Αναζήτηση Ετικέτας - ανθρώπινα δικαιώματα

RSS

Άρθρα

Προσφυγικό: ανάμεσα σε απειλές και προσδοκίες

Της Αλεξάνδρας Πολιτάκη*

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επέμβει στην Ειδομένη με μία λύση καταστολής και να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα με κρατική βία.

Γ. Μουζάλας: Το προσφυγικό ρεύμα ούτε κατευθύνεται, ούτε καταστέλλεται

panosz.wordpress.com

Το προσφυγικό ρεύμα ούτε κατευθυνεται, ούτε καταστέλλεται. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η Τουρκία το κάνει επίτηδες είναι σα να λέμε ότι και η Ελλάδα το κάνει επίτηδες και τους διώχνει. Δεν εξηγεί τιποτα. Είναι η προσφυγική ροή. Όταν έχεις να ξεφύγεις από τον ISIS, δεν σε φοβίζει ούτε το Αιγαίο, ούτε η Ουγγαρία, ούτε τίποτα.

Οι μετανάστες δεν είναι επαναστάτες

Του Νίκου Άγουρου

Οι μετανάστες ξεριζώνονται και διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αναζητώντας περισσότερη «Ευρώπη» και Δύση για να γλιτώσουν όχι μόνο από τον πόλεμο, αλλά και από τη Θεοκρατία.

Μήπως για εμάς η λύση είναι η παιδεία;

του Χρήστου Λαδά

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο γάμος μεταξύ των ομοφυλόφιλων είναι νόμιμος: "Οι ομοφυλόφιλοι ζητούν ίση αξιοπρέπεια στα μάτια του νόμου".

#Κάτω_τα_χέρια_από_τη_Ζωή

του Αλέξανδρου Raskolnick

Ο δομημένος λόγος της Π.τΒ. θάφτηκε κάτω και από ένα βαρύ και βρώμικο πέπλο κλασσικού αλλά και νεόκοπου αυριανισμού...

8 Αυγούστου 1956: εις μνήμην

Του Μιχάλη Μιχελή

Εκεί στην ανθρακοφόρα περιοχή της Βαλονίας (la Bois du Cazier), την κινητήριο δύναμη του βιομηχανικού Βελγίου, πριν από 59 χρόνια έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά ατυχήματα. Πυρκαγιά σε ορυχείο, έστειλε στο θάνατο 262 ανθρακωρύχους...

Σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξάρτητα από το φύλο τους

toportal.gr

Στη δημοσιότητα δοθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για το νεό Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο περιλαμβάνει πλέον όλα τα ζευγάρια ανεξάρτητα από το φύλο τους. Επιτέλους! Με 5 λεξούλες περνάμε από τον 19ο στον 21ο αιώνα. «Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο».

Οι καιροί αλλάζουν

του Χρήστου Λαδά

Ένα παιδί θα ζήσει, θα σπουδάσει και θα έχει την ευκαιρία να χαμογελάσει και εμείς μαζί του όταν πάρει το πτυχίο του. Γιατί ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή. Αυτό είχε ειπωθεί από την εποχή της Αναγέννησης. Πάνω από όλα όμως ένα παιδί θα ζήσει! Οι υγιείς Έλληνες χαίρονται. Κάποιοι, αρκετοί, πολλοί, ενταγμένοι και ανένταχτοι πάλεψαν, πίεσαν, προσπάθησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

«Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες» στο Σύνταγμα

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου/efsyn.gr

Δεν είναι μεγάλο, δεν είναι εντυπωσιακό, δεν είναι λαμπερό. Κι όμως είναι ίσως το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χώρας. Με ελάχιστα στολίδια, αλλά γεμάτο τρυφερά σημειώματα που τα μικρά των Σύρων προσφύγων και των Ελλήνων αλληλέγγυων στέλνουν στους γονείς τους και σ' όλο τον κόσμο. «Θέλω να μην ξανακοιμηθώ στο πεζοδρόμιο ποτέ μου», γράφει ένα μικρό. «Θέλω να δω τη μαμά μου και τον μπαμπά μου», γράφει ο 10χρονος Μπακάν. «Εύχομαι στα παιδιά της Συρίας καλή επιτυχία, με αγάπη», γράφει ένας 5χρονος Ελληνας

Ψυχραιμία παιδιά!

Του Χριστόφορου Κάσδαγλη/thePressProject

 Η συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημα του Ρωμανού είναι αυτονόητη. Χρειάζεται όμως έξυπνη τακτική, μέτρο και σύνεση. Ειδικά όταν οι εκρηκτικές συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνουν οι δικαστικές αρχές συνεπικουρούμενες από την κυβέρνηση, συμπίπτουν χρονικά με την εκρηκτική επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σύμπτωση; Μπορεί. Βολική πάντως.Και η κοινωνία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από μια τέτοια αναστάτωση.

