Αναζήτηση Ετικέτας - δανειστές

RSS

Άρθρα

Ευχή για το 2016: Να κρατηθούμε όρθιοι

Του Δημήτρη Ραπίδη

Το δημοψήφισμα κορύφωσε τον ενθουσιασμό των πολιτών και τους έκανε συμμέτοχους μιας τιτάνιας προσπάθειας. Θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας. Όπως θα μείνει και η 17ωρη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου και η ανακοίνωση της «ήττας» την επομένη.

Η μελαγχολία μας είναι το βιάγκρα τους

Του Θανάση Καρτερού

Όταν εμείς χαμογελάμε, αυτοί μελαγχολούν. Όταν εμείς μελαγχολούμε, αυτοί έχουν το πανηγύρι που ζήσαμε τελευταία. Ξεχειλώνει το μουστάκι του Μεϊμαράκη από το χαμόγελο και πλημμυρίζουν οι τηλεοράσεις από τεστοστερόνη παλινόρθωσης.

Η υποκρισία του Βερολίνου και η αφέλεια της Αθήνας

Του Γεώργιου Π. Μαλούχου

Οι Γερμανοί (που όπως δείχνει ακόμα μια - δική τους - μελέτη έχουν κερδίσει πάνω από 100 δις ευρώ από τον τρόπο που χειρίστηκαν την ελληνική κρίση χρέους), έχουν τα πρωτεία στην υποκρισία της ευρωπαικής πολιτικής.

Η Μεταμόρφωση που δικαιούται και απαιτεί η Ελλάδα

του Άρη Δαβαράκη

Αφού επιλέξαμε να παραμείνουμε στον πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης θα πρέπει πιά, αφού το αποδεχτήκαμε και το υπογράψαμε, να αλλάξουμε τροπάρι και να γίνουμε κράτος επιτέλους, συντεταγμένο και λειτουργικό. Αν δεν προχωρήσει ούτε αυτή η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να εφαρμόσει και αν δοκιμάσει και η κυβέρνηση Τσίπρα να κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους, οι εξελίξεις θα είναι πια πολύ γρήγορες και πολύ δραματικές.Ναι, οφείλουμε να κάνουμε την δυσκολία μας αυτή ευκαιρία για ριζική αλλαγή.

Καθαρές λύσεις για χώρα και διακυβέρνηση

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Αμέσως μετἀ την υπογραφή της συμφωνίας, πάμε σε εκλογές ώστε να "αποκατασταθεί η κυβερνητική πλειοψηφία", γράφει η "ΑΥΓΗ". Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας θα προέλθει από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Από την άνευ όρων παράδοση στον επώδυνο συμβιβασμό

Του Γιάννη Μυλόπουλου

Σε όσους ισχυρίζονται ότι το σημερινό μνημόνιο είναι μια από τα ίδια, ο πρωθυπουργός απαντάει με την υπόσχεση της δίκαιης κατανομής των νέων βαρών και υπενθυμίζει ότι υπάρχουν προοπτικές ελάφρυνσης της πολιτικής της λιτότητας που μας επιβάλλεται από τους δανειστές. Γιατί όσο κι αν είναι επώδυνο και επαχθές το νέο μνημόνιο, δεν παύει να αποτελεί προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης.

Χαμένες ψευδαισθήσεις;

Της Πέπης Ρηγοπούλου

Το πρώτο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να αναδυθούν από τα κάτω πρόσωπα, συλλογικότητες, συμμαχίες που, απαλλαγμένα από ψευδαισθήσεις, με ρεαλισμό και φαντασία, θα πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, να αποδείξουν οτι το δίκιο τελικά νικά.

Άφεριμ ΝΑΙοέλληνες

του Γιάννη Μακριδάκη

Λίγο πριν κλείσει τα 200 χρόνια του το νεοελληνικό κράτος, οι ΝΑΙοέλληνες, έχοντας για πρώτη φορά “αριστερά” στην κυβέρνηση και εθνική συνεννόηση στη Βουλή, το ξεπούλησαν για να εξοφλήσουν τα δάνεια της “ανάπτυξής” τους.

Το ΟΧΙ που τρίτωσε: ΄(18)21 - ΄(19)40 - ΄(20)15

Του Μέτοικου/ThePressProject

Βραχυπρόθεσμα, το μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο του πρωθυπουργού δεν είναι το ΟΧΙ του λαού καθεαυτό, αλλά η κατάρρευση του εσωτερικού αντιπολιτευτικού μετώπου την οποία προκάλεσε.Οι κυνικοί 'εταίροι' μας γνωρίζουν πια, ότι εκτός από τα 'κουκιά' τα οποία λείπουν από την βουλή, δεν υπάρχει η κοινωνική πλειοψηφία που απογοητευμένη από τον Αλέξη Τσίπρα θα τον ανέτρεπε.

Ένα δυνατό ΟΧΙ και η επόμενη μέρα

του Άρη Δαβαράκη

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά αξίζει το ταξίδι. Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά. Οι «σκληροί» της Ευρώπης δεν κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό των χιλιοταλαιπωρημένων Ελλήνων που, αποφασιστικά, ακούμπησαν στον ώμο του Αλέξη Τσίπρα.

Η ρήξη θα έρθει αναπόφευκτα

Του Δημήτρη Ραπίδη

Έχοντας μάθει ποιοι είναι οι μηχανισμοί και τα όρια του συστήματος της Ευρωζώνης,  δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε την έξοδο από το ευρώ ή τουλάχιστον ό,τι μπορεί να προκύψει εκτός του πλαισίου της νομισματικής ένωσης. Ειδικά για εκείνους που εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη αποτελεί δίχτυ ασφαλείας για την χώρα σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, αρκεί να αναλογιστεί πως ούτε οικονομική σταθερότητα έχουμε, ούτε ανάπτυξη.

