογική. Στα σωζόμενα έργα των μεγάλων αυτών φιλοσόφων, ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει έναν οδικό χάρτη για την ευτυχία.

Σερζ Λατούς: Το δίλημμα πλέον είναι “αποανάπτυξη ή βαρβαρότητα”

Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου/efsyn.gr

Ένα ελπιδοφόρο πρώτο βήμα για τη συνειδητοποίηση των κινδύνων που ελλοχεύουν για το περιβάλλον θεωρεί ο καθηγητής Φιιλοσοφίας Σερζ Λατούς τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Η έκβαση της σημερινής ανθρωπολογικής κρίσης δεν μπορεί να είναι άλλη από το δίλημμα «αποανάπτυξη ή βαρβαρότητα». 

Ερνστ Μπλοχ: Η φιλοσοφία της ελπίδας και του μέλλοντος

toportal.gr

Τα άτομα είναι ημιτελή, κατά τον Bloch. Κινούνται από «όνειρα για μια καλύτερη ζωή» και από ουτοπικές επιθυμίες εκπλήρωσης. Το «κάτι καλύτερο» το οποίο οι άνθρωποι λαχταρούν είναι ακριβώς το θέμα-κλειδί στο μεγάλο έργο του «Η Αρχή της Ελπίδας», στο οποίο βρίσκουμε μια συστηματική εξέταση των τρόπων των ονειροπολήσεων, των παραμυθιών και των μύθων, της φιλοσοφίας και της θρησκείας, της λαϊκής κουλτούρας, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, ακόμα και των πολιτικών και κοινωνικών ουτοπιών. (φωτο: έργο του Κορεάτη Do Ho Suh)

Η τελευταία συνέντευξη του Φουκό (Video)

Των Αντρέ Σκαλά και Ζιλ Μπερναντέτ

Για την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου γάλλου διανοητή Μισέλ Φουκό, η εφημερίδα Libération δημοσιεύει ηχητικό ντοκουμέντο από την τελευταία του συνέντευξη: Μια συζήτηση με τον φιλόσοφο Αντρέ Σκαλά και τον συγγραφέα Ζιλ Μπερναντέτ.

Απλεπιστήμιο Βολισσού 2014

του Γιάννη Μακριδάκη
Απλεπιστήμια παντού: Για κοινωνίες Αξιών και όχι ευτέλειας. Για πάταξη του καταναλωτή εαυτού μας. Για πολιτισμό πραγματικό και όχι αυτόν τον δήθεν, του καπιταλισμού, της παραγωγής σκουπιδιών και της απομύζησης του πλανήτη. Για συνύπαρξη και συνεργασία με τα πλάσματα και με τους ανθρώπους και όχι για ανταγωνισμούς και επιθέσεις στο οικοσύστημα.

Ο επιστολογράφος και μουσικός Νίτσε

Από Το Βήμα

Eπιλογή 205 επιστολών από το σύνολο της αλληλογραφίας του Νίτσε περιέχει ο τόμος Friedrich Nietzsche, Επιστολές. Επιλογή από την αλληλογραφία του (Παπαζήσης, 2014) ανοίγοντας ένα παράθυρο στην καθημερινότητα του Νίτσε...

Ζαν-Πολ Σαρτρ

Πενήντα χρόνια μετά την έκδοση του περίφημου βιβλίου «Λέξεις» του Ζαν-Πολ Σαρτρ, ένα άγνωστο χειρόγραφο ενός προσχεδίου του βιβλίου πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί 50.200 ευρώ. Το χειρόγραφο έχει τίτλο «Τα σκιρτήματα της καρδιάς», αποτελείται από 24 σελίδες...

Υβ Μπονφουά, η ζωή ως όλον

Του Νίκου Βατόπουλου

Ο Υβ Μπονφουά, του οποίου την ποίηση έχουμε μεταφρασμένη στα ελληνικά από τους Μηνά Δημάκη, Χριστόφορο Λιοντάκη, Δημήτρη Τ. Αναλι, Κώστα Αντύπα και Θανάση Χατζόπουλο (όπως διαβάζω στο «Φρέαρ»), μιλάει για τα πρώτα του βήματα στην αποκοιμισμένη Τουρ και τα στάδια της εξέλιξης.

«Η αγορά σήμερα έχει πάρει τη θέση της επανάστασης»

Του Τάσου Τσακίρογλου

 Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα αντίστασης μόνο εάν κινητοποιηθούν ανεξάρτητες κοινωνικές δυνάμεις, αυτόνομες σε σχέση με τον κομματικό ανταγωνισμό για την κατάκτηση του κρατικού μηχανισμού.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 31.