Αναζήτηση Ετικέτας - Αμφίπολη Σερρών

RSS

Άρθρα

Προς το τέλος του μυστηρίου της Αμφίπολης

Της Γιώτας Συκκά/kathimerini.g

Βρέθηκε ο τάφος, τα καρφιά και τα διακοσμητικά από το φέρετρο, τα οστά μαζί και το κρανίο του νεκρού, αλλά το φύλο και η ταυτότητά του- άγνωστα.

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη τελειώνει

Της Γιώτας Συκκά

Οσο η ανασκαφική ομάδα βαδίζει στην τελική ευθεία, τόσο πληθαίνουν σχόλια, δηλώσεις αλλά και άναρθρες κραυγές - ειδικά, στα social media και τα τηλεοπτικά κανάλια. Πολλοί εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για την ανασκαφή της Αμφίπολης. Στην πλειονότητά τους, αρχαιολόγοι οι οποίοι δικαιούνται να έχουν άποψη και να την εκφράζουν. Ακόμη κι αν διαφωνούν. Η διαφωνία, άλλωστε, μπορεί να οδηγήσει σε γόνιμο διάλογο.

Αμφίπολη: Χωρίς νεκρό ο τάφος

iefimerida.gr

Σε τοίχο έπεσαν οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, αφού, όπως ανακοινώθηκε χθες, πορτάκι στον τέταρτο θάλαμο που να οδηγεί σε άλλο χώρο δεν υπάρχει. Στους τρεις θαλάμους που έχουν ανασκαφεί ως τώρα δεν έχει ανευρεθεί αρχαίος νεκρός, ούτε ταφικός θάλαμος.Η αγωνία και η απογοήτευση της αρχαιολογικής ομάδας της Αμφίπολης κορυφώνονται. Οι ελπίδες ότι πρόκειται για υπέρλαμπρο ταφικό μνημείο ενός σπουδαίου προσώπου της μακεδονικής δυναστείας δείχνουν να ματαιώνονται.

Discovery: Το καλύτερο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

iefimerida.gr

Ο συγγραφέας Αντριου Τσαγκ μιλάει στο Discovery και αναλύει την άποψή του γιατί το ψηφιδωτό αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο άρτιο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε νεαρή ηλικία. Μέσω αυτής της άποψης ο Τσανγκ εκτιμά ότι ενδυναμώνεται η θεωρία πως στον τάφο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μακεδόνα Βασιλιά. «Το ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ερμή, το Πλούτωνα και την Περσεφόνη - και έχει ανθρώπινες αντιστοιχίες».

Κάτι συμβαίνει στην Αμφίπολη

iefimerida.gr

Η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά πρωτοστάτησε στο μέτωπο όσων υποστηρίζουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι ελληνικός και μακεδονικός, αλλά ρωμαϊκός. Ο πόλεμος των διαφορετικών απόψεων γύρω απο την Αμφίπολη αγριέυει.

Θάνος Τζήμερος

Και αρχαιολόγος και κριτικός τέχνης δηλώνει μάλλον ο Θάνος Τζήμερος. Όπως διαβάζουμε στα ΝΕΑ, «Χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης» χαρακτήρισε τις Καρυάτιδες στο μνημείο της Αμφίπολης ο  ιδρυτής του κόμματος Δημιουργία Ξανά, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook." Και γιατί όχι, σχολιάζουμε εμείς, αφού άλλωστε στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Στο προσκήνιο και στην επικαιρότητα να βρισκόμαστε, αρκεί το όνομά μας να γράφεται σωστά!

Αμφίπολη: Το Χώμα Εκδικείται

H Βιργινία Δαμβέργη το αλίευσε στο internet

Ένα μνημείο «φορτώθηκε» με τόσες προσδοκίες (να είναι ο τάφος του Αλέξανδρου, να αναστηλώσει το εθνικό μας φρόνημα και άλλα πολλά), που στο τέλος κινδυνεύει το ίδιο κοινό που ως χτες ξεροστάλιαζε στις οθόνες, να «απογοητευτεί» από το μνημείο. Ποιος θα τους εξηγήσει τότε ότι δεν τους απογοήτευσε το μνημείο, αλλά οι προσδοκίες που ορθώθηκαν γύρω από αυτό για λόγους που καμία σχέση δεν είχαν με την επιστημονική έρευνα; Όλοι αυτοί που για λόγους πολιτικούς, τηλεθέασης, ή προσωπικής προβολής, εκμεταλλεύτηκαν έτσι το μνημείο, σε ποιον θα ρίξουν τότε το φταίξιμο;

Ο Αλέξανδρος, η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη και άλλοι... υποψήφιοι