Κρούγκμαν προς δανειστές: Πλάκα μας κάνετε;

Του Πολ Κρούγκμαν

Με ένα οξύτατο άρθρο ο Πολ Κρούγκμαν παρεμβαίνει στην πιο δραματική στιγμή των διαπραγματεύσεων λέγοντας σκληρές αλήθειες για το ΔΝΤ και την Ευρώπη και καταγγέλλει τους πιστωτές ότι επιχειρούν «να υπαγορεύσουν την εσωτερική πολιτική» ενώ τους καταλογίζει «παταγώδη αποτυχία».

Τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Η χθεσινή ημέρα ήταν εξόχως διδακτική για όλους. Φάνηκε, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι τα απλουστευτικά σχήματα "18 έναντι 1" σε επίπεδο χωρών ή "3 - 1" σε επίπεδο θεσμών δεν αποδίδουν τη σύνθετη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Απλώς, όσο πλησιάζει κανείς πιο κοντά στη λύση ή τη ρήξη, γίνεται φανερό καθώς οι μάσκες πέφτουν και ο καθένας κοιτάζει τα συμφέροντά του.

48 ώρες δια πυρός και σιδήρου στις Βρυξέλλες

tanea.gr

Τις πιέσεις των δανειστών της χώρας ώστε να υπάρξει συμφωνία και ταυτόχρονα τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει αποδεκτή, επιχειρεί να διαχειρισθεί και να ισορροπήσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες η κυβέρνηση. Τα δύο μέτωπα στα οποία εξελίσσεται η διαπραγμάτευση - στις Βρυξέλλες και την Αθήνα- δημιουργούν σκηνικό πολιτικής ασφυξίας. Στις  Βρυξέλλες οι  πιστωτές της χώρας  δηλώνουν ότι τα μέτρα των 7,9 δισ. που περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση αποτελούν μεν καλή αρχή για συζήτηση, αλλά ζητούν κι άλλα για να κλείσει η συμφωνία.

Μια συμφωνία με κέρδη και ζημίες

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Οι προτάσεις της Αθήνας φυσικά συνιστούν υπαναχώρηση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Πτυχές της πολιτικής που πιέζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση τής είναι ιδεολογικά δυσάρεστες, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για τον περιορισμό μέτρων που θα έχουν υφεσιακά αποτελέσματα, για την εξουδετέρωση των οποίων θα χρειαστεί συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση επιτυγχάνει ως γενικό σχήμα της δημοσιονομικής πολιτικής της τη μετακύλιση των βαρών από τα χαμηλότερα και μεσαία στα υψηλότερα εισοδήματα.

Το πραγματικό deadline είναι η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Πέρασε η "ημερομηνία ορόσημο", η 14η Ιουνίου, οπότε θα άρχιζε να βρέχει ακρίδες. Δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις του ΔΝΤ, δεν έγινε τίποτα το περασμένο -υποτίθεται "take it or leave it"- Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και δεν έχει σκιστεί ακόμη το παραπέτασμα του Ναού. Σήμερα, 18 Ιουνίου, συνεδριάζει το Eurogroup και, όπως όλα δείχνουν, ο ήλιος θα ξημερώσει και αύριο. Επόμενη σημαδιακή ημερομηνία η 30ή Ιουνίου, οπότε θα επέλθει ο κατακλυσμός.Επί τέσσερις μήνες η κυβέρνηση δίνει τη μάχη, η οποία θα έπρεπε κάθε φορά να έχει τελειώσει... χθες. Σήμερα, όλοι μιλάνε με όλους, όλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν κάνοντας μισό βήμα πίσω.

Σόιμπλε προς βουλευτές: Ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα

Του Κώστα Μαυραγάνη

Καθώς είναι σε εξέλιξη το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δήλωσε σε Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδια για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού και θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει το βάρος της συμφωνίας- ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα αναλάβει την ευθύνη να πει το «μεγάλο όχι».

Συνέχεια στον πόλεμο των δηλώσεων έδωσε ο Τσίπρας

tanea.gr

Νέα επίθεση κατά των δανειστών εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο των δηλώσεων που ξεκίνησε την Τρίτη για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις,  μια ημέρα πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.  Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης οι υπουργοί οικονομικών που συνεδριάζουν την Πέμπτη αναμένεται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο». O Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε την Τετάρτη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Παυλόπουλος: «Εντολή του λαού είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη»

tanea.gr

«Η εντολή του λαού είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη γιατί αυτά είναι αλληλένδετα. Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο με δεσμεύει και εμένα. Και θα κάνω ό,τι μου αναλογεί εντός και εκτός Ελλάδος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα το μεσημέρι με τον επικεφαλής του κόμματος το «Ποτάμι» κ. Σταύρο Θεοδωράκη στο Προεδρικό Μέγαρο. «Γνωρίζω τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά θα φθάσω στα όρια αυτά γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «Ο ρόλος του Προέδρου εξαρτάται από την εντολή του ελληνικού λαού και την σύνθεση της Βουλής». Μάλιστα, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι του αναλογεί, εντός και εκτός Ελλάδος και εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι η Ευρώπη αναλογίζεται τις ευθύνες της...

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 107.