Αναζήτηση Ετικέτας - ευτυχία

RSS

Άρθρα

Πόσο δύσκολη είναι η πραγματική ελευθερία;

Της Αλεξίας Ζερβούδη

Έχασα την ελευθερία μου όταν συμβιβάστηκα στη ζωή που ζω σήμερα και έβαλα τη ζωή σε πρόγραμμα, απέκτησα συνήθειες που τηρώ ευλαβικά με σχεδόν αυτιστικό τρόπο.

Ας μιλήσουμε (θετικά) για την ελληνική κοινωνία

του Γιώργου Θωμαϊδη

Η πολιτική είναι υπόθεση όλων μας. Από τον σύλλογο γονέων, ως την κεντρική πολιτική και από τους συλλόγους επιστημόνων, ως τις τεράστιες ανθρωπιστικές δράσεις για τα θύματα της δυστυχίας. 

Φιλοξένησα τέσσερις πρόσφυγες στο σπίτι μου και να τι έμαθα

Της Sophia Maier

Αποφάσισα να τους φιλοξενήσω. Ήθελα να τους δείξω ότι η Γερμανία, παρά τα ακραία στοιχεία που συντηρούν τον ρατσισμό, είναι μια χώρα με καλούς ανθρώπους, και ότι δεν θα έπρεπε να φοβούνται τους Γερμανούς.

Ταξίδια και ταξιδιώτες

του Πάνου Ζέρβα

Ο αξεπέραστος ταξιδιώτης την αποζητούσε τη μοναξιά, μόνο εκεί μπορούσε να δώσει τις μάχες του – οι άνθρωποι, η μακρά συναναστροφή και η τριβή των σχέσεων του ήταν εμπόδια. Η συνομιλία του γινόταν, μέσα από τα βιβλία, με τον Όμηρο, το Χριστό, τον Μπέρξονα, το Νίτσε, το Δάντη, το Βούδα, τον Νικηφόρο Φωκά, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το Λένιν, τον Γκρέκο, τον Φραγκίσκο της Ασίζης, τους ασκητές της Ανατολής. Από τους ζωντανούς, με δυο μονάχα: τον Άγγελο Σικελιανό και τον Αλέξη Ζορμπά. 

Μιά Μικρή Τραγωδία σε τρείς Διαστάσεις (με Αφηγητή, Μαθητή και Δάσκαλο)

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ένα πάντως είναι το σίγουρο παιδί μου, για σένα και τους φίλους σου. Ο θείος Όμηρος υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα μέσα σας.Ίσως να μη μπορώ να κάνω παιδί μου πια πολλά. Βλέπεις, χρόνια τώρα η μνήμη και η γλώσσα αποικοδομούνται αργά και συστηματικά.

Βιβλία και άλματα

του Κωστή Α. Μακρή

Ίσως να με κέντρισε η τωρινή μου εγγύτητα με παιδιά προσχολικής ηλικίας, συγγενικά και φίλων, κι άρχισε να βουίζει μέσα μου σαν μέλισσα η ιδέα της ευτυχισμένης σύζευξης της φυσικής-σωματικής δραστηριότητας με την αγάπη για τα βιβλία.

Δεν ξέρω τι θα πει δυστυχία…

του Κωστή Α. Μακρή

Δεν ξέρω τι θα πει δυστυχία. Δεν ξέρω τι είναι ο πόνος. Δεν ξέρω πώς νιώθουν οι απελπισμένοι, δεν έχω ιδέα τι θα πει στέρηση, αγνοώ τη λέξη κατάθλιψη και δεν έχω μάθει τι πράγμα είναι η απόγνωση. Μπορεί και να είμαι ανίατα ευτυχισμένος.

ΣΥΡΙΖΑ ενηλικιώσου!

του Άλκη Μηλιόπουλου

Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι ενηλικιώθηκε εδώ και πολύ καιρό. Είναι ώρα να ενηλικιωθούν και οι συνοδοιπόροι του. Πριν καταντήσουνε  βαρίδι και εμπόδιο στην μετεξέλιξη του κόμματος, καλύτερα να μπουσουλήσουν πίσω στο κλειστό αμφιθέατρο απ όπου και βγήκαν.

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

του Γιάννη Μακριδάκη

Η ιστορική λοιπόν παγκόσμια ευκαιρία που έχετε αγαπητέ Πρωθυπουργέ κ. Αλέξη Τσίπρα, είναι να αποτελέσετε έμπνευση για την ελληνική κοινωνία, η οποία μπορεί να γίνει η πρώτη του δυτικού κόσμου που θα περάσει σταδιακά σε μια μετακαταναλωτική εποχή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αχνοφέγγει ούτως ή άλλως για την ανθρωπότητα.

