Αναζήτηση Ετικέτας - Ελληνική επανάσταση

RSS

Άρθρα

Δεκέμβρης 1822: Από την Καταδίκη της Ιεράς Συμμαχίας στην Ιερότητα της Εξέγερσης

Της Ελένης Καρασαββίδου

Θα χρειαστεί ίσως να περάσουν οι δεκαετίες σαν οδοστρωτήρας από πάνω μας για να ξαναβρούμε το σθένος και την άλλη αντίληψη του εαυτού ώστε να τα βάλουμε με τους ισχυρούς της Ιεράς Συμμαχίας.

Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Του Κώστα Καρακώτια*

Ο περιηγητής εισέρχεται το 1806 στην Αθήνα από την Ελευσίνα και αντικρίζει την Ακρόπολη. Όπως και τώρα, έτσι και δύο αιώνες πριν, η Ακρόπολη ήταν η σταθερά της πόλης. Ο Σατομπριάν γράφει και μεταφράζει ο Εμμανουήλ Ροΐδης: «Το πρώτον αντικείμενον, όπερ είδον, ήτο η Ακρόπολις φωτιζομένη υπό του ανατέλλοντος ηλίου».

19 Απριλίου 1824: Ο Θάνατος του Βύρωνα και το τελευταίο ποίημα

της Δάφνης Χρονοπούλου

Στις 19 Απριλίου του 1824, (έπεφτε Δευτέρα του Πάσχα), πέθανε στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Βύρων, γνωστός έως τότε για την έκλυτη ζωή και το σπουδαίο και διασκεδαστικό 'Δον Ζουάν' του και από τότε και για την ένθερμη και γενναιόδωρή του υποστήριξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η Δἀφνη Χρονοπούλου που τον έχει μεταφράσει, μας θυμίζει την επέτειο με ενα ποίημα που θεωρείται το τελευταίο του επισήμως  (από το βιβλίο της "Ονειρο μέσα σε Όνειρο").

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά αλλά και σήμερα κομμάτι της Ευρώπης

Της Μάρνυ Παπαματθαίου

Με κεντρικό θέμα την «ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός» ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας μίλησε σήμερα στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκδήλωση της επετείου για την 25η Μαρτίου.«Το ελληνικό ζήτημα σήμερα είναι ζήτημα της Ευρώπης. Τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα είναι ταυτόχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά. Και οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση είναι ταυτόχρονα και μάχες ευρωπαϊκές που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ομιλία Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την 25η Μαρτίου

protothema.gr

Ομιλία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Η ομιλία του κ. Τσίπρα θα γίνει στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της Εθνικής Επετείου και θα έχει θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός».

Αποτελέσματα 1 έως 5 από 5.