Αναζήτηση Ετικέτας - ενέργεια

RSS

Άρθρα

Φωτάκια και έλατο; Savoir Vivre των Χριστουγέννων

της Δάφνης Χρονοπούλου

Aυτό που στο σαλόνι μας μοιάζει με δένδρο ολόκληρο δεν είναι παρά κορυφή που φυτεύτηκε με σκοπό να φτάσει σ' εμάς.Το ψεύτικο δενδράκι αντίθετα που μας συστήνουν οι άσχετοι, είναι ένα πλαστικό made in China

Φυλακισμένοι και υπουργοί

Του Απόστολου Διαμαντή

Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να αφήσει τις υπεκφυγές και να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Εάν μείνουν και τέτοιες σκιές, τότε χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Τσίπρας: Στόχος αυτή η κυβέρνηση να βγάλει την Ελλάδα από τα Μνημόνια [ΒΙΝΤΕΟ]

Προγραμματικές δηλώσεις

«Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να ορθώσει την ανάπτυξη σε κοινωνικά ερείπια, εμείς θα βάλουμε τους ανθρώπους πάνω από όλα», τονισε ο πρωθυπουργός. Βασικές οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομείωση του χρέους, η επιστροφή στην ανάπτυξη και οι τράπεζες.

Τήλος: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

tvxs.gr

Η Τήλος θα γίνει το πρώτο “πράσινο” νησί της Μεσόγειου αλλάζοντας τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών μας, καθώς στα εδάφη της θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Ελλάδα, γέφυρα Ε.Ε. - Ρωσίας

Αυγή - Κύριο άρθρο

Με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα αναμένεται η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία, που βρίσκονταν στον "πάγο" και νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία. Το εμπάργκο που επιβλήθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχει βλάψει σοβαρά την ελληνική οικονομία. Η βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς και των ελληνοκινεζικών διευρύνει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας και ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος.

Δεν είναι για τα σάντουιτς και τους καφέδες

του Χρήστου Λαδά

Δεν είναι λοιπόν για τον καφέ και τα σάντουιτς που ο κόσμος δυσαρεστήθηκε. Ούτε για τα 6 ευρώ ημερησίως. Είτε παρέχονται σε χρήμα, είτε σε κουπόνια, είτε σε σάντουιτς με καφέδες. Ούτε θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Ένα νέο είδος ανθρώπου

του Ξενοφώντα Ίσσαρη

Είμαι ένα νέο είδος ανθρώπου, ή τουλάχιστον προσπαθώ να γίνω. Σε λίγο όλοι θα είναι σαν κι εμένα, κυβερνήσεις και κοινοί θνητοί. Φτιάχνοντας ένα κόσμο που αντί να ξοδεύει την ώρα του πως θα κατασκευάσει, θα πουλήσει και μετά θα αγοράσει την επόμενη άχρηστη ανοησία, θα παράγει ολοένα περισσότερη γνώση, επιστήμη, κάλος, φιλία, σοφία. Σε λίγο όλοι θα είναι σαν κι εμένα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αχμέτ Νταβούτογλου

Ζήτημα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου δήλωσε ότι θα θέσει στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.Οπως υποστήριξε, «οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλο το νησί»...

Μικρή ΔΕΗ – Μεγάλο Λάθος (ή "Το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ενέργειας")

Του Πάνου Ζέρβα

"Τα λέγαμε στην καλύβα πριν λίγους μήνες", γράφει ο Πάνος Ζέρβας στην "Καλύβα ψηλά στο Βουνό". Τώρα είναι ώρα για τη “μικρή ΔΕΗ” – έναν όρο που συμπυκνώνει ένα μεγάλο (στρατηγικό) οικονομικό, πολιτικό και εθνικό λάθος. Δεν έχει νόημα να ξαναλέμε τα ίδια. (toportal.gr αναδημοσιεύει τα λίγα καθαρά και ξάστερα λόγια που έγραφε ο Ζέρβας στην καλύβα πριν λίγους μήνες).

Ρεκόρ φωτοβολταϊκών σε Γερμανία και Κίνα

Του J. Matthew Roney (Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης)

Ανάμεσα στο 2010 και στο 2012 τα εγκατεστημένα φωτοβολταικά της Κίνας εννεαπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 7.000 μεγαβάτ. Στη συνέχεια μόνο το 2013, η Κίνα προσέθεσε τουλάχιστον 11.300 μεγαβάτ –πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταικών από μια μόνο χώρα σε ένα έτος. 

