Αναζήτηση Ετικέτας - άνθρωπος

RSS

Άρθρα

Τι είναι το ταλέντο;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Ο μεγαλύτεροι λοιπόν εχθροί ενός ανθρώπινου ταλέντου είναι δύο, η μοναξιά και η ματαιοδοξία, ''το καβάλημα του καλαμιού'' με λίγα λόγια. Η μοναξιά λόγω του ότι αναζητά συνεχώς στη ζωή του καταστάσεις ανώτερες του ιδίου, αναζητά εκπλήξεις μοναδικές σε κάθε επίπεδο.

Ταξίδια και ταξιδιώτες

του Πάνου Ζέρβα

Ο αξεπέραστος ταξιδιώτης την αποζητούσε τη μοναξιά, μόνο εκεί μπορούσε να δώσει τις μάχες του – οι άνθρωποι, η μακρά συναναστροφή και η τριβή των σχέσεων του ήταν εμπόδια. Η συνομιλία του γινόταν, μέσα από τα βιβλία, με τον Όμηρο, το Χριστό, τον Μπέρξονα, το Νίτσε, το Δάντη, το Βούδα, τον Νικηφόρο Φωκά, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το Λένιν, τον Γκρέκο, τον Φραγκίσκο της Ασίζης, τους ασκητές της Ανατολής. Από τους ζωντανούς, με δυο μονάχα: τον Άγγελο Σικελιανό και τον Αλέξη Ζορμπά. 

Τico tico Αλέξη

του Οδυσσέα Ρούσκα

Κάπως έτσι λοιπόν είναι οι μεγάλοι ηγέτες καλέ φίλε Αλέξη. Είναι μόνοι τους στην κορυφή, χωρίς «αυλικούς» ειδικά όταν υπηρετούν την αλήθεια, αλλά περιστοιχίζονται από την μεγαλύτερη παρέα φίλων που είναι το κοινό τους και έχει αλάνθαστο κριτήριο.

Χάος

του Οδυσσέα Ρούσκα

Δεν μάθαμε πότε ως τώρα τι θέλουμε και τι ζητάμε, ποιοι είμαστε. Πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων την αγάπη και την απλότητα για ένα i-phone.Ορίσαμε κυβερνήτες και καπετάνιους των ζωών μας συνεχόμενα και με άτεχνο τρόπο, άτομα και μυαλά σκοτεινά και θολά, ανάρμοστα και ξεδιάντροπα. Κατορθώσαμε τούτο το χάος που ζούμε.

Τι να ψηφίσεις;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Η ανθρώπινη αγάπη είναι ο προθάλαμος για την ευημερία, την δημοκρατία, την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την παιδεία, την ανθρωπιά.  Δεν υπάρχει τρόπος να μάθει ο άνθρωπος αυτήν την έννοια, μιας και είναι αυτόφυτη, αρκεί να την ανακαλύψεις.

Δεκαπενταύγουστος*: Ραντεβού την Δευτέρα!

του Άρη Δαβαράκη

Σίγουροι πως «θα κάνετε αγάπη» (είναι αγιορείτικη έκφραση αυτή, «κάνε αγάπη αδερφέ μου και πιάσε ένα ροδάκινο»), τα αφήνουμε όλα όπως ήταν χτές – με αυτό το επεξηγηματικό κειμενάκι καπάκι.

Τι είναι ο Άνθρωπος;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Mήπως τελικά αυτό το έξυπνο ον που ονομάζεται άνθρωπος από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του σε αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη, άρχισε να τον καταστρέφει, συστηματικά και αδιαλείπτως λόγω της υπερβολικά «έξυπνης βλακείας του» που διαθέτει σε σχέση με όλα τα άλλα ζωάκια, και ονομάζεται ματαιοδοξία;

Βαβέλ η Ελλάς

του Οδυσσέα Ρούσκα

Γιατί ξεχάσαμε πάνω από όλα να σεβόμαστε τους εαυτούς μας.Γιατί τα ξεπουλήσαμε όλα για το χρήμα και για τη μάσα. Γιατί κάναμε συμφωνία με τον διάβολο που ονομάζεται απληστία και αμορφωσιά. Ρωμαϊκή αρένα της ατελείωτης παρακμής και σήψης.

