Αναζήτηση Ετικέτας - Eurogroup

RSS

Άρθρα

O «βαθμός μηδέν» της πολιτικής

Του Θεόδωρου Γεωργίου*

Πώς είναι δυνατόν η ελληνική κοινωνία να αναθέτει το κατεξοχήν πολιτικό έργο των αποφάσεων και των πράξεών της στο «μόρφωμα» που ονομάζεται «eurogroup»; 

5 Αυταπάτες του 3ου Μνημονίου

Του Δημήτρη Ραπίδη

Το τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός. Ακόμη όμως δεν έχουμε δει τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς όμως πλέον αντοχές και χωρίς την παραμικρή ελπίδα απεμπλοκής.

Τα Γερμανικά Plans A, B, C και D

του Πάνου Ζέρβα

Για το μόνο που είμαι 100% βέβαιος είναι ότι αν διατηρήσουμε (σωστότερα: αν εμπεδώσουμε) την εθνική μας ενότητα, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής (η οποία προς το παρόν υπάρχει, αλλά δεν έχει αποκτήσει ισχύ δόγματος) τότε και το Plan D θα έχει την τύχη των τριών προηγουμένων. Τότε όμως η Ελλάδα θα έχει κερδίσει οριστικά τη θέση της στην Ευρώπη – και θα κινείται με άλλες δυνατότητες  στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Οχι σε νέο εμφύλιο

Του Κώστα Ιορδανίδη

Η εμφυλιακή σύγκρουση, προς την οποία σταθερώς οδεύουμε, μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ένας πρωθυπουργός της Αριστεράς, υπογράψει συμφωνία παραμονής στην Ευρωζώνη.

Eurogroup για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας

tvxs.gr/news

Συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, για να συζητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της Ελλάδας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

Να διώξουμε το φόβο

Του Κώστα Εφήμερου

Στις εκλογές του Ιανουαρίου τα συστημικά ΜΜΕ επένδυσαν στον φόβο.  Τώρα, λίγες ώρες πριν ξεσαλώσουν ήρθε η ώρα να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να αναλογιστούμε τι σημαίνει η ψήφος μας.

Ευρώ η δραχμή δεν έχει πια καμιά σημασία: Ωρα για Δημοψήφισμα!

του Άρη Δαβαράκη

Το δημοψήφισμα είναι η πιο δημοκρατική λύση – και προσωπικά σφίγγω το χέρι του Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να μας ρωτήσει αν θέλουμε να δεχθούμε τις προτάσεις των «εταίρων» μας ή αν ΔΕΝ θέλουμε.

Ο Τζακ Λιου τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους

HuffPost Greece

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου μία μέρα μόλις πριν το κρίσμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα ο Τζακ Λιου, δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια "μορφή αναδιάρθρωσης" του χρέους της Ελλάδας, ενώ επισήμανε ακόμη πως φοβάται ένα "ατύχημα" στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. "Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επώδυνες προσαρμογές (...) και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά τους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".

«Τρεις μέρες για συμφωνία» διαμηνύει ο Τουσκ

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

«Ο μηχανισμός αποφάσεων είναι το Εurogroup. Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα για όλη την Ευρωζώνη. Είμαι αισιόδοξος, αλλά όχι υπεραισιόδοξος», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ και πρόσθεσε: «Η θέση των θεσμών δεν είναι take it or leave it. Στην αυριανή συνάντηση θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τις δύο προτάσεις. Δεν υπάρχει τελεσίγραφο. Πέρασα 15 ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα πρωθυπυργό. Κάναμε πρόοδο. Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να βρουμε συμφωνία. Για μένα η κατάσταση δεν είναι take it or leave it», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο άνθρωπος που δυσκόλεψε την διαπραγμάτευση

ThePressProject

Η κατάσταση χειροτέρεψε κατά πολύ για την Ελλάδα εξαιτίας της εμπλοκής της Τρίτης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στο Eurogroup στην αρχή της εβδομάδας και είχε δώσει και αυτή πράσινο φως για να εκληφθεί η ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης. Τότε όμως δεν ήταν μαζί της ο Πόλ Τόμσεν ο οποίος έφτασε αμέσως μετά στις Βρυξέλλες. Γνωρίζουμε ότι η εμπλοκή στη συμφωνία έγινε την επόμενη του Eurogroup, όταν το ΔΝΤ ζήτησε να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα και να προσθέσει προαπαιτούμενα προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στον συμβιβασμό.

Στην τελική ευθεία για συμφωνία

efsyn.gr

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων έως το Eurogroup. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας. Οι Θεσμοί όμως πάντα θέλουν κάτι παραπάνω...

Σκουλικομυρμηγκότρυπα!