Αφιέρωση στον υπουργό Παιδείας

του Γιάννη Μακριδάκη

Θεωρώ ότι η σπουδαιότερη γνώση που δίνεται σε όσους μαθητεύουν στην υφιστάμενη συστημική Παιδεία της Εξειδίκευσης, είναι η Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας, στην γενικευμένη της μορφή βέβαια, στην πιο φιλοσοφημένη, στο ότι όλα είναι μεταβολές ενέργειας δηλαδή, στο ότι δεν υπάρχει όφελος δίχως ζημία, κέρδος δίχως χασούρα.

Τα επτά "εγχειρίδια" ευτυχίας τριών Ελλήνων φιλοσόφων

Της Κατερίνας Πρίφτη

Οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι προσέφεραν, μια ευρεία γκάμα απαντήσεων και παρείχαν όλα τα εργαλεία, ανάλογα με τη προσέγγισή του καθενός εξ αυτών, στο μείζον ερώτημα «τι συνιστά την ευτυχία και πως επιτυγχάνεται». Φιλόσοφοι όπως ο Επίκτητος, ο Επίκουρος και ο Αριστοτέλης μας έχουν παράσχει όλα τα εργαλεία για την πραγμάτωση του σκοπού μας και η φύση μας έχει προίκισε με τη Λογική. Στα σωζόμενα έργα των μεγάλων αυτών φιλοσόφων, ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει έναν οδικό χάρτη για την ευτυχία.

Όλο αυτό που ζούμε

του Άρη Δαβαράκη

Δεν υπάρχει αρχή και δεν υπάρχει τέλος. Ούτε χρόνος υπάρχει, ούτε χώρος. Τίποτα δεν στέκεται στη θέση του, όλα ρέουν, όλα μεταμορφώνονται, όλα στο σύμπαν έλκονται και απωθούνται, συμπιέζονται, απομαγνητίζονται, εκτοξεύονται, διασπώνται, ανασυντίθενται. Τίποτα στατικό, τίποτα δεδομένο, τίποτα έτοιμο, ώριμο, σχηματισμένο. Γι’ αυτό όταν έρχεται η στιγμή η ελαστική που τα χωράει και πάλι όλα και μηδενίζει το τρισδιάστατο και βρίσκεσαι και πάλι στην  εκκίνηση μιας διαδρομής χωρίς φραγμούς, δεν κάνει να μετράς εσύ με το γνωστό σου ζύγι τα υπέρ και τα κατά, να δείς κατά που γέρνει η πλάστιγγα – δεν κάνει. Είναι σπατάλη και ανοησία μεγάλη.

Πώς μετριέται η ευτυχία;

Της Ασπασίας Δασκαλοπούλου

Οποιος είπε ότι «το χρήμα δεν αγοράζει ευτυχία» ίσως ήταν ποιητής, αλλά σίγουρα όχι επιστήμονας. Και αν κάποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο, μάλλον δεν έχει δει ποτέ του άνθρωπο να ζει σε χαρτόκουτο, χωρίς σπίτι και φαγητό. Παρ’ όλα αυτά, το να είσαι πλούσιος δεν σε κάνει ευτυχισμένο. Κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στην ευτυχία των ανθρώπων όταν ανεβαίνουν από τη φτώχεια στη μεσαία τάξη, μικρότερη διαφορά όταν ανεβαίνουν από τη μεσαία στην υψηλή τάξη και ελάχιστη διαφορά όταν γίνονται πολύ πλούσιοι.

Υπάρχει ζωή και σε άλλες συχνότητες

του Άρη Δαβαράκη

Δεν με παίρνει να βρίσκομαι σε διαμάχη με τον εαυτό μου – και δεν θα το τολμούσα κάτι τέτοιο γιατί ξέρω ότι οδηγεί σε φινάλε πολύ δυσάρεστα. Γιατί το σώμα, το μυαλό, η ψυχή και ο «ανώτερος εαυτός» μας (our higher self όπως τον λέει ο αγαπημένος μου Carl Yung) είναι πολύ πιο ισχυρά από την καταναγκαστική «περσόνα» που φοράω κάθε πρωί μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου μου. (φωτο: Rebecca Newman)

Το ασυνείδητο κίνητρο της πλεονεξίας

Του Matt Richtel

H συσσώρευση χρήματος ή αγαθών μετριέται πιο εύκολα απο την ευτυχία. «Τα περισσότερα από αυτά που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους στη ζωή είναι δύσκολο να μετρηθούν».

Αποτελέσματα 1 έως 15 από 15.