Αναζήτηση Ετικέτας - δημοκρατία

RSS

Άρθρα

Η Λεπέν κι εμείς

Του Παύλου Τσίμα

Η άνοδος της Λεπέν τρομάζει επειδή εγγράφεται σε ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού που γιγαντώνεται όχι στους φτωχούς καταφρονεμένους της ευρωπεριφέρειας, αλλά στον πλούσιο πυρήνα της Ευρώπης, στο κέντρο και στον βορρά της.

Η κληρονομιά των Ελλήνων

Του Δημήτρη Βάρου

Εξι χρόνια κατρακύλας στα τάρταρα της υπανάπτυξης, της φτώχειας, της ταπείνωσης και του εξευτελισμού. Το δίλλημα είναι ένα και σαφές πλέον: Υποτέλεια ή ανεξαρτησία;

Καναλάρχες καλούν Βρυξέλλες

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου/thepressproject.gr

Είναι γνωστή η διαπλοκή πολιτικού συστήματος- τραπεζιτών- κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης.

«Για σένα που περπατάς, δεν υπάρχει δρόμος. Τον δρόμο τον χαράζεις περπατώντας»

Του Γιώργου Μπαλάφα*

Δυστυχώς, στην Ελλάδα το πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να αντιληφθεί τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη. Τα παλαιά κόμματα και οι «φαμίλιες» των παραδοσιακών πολιτικών βρίσκονται πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες.

Γλύκα των φαύλων

Του Θανἀση Καρτερού

Eσύ που ταλαντεύεσαι θα πρέπει να το σκεφτείς και να το ξανασκεφτείς. Διότι ούτε θες ούτε το αξίζεις να γίνει η πίκρα σου γλύκα των φαύλων.

Γράμμα από έναν υπερήλικα συνταξιούχο γιατρό

Του Βασίλη Θωμαϊδη

Προχώρα μπροστά, δυναμικά και ασυμβίβαστα, όπως ξεκίνησες. Άσε τις δημοσκοπήσεις να λένε τα δικά τους. Οι αγώνες κερδίζονται με την ψυχή όχι με τα νούμερα. Και η ψυχή του μέσου αγωνιστή Έλληνα, είναι μαζί σου.

Μια κοινωνία σε σύγχυση

του Χρήστου Λουτράδη

Όμως μέσα στην πολιτική του ατυχία ο Αλέξης Τσίπρας είναι τυχερός. Και είναι τυχερός γιατί οι πολιτικοί του αντίπαλοι, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το αφήγημα εκείνο που θα επιτρέψει στην κοινωνία να τους πιστέψει.

Τι να ψηφίσεις;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Η ανθρώπινη αγάπη είναι ο προθάλαμος για την ευημερία, την δημοκρατία, την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την παιδεία, την ανθρωπιά.  Δεν υπάρχει τρόπος να μάθει ο άνθρωπος αυτήν την έννοια, μιας και είναι αυτόφυτη, αρκεί να την ανακαλύψεις.

Καλή εβδομάδα everybody!

του Άρη Δαβαράκη

Ο Χρόνος και το Χάος ξέρουν πολύ καλά πώς να παρεμβαίνουν στην σκέψη μας άμεσα και έμμεσα και να την ανασυγκροτούν, να την ανακαινίζουν, να την φορτίζουν με καινούργιο υλικό.

Η "αριστερη πλατφόρμα" ως "Λαϊκή Ενότητα"

του Χρήστου Λουτράδη

Σαφέστατα η παραμονή στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, υπό αυτή την κυβερνητική μορφή ήταν ανέφικτη για τον ίδιο και αναποτελεσματική για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό όμως δεν αναιρεί τον κυνισμό που εμπεριέχει  αυτή η πολιτική πράξη.

Ολιγαρχία και διαπλοκή

Του Κώστα Παπαπαναγιώτου

Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί ότι ένας τηλεοπτικός σταθμός ελεύθερος, λόγω αντικειμενικότητας, θα πάρει σύντομα τη μερίδα του λέοντος της τηλεθέασης και της διαφήμισης.