Τι είναι η Μουσική;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Η μουσική και τα τραγούδια δεν χάνονται ποτέ. Παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο. Η μουσική είναι αιώνια. Η μουσική είναι χωρίς τέλος.

Ενας άστεγος της Αθήνας

του Φώτη Θαλασσινού

Στο πάρκο της πλατείας Δαβάκη, προχθές, την ώρα που μιλούσα σ’ ένα παγκάκι μαζί μ’ ένα φίλο μου ήρθε κοντά μας ένας  ανάπηρος άστεγος μαζί με την αγία ρακένδυτη που τον φρόντιζε.Το καροτσάκι του σταμάτησε απέναντί μου. Το δεξί του πόδι ήταν κομμένο ολόκληρο. Ήταν αδύναμος και ανέπνεε δύσκολα.  Άλλαξα θέση...

Κlarina Bourana: Στα χρόνια του Mad Max (Ας καταστραφούν όλα)

του Τάσου Θεοδωρόπουλου

Κάπως, κάπου, κάποτε, μέσα από τη στάχτη και τα χαλάσματα, θα αναβλύσει ένας πίδακας νερού. Ο αέρας θα σπρώξει σε μια νερολακούβα ένα σπόρο. Ο σπόρος θα γίνει δέντρο. Το δέντρο δάσος. Και οι άνθρωποι, έχοντας φτάσει στο πιο χαμηλό σημείο της ύπαρξης τους, θα μπορέσουν να κοιτάξουν το δέντρο, το δάσος, με θαυμασμό. Και δέος. Θα συνειδητοποιήσουν την καταστροφή,

Το Χρέος…

του Γιάννη Μακριδάκη

Η ψυχή γνωρίζει πολύ καλά. Πως και την πατρίδα σου σε κάθε ευκαιρία την εκπόρνευσες, το ίδιο έχεις σκοπό να πράξεις ξανά, πως τίποτε δημόσιο ποτέ σου δεν σεβάστηκες, απεναντίας έσπευσες με κάθε ευκαιρία να το καταχραστείς, πως πάντοτε την εκποίηση του αληθινού πλούτου προς απόκτηση πλασματικού πλούτου χρήματος είχες στον νου σου. Ο νους δουλεύει με γνώμονα την αξία του χρήματος, σπέρνει τον φόβο, επενδύει στη μικρότητα, στον εγωισμό, στην αυτοσυντήρηση, και στην υποκρισία.

Ο Άγιος της Ορθοπεταλιάς

του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη

Ωραία λοιπόν η θρησκεία σας, παιδάκια. Αλλά δεν μου αρέσει γιατί λατρεύει αφηρημένες έννοιες. Το δώρο του Θεού στον άνθρωπο ήταν η σάρκωσή Του, το αφηρημένο που έγινε συγκεκριμένο. I'll stick to that.

Διαγνωστική διχογνωμία

Του Παντελή Μπουκάλα

Δυσκολευόμαστε πολύ να καταλάβουμε πώς δύο κορυφαίοι της ίδιας επιστήμης προβαίνουν σε άκρως αντίθετες διαγνώσεις, θεραπευτικές προτάσεις και προβλέψεις. «Η Ελλάδα δεν θα χάσει τίποτε αν φύγει από το ευρώ», συμπεραίνει ο ένας νομπελίστας. «Η Ελλάδα θα καταστραφεί αν επιστρέψει στη δραχμή», αποφαίνεται δεύτερος τιμηθείς με το Νομπέλ.

