Αναζήτηση Ετικέτας - εκπαίδευση

RSS

Άρθρα

Επιτέλους διαβούλευση για την ιθαγένεια

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την εσπευσμένη κατάργηση του νόμου Ραγκούση από την κυβέρνηση Σαμαρά, κατατέθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς.Ενώ ο νόμος Ραγκούση προέβλεπε πενταετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και ιθαγένεια με τη γέννηση του παιδιού, ο νέος νόμος χορηγεί ιθαγένεια στην ηλικία των έξι ετών, όταν το παιδί έχει τελειώσει ένα χρόνο νηπιαγωγείο και πάει Δημοτικό.

Τσίπρας από ΥΠΡΟΠΟ: Μηδενική ανοχή σε διαφθορά, παρανομία, κατάχρηση εξουσίας αστυνομικών

avgi.gr

«H  κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να συνδράμει το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη I. Πανούση και διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία εργάζεται για να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των αστυνομικών και για την εξεύρεση πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες και στο μισθολογικό επίπεδο σταδιακά. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στούς τρεις βασικούς άξονες με τους οποίους έχει σκοπό να ασχοληθεί άμεσα η κυβέρνηση.

Ειδικές δυνάμεις με εχθρό

του Λάμπρου Παπαδέα

Αν μερικές και μερικοί ένιωσαν άσχημα για τα συνθήματα που άκουσαν και τους ξένισε αυτό το θέμα ας τα εκλάβουν ως ψυχοφθόρες παράπλευρες απώλειες της εκπαίδευσης στο μυαλό των εκπαιδευόμενων και ως μέρος τραγωδίας και όχι ως στοιχεία κάποιας στρατοκαβλικής κωμωδίας που αξίζει περιπαικτικά σχόλια.

Γιατί ηττηθήκαμε ως κοινωνία

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Η καταστροφή των σχέσεων εμπιστοσύνης σηματοδοτεί και την κοινωνική πανωλεθρία που έχει υποστεί η χώρα. Οπως έλεγε η Ρομιγί, χωρίς σχέσεις εμπιστοσύνης δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία.

Η ιδεολογική απαξίωση της αριστείας

Του Θεόδωρου Δ.Παπαγγελή

Η δήλωση του υπουργού περί αριστείας, έτσι όπως έγινε, χωρίς διαβαθμίσεις και αποχρώσεις, έχει κάτι από την «πολεμική» σπουδή που χαρακτήριζε τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών πάνω στο «τσακίρ κέφι» των πρώτων μετεκλογικών ημερών.

Η καινοτόμος Ελλάδα μεταναστεύει

Του Απόστολου Λακασά

Συνολικά πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες, στην πλειονότητα νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας. Επίσης, ακόμη 30.000 Ελληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων προσβλέπουν σε αναζήτηση εργασίας ώστε να μείνουν μόνιμα στην ξένη χώρα. Και οι διαστάσεις του προβλήματος διευρύνονται συνεχώς...

Το Πολυτεχνείο ζει;

του Πάνου Ζέρβα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση, ακριβώς όπως η αντίστοιχή της στην Κατοχή, δηλαδή η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Την πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Γερμανούς, τη δεύτερη στους Αμερικάνους. Ο λαός σύσσωμος συμμετείχε και στο Γοργοπόταμο και στο Πολυτεχνείο και με την ηρωική του δράση (και τη λεβεντιά του) κατόρθωσε να κατατροπώσει τους κατακτητές – στη δεύτερη περίπτωση ρίχνοντας τη χούντα.

Κρείττων εαυτού

του Κωστή Α. Μακρή

Έχω ακόμα πάρα πολλά ερωτήματα.Ένα απ’ αυτά είναι το πώς γίνεται κανείς δυνατότερος από τον εαυτό του.Και θεωρώ δασκάλους και δασκάλες μου όσους και όσες με έχουν ενθαρρύνει να συνεχίσω να ρωτάω· ακόμα κι όταν η απάντησή τους σε μια ερώτησή μου ήταν ένα περήφανο και γενναίο: «Δεν ξέρω». Και πιστεύω, τελικά, ότι για να γίνει ένας άνθρωπος δυνατότερος από τον εαυτό του― «κρείττων εαυτού» ―πρέπει να έχει τη δύναμη να θέτει συνεχώς ερωτήματα και να αναζητάει αδιάλειπτα τη γνώση.

Απλεπιστήμιο και σχολεία αποεκπαίδευσης

του Γιάννη Μακριδάκη

Η παιδεία: Να διδάσκει στο παιδί γραφή κι ανάγνωση καθώς και τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου και της ψυχής, τις βάσεις της Τέχνης, τα Μαθηματικά, την Αρχαία Ελληνική, τους αρχαίους πολιτισμούς, αλλά και τους σημερινούς "διαφορετικούς" πολιτισμούς, εμπρός στους οποίους φαντάζει γυμνός ο βασιλιάς, δηλαδή ο δυτικός, καταναλωτικός τρόπος ζωής.