Η Μεγάλη Μετάβαση, Μέρος 2: Οικοδομώντας μια οικονομία που να βασίζεται στην Αιολική Ενέργεια

Lester R. Brown Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης

Σε αντίθεση με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, και τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, τα αιολικά πάρκα δεν απαιτούν νερό για την ψύξη. Καθώς η αιολική ενέργεια αναπτύσσεται εις βάρος του άνθρακα και του φυσικού αερίου, το νερό θα ελευθερωθεί για άρδευση και για άλλες ανάγκες.Το ισχυρότερο όμως θέλγητρο της αιολικής ενέργειας είναι ότι δεν υπάρχει κόστος καυσίμων. Αφ` ότου το αιολικό πάρκο έχει ολοκληρωθεί, η ηλεκτρική ενέργεια ρέει χωρίς μηνιαίο λογαριασμό καυσίμων.

Η μεγάλη μετάβαση- μέρος 1ο: από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Του Lester R. Brown Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης

Καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξάνονται, καθώς η πετρελαϊκή (αν)ασφάλεια βαθαίνει, και καθώς οι διαμαρτυρίες για τη ρύπανση και για την κλιματική αλλαγή ρίχνουν έναν ίσκιο πάνω από το μέλλον του άνθρακα, μια νέα ενεργειακή οικονομία αναδύεται σε παγκόσμια κλίμακα. Η παλιά ενεργειακή οικονομία τροφοδοτούμενη από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, αντικαθίσταται από τις ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ της Γης είναι χωρίς όρια και εύκολο να αξιοποιηθούν μέσα από φανταστικές πρωτοβουλίες. Ο πολιτισμός πρέπει να αγκαλιάσει τις ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα και με μια ταχύτητα που δεν έχει ξανα-υπάρξει στο παρελθόν.

Ο Πούτιν παίζει το χαρτί της Κίνας

Της Νατάσας Μπαστέα

Μία ημέρα πριν μεταβεί στην Κίνα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Δευτέρα το πρωί ότι διέταξε την επιστροφή στις βάσεις τους όλων των ρωσικών δυνάμεων που συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ε.Ε. προειδοποιεί Πούτιν

Του Αθανάσιου Ἐλλις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζει ότι όταν πρόκειται για την ενέργεια, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης.

Η Μόσχα πήρε το (ενεργειακό) όπλο της

Του Κώστα Ράπτη

Την ώρα που στους κόλπους του ΝΑΤΟ καλλιεργούνταν κλίμα συναγερμού για μία ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα αξιοποιούσε το ισχυρότερο όπλο της – το οποίο δεν είναι στρατιωτικό : η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας προέρχεται από την καταρρέουσα οικονομία της

Προειδοποιεί η Ε.Ε. τη Βουλγαρία

Απο kathimerini.gr

Κατά τη Euractiv τα προβλήματα του South Stream διογκώνονται κυρίως από τους ενδοιασμούς που έχουν εκφραστεί από την ΕΝΙ, την ιταλική εταιρεία πετρελαίου, η οποία είναι βασικός μέτοχος στο εγχείρημα South Stream.

Μια πολύ Αμφιλεγόμενη επένδυση…

του Άκη Ματούλα

Άραγε, μήπως η κατασκευή της νέας μονάδας (Πτολεμαΐδα 5) είναι η απαρχή για την μελλοντική ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με Λιγνίτη; Μήπως δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «δια της πλαγίας», ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων Λιγνίτη και της εκμετάλλευσης τους;

cartoon: Mohammad Kargar

Ο Λευκός Οίκος στηρίζει το Κίεβο

από ΤΑ ΝΕΑ

H κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων - υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων- για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Το έλλειμμα συλλογικής πολιτικής ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Του Ιωάννη Παπαδόπουλου*

Πριν από λίγες μέρες, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κ. Günther Oettinger χλεύασε, ενώπιον ενός ακροατηρίου βιομηχάνων στις Βρυξέλλες, τους στόχους πολιτικής που μόλις μία εβδομάδα πριν είχε εγκρίνει το Κολέγιο των Επιτρόπων, δηλαδή το συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι το αντίστοιχο του Υπουργικού Συμβουλίου για μια εθνική κυβέρνηση...

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 23.