Αναζήτηση Ετικέτας - έρευνα

RSS

Άρθρα

Αν θέλουν, μπορούν…

Του Γιάννη Παντελάκη

Η περίφημη λίστα Φαλτσάνι (Λαγκάρντ) παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο του 2010 - και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η τύχη των σχετικών ερευνών.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου: Δυο χρόνια toportal.gr

του Άρη Δαβαράκη

Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε πως θα γίνουμε πολύ ωραίοι πιά, αντάξιοι των πιστών μας φίλων αλλά και των πολλών και αξιόλογων «εχθρών» μας που ενεργοποιούν με τις αντιρρήσεις τους την σκέψη μας και μας εμπνέουν!

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Οι Ελληνες ζητούν συμφωνία χωρίς δημοψήφισμα

PalmosAnalysis/iefimerida.gr

Εγκρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους οι Ελληνες πολίτες και θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές». Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis έγινε στις 5 και στις 6 Μαΐου 2015. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία πέφτει στο 16,5%,το ΠΑΣΟΚ εξαφανίζεται (2,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 36,7% - πάνω απο 20% διαφορα με την Ν.Δ - ενω στην παράσταση νίκης ξεπερνάει το απίστευτο 67%...

Η έρευνα του ΔΝΤ για τα λάθη του μνημονίου

του Χρήστου Λαδά

ΔΝΤ κατά Τόμσεν (στο παρασκήνιο) για τα λάθη του μνημονίου την περίοδο 2010 - 2012 στην Ελλάδα και επιχείρηση αναστήλωσης της δημόσιας εικόνας του Ταμείου, με έμμεσα όμως πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα που μπορεί να αφορούν και την διαπραγμάτευση.

Το ΔΝΤ ερευνά το ΔΝΤ για την αποτυχία του προγράμματος

tvxs.gr

Τη διενέργεια έρευνας έχει ζητήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι της αποτυχίας του προγράμματος και της εφαρμογής του, κατά την περίοδο 2010 - 2012. Την έρευνα, σύμφωνα με τη Real News, έχει αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή και ήδη έχουν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος αλλά και η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους για το ελληνικό πρόγραμμα, τα λάθη και τις παραλήψεις, που οδήγησαν στην αποτυχία. Η έρευνα, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, θα βασιστεί και σε απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ καθώς και σε συνεντεύξεις αξιωματούχων της Κομισιόν και της ΕΚΤ αλλά και χωρών της Ευρωζώνης.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν κάνει τη Μεσόγειο μαζικό τάφο. Ανάγκη για ευρείες επιχειρήσεις διάσωσης

HuffPost Greece

Την ανάγκη για έναρξη θαλασσίων δράσεων έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να αποφευχθούν ακόμα περισσότεροι θάνατοι, υπογραμμίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε «μαζικό τάφο». Με πρόσφατη την τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης και το περιστατικό στην Ρόδο – και ενώ υπάρχουν αναφορές για νέο περιστατικό στη Μεσόγειο- ο Λορίς ντε Φιλίπι, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία, επισημαίνει ότι «ένας μαζικός τάφος δημιουργείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Ζήτημα ταξικό η ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

tvxs.gr/Έρευνα

Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημοσιοποίησαν πριν από μερικές ημέρες την πληρέστερη έρευνα - μέχρι σήμερα - για τη σχέση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων με την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η διανοητική ανάπτυξη των παιδιών σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση των γονιών τους και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με φυλετικές ή εθνοτικές διαφορές.

H Μεγάλη Εβδομάδα των Μνημονίων

ThePressProject

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική διαπραγμάτευση για την παροχή ρευστότητας στη χώρα και εν μέσω επικρίσεων ότι το καλοκαίρι η νέα συμφωνία θα είναι μνημονιακού τύπου, η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει η πολυπόθητη Εξεταστική για την προηγούμενη πενταετία, αφήνοντας ωστόσο εκτός την περίοδο Καραμανλή. Ουσιαστικά θα αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Χωρίς αντίλογο στη λογική των δανειστών

Του Χρήστου Γιανναρά

Η λογική του κ. Σόιμπλε, λογική του Ευρωπαίου, είναι απλή, «τετράγωνη». Μας λέει στους Ελληνες: Ζητήσατε και επιμείνατε να γίνετε δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικαλεστήκατε λόγους πολιτικούς και ιστορικούς. Δεν άργησε να φανεί ότι το μόνο που πραγματικά σάς ενδιέφερε, ήταν το χρήμα.

Τι είναι «φιλότιμο» και πώς θα το... εξάγουμε

Της Λίνας Γιάνναρου

Προκειμένου η προσπάθεια να συντονιστεί καλύτερα, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ιδρύθηκε το μη κερδοσκοπικό κέντρο ερευνών κοινωνικής καινοτομίας με την επωνυμία «Φιλότιμο Ιδρυμα», με έδρα το Λονδίνο όπου ζουν και εργάζονται οι περισσότεροι εκ των εθελοντών ερευνητών. Η πρώτη σημαντική φάση του διεθνούς εγχειρήματος είναι ο εννοιολογικός πληθοπορισμός, δηλαδή ο συμμετοχικός προσδιορισμός της έννοιας φιλότιμο.