Περί "Οροθετικών" Παιδόφιλων, ο Λόγος!

του Αλέξανδρου Raskolnick

Η διαπόμπευση υπόπτων, και όχι ενόχων, στην υπόθεση των παιδεραστών εκπαιδευτικών, θυμίζει τις πρακτικές που ακολούθησε ο κος Λομβέρδος και στην υπόθεση των οροθετικών ιερόδουλων.

"Unschooling" ή ποιοτικά σχολεία για όλους;

Της Γεωργίας Βαλωμένου

Υπάρχει στο facebook μια σελίδα με τον τίτλο Unschooling – Greece (Αποσχολειοποίηση) “Για την προώθηση του unschooling και της ελευθερίας”. Εκεί διαβάζουμε ότι το σχολείο είναι φυλακή, ότι είναι μηχανισμός προπαγάνδας, ότι βλάπτει τα παιδιά. Είναι έτσι όμως; (φωτο: Απο την ανακαίνιση του 46ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνας που έγινε με πρωτοβουλία και εργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καλλιτέχνης Svetlin Vasilev)

Edutainment: Δύο σε ένα!

Του Γιώτη Ιωαννίδη*

Το edutainment, εκπαίδευση και ψυχαγωγία μαζί, εδραιωμένο τις τελευταίες δεκαετίες ως σύνθετη, πολύπλευρη αλλά ιδιαίτερα ελκυστική και αποτελεσματική διαδικασία προσέγγισης και διάχυσης της γνώσης, απασχολεί ευρέως και εφαρμόζεται συστηματικά στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τριτοκοσμικό τοπίο η Φιλοσοφική Αθηνών

Του Απόστολου Λακασά

ΦωΤο: Ενα στρώμα μέσα στα λασπόνερα και ένας κάδος που ξεχειλίζει σκουπίδια. Δύο από τα στιγμιότυπα που ανήρτησε χθες ο πανεπιστημιακός Μάνος Στεφανίδης στον ιστότοπό του, παρουσιάζοντας ένα πανεπιστήμιο σε παράλυση.

Το κουπόνι που σκοτώνει το δημόσιο σχολείο

Του Δημήτρη Τσιριγώτη

Το εκπαιδευτικό κουπόνι θα δίνεται στους γονείς κάθε παιδιού και θα αντιστοιχεί στα έξοδα της φοίτησής του για ένα έτος. Οι γονείς θα αναζητούν το καλύτερο σχολείο για το παιδί τους σε μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα περιέχει όλα τα στοιχεία των σχολείων της χώρας.

Feeling Small by Jane

Ένα γράμμα

του Αλέξανδρου Ντερπούλη

Κι όμως χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να χαθεί αυτός ο δεσμός, να χαθεί η εμπιστοσύνη και να επέλθει η απαξίωση, ο θυμός και η απογοήτευση. Άρχισαν οι κατηγόριες που μάθαινα μέσω τρίτων, ότι δεν εκτίμησα τα όσα κάνατε για μένα, πως σας έλεγα ψέματα ότι τάχα έγραφα καλά, ότι σας εκμεταλλεύτηκα (συναισθηματικά και χρηματικά), ότι μοιάζω με κάποιον από τους παππούδες μου που ήταν ανεύθυνος και ταλαιπώρησε την οικογένεια.

Ανοιχτή επιστολή των βαθμολογητών του Γραμμικού Σχεδίου στον υπουργό Παιδείας

toportal.gr

Λάβαμε την επιστολή των βαθμολογητών στο μάθημα του Γραμμικού Σχεδίου προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανάμεσα στο "θολόν" του πράγματος, στις ανεπαρκείς απαντήσεις των υπευθύνων, στην αγωνία των γονέων, κυρίαρχη μοιάζει η αίσθηση της ματαίωσης των μαθητών μέσα σε ένα σύστημα εκπαιδευτικό που ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, παίρνει την κάτω βόλτα που τελειωμό δεν έχει. Σας παραθέτουμε την επιστολή - και τα συμπεράσματα δικά σας.

Economist - Pearson: Τελευταία της Ε.Ε. στην εκπαίδευση η Ελλάδα

Απο kathimerini.gr

Πρώτη σε θέματα εκπαίδευσης παγκοσμίως είναι η Νότια Κορέα, ενώ στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται τρεις ακόμα ασιατικές χώρες, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ αλλά και η Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα, βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε.

Tο παιχνίδι στην υπηρεσία της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης

Της Θεοδώρας Παπαδοπούλου

Η επιθυμία για απόκτηση διπλωμάτων γλωσσομάθειας δημιουργεί τις περισσότερες φορές μεγάλο στρες τόσο στους καθηγητές όσο και στους μαθητές. Στόχος όμως είναι μόνο η απόκτηση πτυχίων αλλά και η ικανότητα της χρήσης της γλώσσας σε κάθε στιγμή της ζωής τους και κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 72.