Αναζήτηση Ετικέτας - Ελ Γκρέκο

RSS

Άρθρα

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί

Πατριδογνωσία μέσα από την τέχνη

Της Μαργαρίτας Πουρνάρα/kathimerini.gr

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» είναι η μεγάλη έκθεση που έχει προγραμματιστεί από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Ο στόχος είναι να φωτίσει το κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον της Κρήτης του 16ου αιώνα, στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του ζωγράφου πριν φύγει για τη Βενετία το 1567.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο)

Αν πιστέψουμε τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την επικείμενη έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης - και προφανώς δεν υπάρχει λόγος να μην τα πιστέψουμε -, η αμερικανική μεγαλούπολη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το μεγαλύτερο αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (1541 - 1614) εκτός του ισπανικού Πράδο. Ειδικά για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου δημιουργού το Μουσείο ενώνει τις δυνάμεις του με την Ισπανική Κοινότητα της Αμερικής σε μια έκθεση που αρχίζει στις 4 Νοεμβρίου και διαρκεί ώς τις αρχές του 2015.

Η Ελλάδα γιορτάζει τον Ελ Γκρέκο

Της Μαργαρίτας Πουρνάρα

Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του, η χώρα μας εορτάζει το έτος Γκρέκο. Η επίσημη έναρξη του έτους έγινε την Πέμπτη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης που συνεργάστηκε με το Μουσείο Μπενάκη.ΦωΤο: Λεπτομέρεια φορητής εικόνας με παράσταση του Αγίου Γεωργίου δρακοντοκτόνου, ζωγράφος Γεώργιος Κλόντζας, τέλη 16ου αι.

Ενα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο

Της Γιούλης Επτακοίλη

Ο κώδικας της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης στη Βενετία, χειρόγραφο του 1592, του σπουδαίου ζωγράφου και μικρογράφου Γεώργου Κλόντζα, δεν έχει εκτεθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Με δύο μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη και το Τολέδο η Ισπανία θα τιμήσει το 2014 τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο, του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου που θεωρείται πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης μολονότι έμεινε παραγνωρισμένος επί τρεις αιώνες. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541 και εγκαταστάθηκε στο Τολέδο αφού προηγουμένως μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους ιταλούς ζωγράφους, όπως ο Τιτσιάνο. Από το εργαστήρι του στο Τολέδο φιλοτέχνησε αμέτρητα πορτρέτα Ισπανών ευγενών αλλά και σημαντικά θρησκευτικά έργα, όπως αυτά που κοσμούν τον Καθεδρικό Ναό της πόλης. Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614 και μετά το θάνατό του το έργο του αγνοήθηκε. «Επί τρεις αιώνες ήταν εντελώς άγνωστος, σαν να μην υπήρξε ποτέ», είπε ο επιμελητής της έκθεσης στην Μαδρίτη, Μαρανιόν, υπενθυμίζοντας ότι μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα τον ανακάλυψαν και πάλι οι διανοούμενοι της εποχής εκείνης. Οπως μαθαίνουμε απο το in.gr η έκθεση «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική»  θα φιλοξενηθεί από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στο Πράδο.

Αποτελέσματα 1 έως 6 από 6.