Ο Νίκος Ρωμανός δεν πρέπει να πεθάνει

του Άρη Δαβαράκη

Ο Νίκος Ρωμανός, σας το λέμε και σας το φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε, δεν πρέπει να πεθάνει. Δεν πρέπει να πεθάνει, πρώτα απ’ όλα βέβαια γιατί είναι ένας νέος Έλληνας που δίνει αυτή τη μάχη για τις απόψεις του – είναι αναρχικός και διεκδικεί το δικαίωμα να ζήσει με τις απόψεις του και να αγωνιστεί γι’ αυτές βεβαίως.  Ο θάνατός του ισοδυναμεί με δολοφονία που την διαπράττει η κεντρική εξουσία σαν ψυχρός εκτελεστής.

Ποιανού παιδί είναι αυτός ο άντρας;

Της Μάρθας Αυγήτα

Αυτή η μαγκιά σας πονάει και θέλετε να του χώσετε σωληνάκια με το ζόρι, δήθεν για να σωθεί η ζωή του όταν ο ίδιος έχει επιλέξει να ρισκάρει να την χάσει. Και αυτό σας τρομάζει, ανθρωπάκια. Γιατί ένα 20χρονο πολεμάει όσο δεν θα μπορούσατε όλοι εσείς μαζί. Πολεμάει για τον ίδιο, για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα, για τη σύνταξη της μάνας σου, για τις σπουδές της κόρης σου, για τον νεκρό φίλο του, για την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

Ανιθαγενείς: Εκείνοι που δεν έχουν πατρίδα

Της Μυρτώς Αρετάκη/ThePressProject

Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν, σήμερα, χωρίς υπηκοότητα, στερούμενοι τα δικαιώματα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες που απορρέουν από το status του πολίτη. Αυτό σημαίνει πως κανένα κράτος δεν τους αναγνωρίζει, δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, και επομένως στερούνται της πρόσβασης σε εθνικά ή διεθνή πλαίσια προστασίας. Η ανιθαγένεια συνιστά ένα θεμελιώδες ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Άτιμη κοινωνία…»

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Γενιές και γενιές έχουν απαξιώσει τον γάμο με αυτή τη νοοτροπία και τώρα θεωρούν το σύμφωνο συμβίωσης απειλή για τον θεσμό. Και αυτή η απαξίωση θεωρείται θεμιτή και τυγχάνει της αποδοχής της κοινωνίας, μιας κοινωνίας αδιάφορης και απαίδευτης, μιας κοινωνίας ανήθικης η οποία έχει χάσει τόσο πια τον μπούσουλα ώστε να υπάρχουν εκπρόσωποι που να λένε ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό» αντί η ηθική να διέπει τους νόμους. Γι αυτό σας λέω μαντάμ, είναι άτιμη η κοινωνία.

«Η κυβέρνηση απαξιώνει τους διεθνείς οργανισμούς»

Συνέντευξη στον Δημήτρη Αγγελίδη

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρόεδρος της Eνωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μιλά για την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και για την έλλειψη σοβαρότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη Γαλλία, Αυστρία, Δανία κατά μπούργκας

ΑΠΕ/Reuters

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 στη Γαλλία και απαγορεύει το νικάμπ και την μπούργκα σε όλους τους δημόσιους χώρους δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ζάχα Χαντίντ

Το Πολιτιστικό Κέντρο  «Χαϊντάρ Αλίγεφ» στη πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, μπορεί να κέρδισε το βραβείο «Σχέδιο της Χρονιάς» που απονεμήθηκε από το Μουσείο Σχεδίου στο Λονδίνο, αλλά η αφορμή αυτή σήκωσε - ξανά - θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οργανώσεις όπως η Human Rights Watch κατηγορούν τους υπευθύνους του εντυπωσιακού κτιρίου - εμπνεύσεως της βρετανοϊρακινής αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίντ...

Απαγορεύεται η μαντήλα στην Γαλλία

Απο newsit.gr

Την απόφαση του για το αν η απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στην Γαλλία και στην Ευρώπη, συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστοποίησε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απάνθρωπη μεταχείρηση μεταναστών

Από in.gr

Σε νέα καταδίκη της Ελλάδας για παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αφορμή την προσφυγή δύο γυναικών από τη Δομινικανή Δημοκρατία που κατήγγειλαν απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους ενόψει της απέλασής τους.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 32.