Τα όπλα που έγιναν μπούμερανγκ

Του Παντελή Μπουκάλα

Όταν πια το όπλο έγινε αυτεπίστροφο, και μάθαμε εκ των υστέρων μέσα από τις αντιφατικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ορισμένα αντιφατικότατα πράγματα για ένα-δύο-τρία Plan B, ξανάκαναν πανηγυρικά την εμφάνισή τους η δεδομένη πολιτική ανωριμότητα και ο μικροκομματισμός του πολιτικού μας συστήματος.

Καλή αρχή με τον περιορισμό των προνομίων των βουλευτών

Του Γιώργου Κύρτσου

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι αφορολόγητες οι αποδοχές των βουλευτών. Δεν υπάρχει επίσης κανένας λόγος να τους προσφέρεται δωρεάν χρήση αυτοκινήτου με leasing, να τους παρέχεται δωρεάν σύνταξη...

Α, όχι έτσι, κυρ-Σταύρο μας

Του Θανάση Καρτερού

Α, όχι έτσι, κυρ-Σταύρο μας. Είναι εικόνα αυτή, όσο το δικό σας άστρο τρεμοσβήνει, να ασχολείστε με τα άστρα των άλλων στο "Βήμα"; Και να εξακολουθείτε, όπως εκείνοι οι τσαρικοί στρατηγοί που ποτέ δεν συνειδητοποίησαν πώς κατάντησαν θυρωροί με λιλιά, να ανεβοκατεβάζετε πρόσωπα στον πολιτικό γαλαξία που πιστεύετε -ακόμα!- ότι είναι στην ιδιοκτησία σας; Την ίδια στιγμή που στον πραγματικό κόσμο ανοίγετε τις πόρτες, για να περάσουν οι αξιωματούχοι των θεσμών και οι εγχώριοι στυλοβάται.

Πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες σε μια Δημοκρατία

Του Σταύρου Καλεντερίδη

Η ιστορία της Ελλάδας δίνει τα ισχυρότερα παραδείγματα δημοκρατικής συμμετοχής ικανά να εμπνεύσουν τους πολίτες όλου του κόσμου. Ικανά να εμπνεύσουν και εμάς τους ίδιους.

8 Αυγούστου 1956: εις μνήμην

Του Μιχάλη Μιχελή

Εκεί στην ανθρακοφόρα περιοχή της Βαλονίας (la Bois du Cazier), την κινητήριο δύναμη του βιομηχανικού Βελγίου, πριν από 59 χρόνια έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά ατυχήματα. Πυρκαγιά σε ορυχείο, έστειλε στο θάνατο 262 ανθρακωρύχους...

Η δασκάλα μας η Ζωή

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Το πραγματικό όμως ενδιαφέρον με την κ. Κωνσταντοπούλου εντοπίζεται στο ύφος της ρητορείας της. Είναι ο τέλειος συνδυασμός της κομουνισμένης απλοϊκότητας της ελληνικής αριστεράς και του μειξοκαθαρευουσιάνικου δικογράφου των δικαστηρίων.

Αμάν Αλέξη...

του Οδυσσέα Ρούσκα

Γιατί πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας. Να ακουμπάμε ο ένας τον άλλον. Να κοιταζόμαστε. Να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με αγάπη.Να κλείσουμε την μαυρίλα και τη μιζέρια σε ένα κουτί και να το στείλουμε στον πάτο της κακιάς μας λήθης. Πότε θα πιστέψουμε ξανά στον εαυτό μας και την αλήθεια του καθενός και της καθεμιάς; Πότε θα ελευθερωθούμε από τον «κακό μας τον καιρό»;Πότε θα ξαναγίνουμε άνθρωποι άραγε; Και πάμε στο προκείμενο: Για ποιά πολιτική να μιλήσω, όταν σε αυτή την χώρα δεν υπάρχουν άνθρωποι σαν και τούτον πια; Mετρημένοι  στα δάχτυλα δυστυχώς.

«Μάνα μου Ελλάς»

του Οδυσσέα Ρούσκα

Ήρθε λοιπόν μέσα σε όλη αυτήν την αβεβαιότητα ένας ''πιτσιρικάς'' από  την Κυψέλη, το όνομα του Αλέξης, και μόνος του εναντίον όλων προφανώς και ολίγον φοβισμένος (ποιός δεν θα ήταν άλλωστε αν ήταν στη θέση του) και τους τα πε ένα χεράκι όπως μπορούσε.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 90.