Παγίδα φτώχειας και χρέους

ThePressProject

Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε διπλή παγίδα φτώχειας και χρέους, καθώς από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδα κάτω του ορίου φτώχειας, και από την άλλη συσσωρεύονται υποχρεώσεις οι οποίες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν ομαλά σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Η καινοτόμος Ελλάδα μεταναστεύει

Του Απόστολου Λακασά

Συνολικά πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες, στην πλειονότητα νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας. Επίσης, ακόμη 30.000 Ελληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων προσβλέπουν σε αναζήτηση εργασίας ώστε να μείνουν μόνιμα στην ξένη χώρα. Και οι διαστάσεις του προβλήματος διευρύνονται συνεχώς...

Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο;

iefimerida.gr

Το «πού πηγαίνουμε όταν πεθαίνουμε και αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή» είναι ενα ερώτημα που απασχολεί τον άνθρωπο απο καταβολής κόσμου και παραμένει αναπάντητο. Όμως ενας ασθενής κλινικά νεκρός βρέθηκε για τρία λεπτά στον άλλο κόσμο, αναγκάζοντας τους ερευνητές να κάνουν ειδική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Resuscitation" (Ανάνηψη).

Generation E: η νέα γενιά της Εξόδου

Συνέντευξη: Μάνος Αυγερίδης & Στρατής Μπουρνάζος/enthemata.wordpress.com

Η έρευνα Generation Ε φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τους νέους μετανάστες της Ευρώπης, να δώσει μια πρώτη εικόνα για τους πραγματικούς λόγους που τους οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση ζωής και να κάνει να ακουστεί η φωνή τους.

Κάρλος Σλιμ

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συνεχίζει να είναι ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ με περιουσία ύψους 84,6 δισ. δολαρίων και ακολουθούν δύο Αμερικανοί, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Εν μέσω κρίσης, οι ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι ξεπέρασαν φέτος τους βορειοαμερικανούς όσον αφορά...

Έρευνα του ΣΔΟΕ για τον Γραμματέα της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκο

Δημήτρης Μηλακάς

Τον εκλεκτό του Αντώνη Σαμαρά και Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο ερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού εγκλήματος στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας που διενεργείται για τις χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απο το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΔΟΕ που δημοσιεύει ο ημεροδρόμος η έρευνα που διενεργείται για τον Γραμματέα της ΝΔ έχει σχέση με τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ  «Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ», πρώην «Δίκτυο Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ενεργός ο εγκέφαλος στον ύπνο

kathimerini.gr

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Κέμπριτζ και το Παρίσι έδωσαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα ένα παιχνίδι λέξεων και, όπως διαπίστωσαν, οι απαντήσεις εξακολούθησαν να είναι σωστές ακόμα και όταν αυτοί κοιμούνταν. Ο εγκέφαλος που κοιμάται μπορεί να φέρει σε πέρας πολύπλοκα καθήκοντα, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι μηχανικά. Βέβαια, όπως επισημαίνουν, πρέπει να εκπονηθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ικανότητα.

ΕΛΣΤΑΤ: Φτωχότερα τα ελληνικά νοικοκυριά

Του Σωτήρη Νίκα

Παράλληλα, ο αριθμός των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ως κύρια πηγή θέρμανσης την κεντρική θέρμανση μειώθηκε δραματικά κατά 31,3%. Μάλιστα, η μέση μηνιαία ποσότητα υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία μειώθηκε κατά 46,1% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ η μέση μηνιαία ποσότητα στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κλπ.), ηλεκτρικής ενέργειας και υγραερίου αυξήθηκε κατά 20,7 %, 1,2% και 0,3%, αντίστοιχα.Ταυτόχρονα, επιδεινώθηκε το όριο της φτώχειας το 2013 και μειώθηκαν οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών.

Ισχυρότερη πόλη στον πλανήτη το Λονδίνο

Της Ιωάννας Νιαώτη

Το Λονδίνο είναι η ισχυρότερη πόλη του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία «δεν ανήκει πλέον στην ομάδα των ισχυρών παγκόσμιων δυνάμεων», λένε οι αναλυτές του Forbes, στον κατάλογο τους των 10 πόλεων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2014.

Ο φόβος «διδάσκεται» μέσω της μυρωδιάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φοβίες περνάνε από γενιά σε γενιά, μέσω της μυρωδιάς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα. Η μελέτη πιθανώς διαφωτίζει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, γιατί και στους ανθρώπους ορισμένες φοβίες των γονιών, κυρίως μετά από τραυματικές εμπειρίες τους, κατατρύχουν και τους απογόνους τους.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 41.