του Άρη Δαβαράκη

Τι παίζεται τελικά μέσα σε όλη αυτή την διαπραγμάτευση που τελειωμό δεν έχει; Πέντε ολόκληρους μήνες Eurogroups, Brussels groups, σύνοδοι κορυφής, έκτακτες συναντήσεις, τετραμερείς, πενταμερείς, εξαμερείς, επείγοντα τηλεφωνήματα - δεν μπορεί, αποκλείεται να γίνονται όλα αυτά επί 150 μέρες για μια συμφωνία που την θέλουμε και εμείς, τη θέλουνε και οι άλλοι.

Όλες οι υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης – Που συμφωνεί και που διαφωνεί με τους θεσμούς

Του Κώστα Πουλακίδα

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για το Eurogroup και στη συνέχεια τη σύνοδο κορυφής όπου θα καθοριστεί εάν θα παραμείνει το αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα, με ότι και αν αυτό σημαίνει, ή εάν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τον δανειστών της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μια "εξαμερή" με τους Θεσμούς, τον Τούσκ, τον Ζαν-Κλώντ Γιουνκέρ  και τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.  Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ, ενώ το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα

kathimerini.gr

Αυστηρά μηνύματα από όλες τις κατευθύνσεις, με χαρακτήρα τελεσιγράφων για επίτευξη συμφωνίας, δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή, μια ημέρα μετά το ατελέσφορο Eurogroup του Λουξεμβούργου και δύο εικοσιτετράωρα πριν τις έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ευρωζώνης.Tο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει ότι εάν η ελληνική πλευρά δεν καταθέσει νέες προτάσεις στο επερχόμενο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Ραντεβού τη Δευτέρα εν μέσω απειλών και εκβιασμών

efsyn.gr

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε στο περιοδικό «Spiegel» ότι δεν καταλαβαίνει τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη που του έδειξα δεν ανταποδόθηκε πάντα στα ίσα». Αντί να κακολογεί την Κομισιόν, ο Τσίπρας θα πρέπει να πει στους Έλληνες ότι του ζήτησε η Κομισιόν επενδυτικό σχέδιο για την πενταετία 2015-2020 ύψους 35 δισ. ευρώ, είπε ο Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι στην Αθήνα έχουν παρεξηγήσει τις προσπάθειές του να βρεθεί συμβιβασμός. «Υπάρχει μια ρήση ότι στο τέλος πάντα υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που θα βγάλει λαγό από το καπέλο», κατέληξε.

Επικοινωνία Τουσκ με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ

ThePressProject

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τους Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάϊσελμπλουμ είχε το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επικοινώνησε με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και του Eurogroup προκειμένου να εξετάσουν το ελληνικό ζήτημα. «Προετοιμάσαμε τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας» τόνισε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, ο κ. Τουσκ είχε υποστήριξε ότι πλησιάζουμε το σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας κατ' εμέ καλής προσφοράς ή να χρεοκοπήσει.

Βαρουφάκης: Εμείς ζητήσαμε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση

Της Κατερίνας Πρίφτη

Κατόπιν ελληνικής πρότασης αποφασίστηκε η σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Eurogroup ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Λαγκάρντ με το γνωστό του ύφος.

Το πραγματικό deadline είναι η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Πέρασε η "ημερομηνία ορόσημο", η 14η Ιουνίου, οπότε θα άρχιζε να βρέχει ακρίδες. Δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις του ΔΝΤ, δεν έγινε τίποτα το περασμένο -υποτίθεται "take it or leave it"- Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και δεν έχει σκιστεί ακόμη το παραπέτασμα του Ναού. Σήμερα, 18 Ιουνίου, συνεδριάζει το Eurogroup και, όπως όλα δείχνουν, ο ήλιος θα ξημερώσει και αύριο. Επόμενη σημαδιακή ημερομηνία η 30ή Ιουνίου, οπότε θα επέλθει ο κατακλυσμός.Επί τέσσερις μήνες η κυβέρνηση δίνει τη μάχη, η οποία θα έπρεπε κάθε φορά να έχει τελειώσει... χθες. Σήμερα, όλοι μιλάνε με όλους, όλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν κάνοντας μισό βήμα πίσω.

Συνέχεια στον πόλεμο των δηλώσεων έδωσε ο Τσίπρας

tanea.gr

Νέα επίθεση κατά των δανειστών εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο των δηλώσεων που ξεκίνησε την Τρίτη για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις,  μια ημέρα πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.  Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης οι υπουργοί οικονομικών που συνεδριάζουν την Πέμπτη αναμένεται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο». O Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε την Τετάρτη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απεμπλοκή της χώρας από το αδιέξοδο

των Νίκου Παπαδημητρίου/Φοίβου Κλαυδιανού

Στην κρισιμότερη εβδομάδα της μπήκε ήδη  η ελληνική υπόθεση, με τη διαπραγμάτευση να γίνεται πλέον στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει νέο γύρο επαφών με την ηγεσία της Κομισιόν αλλά και ομολόγους του, την ώρα που το ελληνικό ζήτημα ειναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των ισχυρών του πλανήτη (G7).

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 139.