Psycho Philosopher (7)

του Φώτη Θαλασσινού

Πρώτα θα καθαγιαστεί και ευωδιάσει το σώμα μου και μετά θα επιτρέψω σε κάποιον να το αλώσει.Πήγαμε σε μια gay γειτονιά της Αθήνας. Τις βαριέμαι τόσο πολύ αυτές τις περιοχές. Μ’ αρέσει το ετερόκλητο , το πολύχρωμο πλήθος, εκείνο που εντός του ασκούμαι στην ανοχή του διαφορετικού.

Psycho Philosopher (6)

του Φώτη Θαλασσινού

Ο εισαγγελέας εφετών Σωτήρης Μπάγιας πέθανε από ερλιχίωση. Μια αρρώστια που προσβάλλει κυρίως τα κατοικίδια ζώα μεταδόθηκε στο σώμα του δικαστικού λειτουργού με ξενιστή της ένα τσιμπούρι. Όλα τα κείμενα που διάβασα για το θέμα ήταν όμοια επικυρώνοντας την είδηση ως απολύτως αληθή…

Λίγο ψηλότερα

του Άρη Δαβαράκη

Διότι τελικά το ζήτημα δεν είναι αν θα έχουμε ευρώ ή λίρα, μνα ή γιέν, δραχμή ή δολάριο. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε ξανά να στρέψουμε  την προσοχή μας στο ουσιώδες, στο ανθρώπινο, το γειωμένο και βατό. Στη φύση, στην καλή (ή έστω καλύτερη) διατροφή, στον μέσα μας άνθρωπο, στον απέναντι μας, στον έρωτα, την αγάπη, την δημιουργικότητα, στην παρατήρηση του κόσμου αυτού που λειτουργεί έτσι μόνο σ’ αυτόν τον πλανήτη στον οποίον έχουμε την τεράστια ευκαιρία να ζούμε.

Εαρινός εσπερινός

του Γιάννη Μακριδάκη

Ανήμερα Χριστούγεννα ο Γιάννης Μακριδάκης, την ώρα του εσπερινού, μύρισε τό έαρ - ακούγοντας απο μακριά τον ψάλτη εκεί στην Βολισσό να ψάλλει το "Φως Ιλαρόν". "Δεν έχω σχέση με εκκλησιές, με χριστιανικές τελετές, εορτές και λοιπά", διευκρινίζει -αλλά μας στέλνει ενα "ἑκτός εποχής" μικρό κείμενο, πολύ ανοιξιάτικο. Για τον Θεό που είναι παντού και για την Τέχνη του ανθρώπου...

Το μακάριο ύψος ενός πνευματικού οράματος

του Sraosha

Προτιμώ έναν άνθρωπο που υπάρχει ή υπήρξε γενναίος της ηδονής από κάποιον που σπούδασε και σκέφτηκε και μίλησε κι έγραψε -- αλλά έμεινε εκεί. Από την κλινοπάλη αναβρύζει η πνευματικότητα (ναι, "αναβρύζει"). Και μέσα από την χειρωνακτική εργασία φύεται και φυτρώνει. Σόρυ αν σας ακούγομαι κάπως σοβιετικός, αλλά η χειρωνακτική εργασία μάς κρατάει και μας πλάθει ανθρώπους. Και μόνον ο άνθρωπος μπορεί να υψωθεί κατακόρυφα -- ούτε ο άγγελος, ούτε το ζώο.

Θα μας κλάψουν μόνο οι ψείρες

Της Βάλιας Μπαζού

Το πρόβλημα είναι ότι ως  κυρίαρχοι του πλανήτη αρνούμαστε να παραδεχθούμε ότι η επιβίωσή μας δεν εξαρτάται από εμάς και από τις φαεινές ιδέες μας, αλλά από τα άλλα ταπεινά είδη που συστηματικά εξολοθρεύουμε.  Για την ακρίβεια, το ανθρώπινο είδος είναι το απόλυτο μηδενικό εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, οι νυχτερίδες, το πλαγκτόν και οι πεταλούδες. Και ιδού γιατί:

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 25.