Του Σταύρου Τζίμα

Ολη η Ελλάδα τούτη την εποχή «αρχαιολογεί». Οι πάντες έχουν και να εκφέρουν άποψη για τον «Λάζαρο» της Αμφίπολης και αναμένουν με κομμένη την ανάσα τη στιγμή που η κ. Περιστέρη θα αναφωνήσει το «δεύρο έξω». Κάποιοι ανυπόμονοι ή έμπλεοι πατριωτικής υπερηφάνειας, σπεύδουν από τώρα στην Αμφίπολη να απολαύσουν λίγη από τη «μακεδονική αύρα», την αναδυόμενη από το χώμα που ανασύρουν οι δύο εκσκαφείς και οι περίπου σαράντα εργάτες. Απ’ αυτή την ανασκαφή, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και ο... Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το μεγάλο καλοκαίρι της ελληνικής αρχαιολογίας

Της Δέσποινας Κουτσούμπα*

Η πολιτική εκμετάλλευση ήταν σαφής: Μια Γενική Γραμματέας που θέλει να σιγουρέψει τη θέση της σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ένας νέος Υπουργός, που το εύρημα τον «προίκισε» με απεριόριστο τηλεοπτικό χρόνο. Ένας πρωθυπουργός που στήριξε την πολιτική του καριέρα στο «μακεδονικό», και τώρα βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη να παρουσιάσει ως «εθνική πολιτική» την υποταγή στις απαιτήσεις της Τρόικας...

Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της

iefimerida.gr

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να έρχονται στο φως στοιχεία για το μνημείο της Αμφίπολης, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο λόφο Καστά. Ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα όμως, υπήρχε μεγάλη προσμονή, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού είχε γνωστοποιήσει ότι την Κυριακή θα ανακοίνωνε κάτι σημαντικό. Και υπήρχε λόγος για τον ενθουσιασμό, όπως αποδείχθηκε: Δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες. Από θασίτικο μάρμαρο, συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μέτρων.

Γιάννης Χαμηλάκης: Ο Αλέξανδρος και τα άλλα «μυστικά» της Αμφίπολης

Του Μανώλη Πιμπλή/tanea.gr

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Σαουθάμπτον μιλάει στα "ΝΕΑ" και τον Μανώλη Πιμπλή για την Αμφίπολη, τα μίντια, την πολιτική χροιά της ανασκαφής και τη σχέση της με την εποχή της κρίσης, την «εθνική θησαυροθηρία» και τον Αλέξανδρο, που άλλοτε η επίσημη Πολιτεία τον θεωρούσε ολέθριο πρόσωπο και τώρα τον αντιμετωπίζει ως εθνικό ήρωα.

«Ε, δεν είναι και ο τάφος του Μεγαλέξανδρου!»

Της Δέσποινας Κουτσούμπα*

Είναι η φράση που ακούει συχνότερα σε όλο του τον υπηρεσιακό βίο ένας αρχαιολόγος που δουλεύει στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το στόμα του ιδιοκτήτη του οικοπέδου ή του μηχανικού, πρόκειται για την πρώτη αυθόρμητη αντίδραση σε περίπτωση που έχουν βρεθεί αρχαιότητες οποιασδήποτε περιόδου στην ιδιοκτησία του. 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή 24/8/2014

Εθνική θησαυροθηρία ή κριτική αρχαιολογία;

του Γιάννη Χαμηλάκη

Οι αρχαιολογικές ειδήσεις σπάνια γίνονται πρωτοσέλιδα ή κύρια θέματα σε εφημερίδες, τηλεοπτικά δελτία και ιστότοπους, και μάλιστα για βδομάδες. Ακόμα και στην Ελλάδα, όπου η αρχαιολογία είναι κατεξοχήν εθνική επιστήμη και η (εθνικοποιημένη) αρχαιότητα, εδώ και αιώνες, συμβάλλει καθοριστικά στη συγκρότηση του συλλογικού φαντασιακού, κάτι τέτοιο είναι σχετικά σπάνιο. Η δημοσιότητα που έχουν πάρει οι πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη των Σερρών, λοιπόν, με αφορμή το σημαντικό εύρημα, συνιστά φαινόμενο που απαιτεί παραπέρα διερεύνηση.

Να κάνουμε ένα βήμα πίσω

Της Γιούλης Επτακοίλη/kathimerini.gr

Στο Διαδίκτυο, στα social media, σε παρέες, σε καφενεία και ταβέρνες όλοι έχουν άποψη για την Αμφίπολη. Τι έχει μέσα, τι δεν έχει, αναπαράγονται διαρκώς άπειρες ανοησίες, η παραφιλολογία έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ξαφνικά γίναμε όλοι αρχαιολόγοι: είναι κενοτάφιο, δεν είναι, είναι ένας τάφος ή πολλοί, έχει άνδρες, γυναίκες ή ζώα, είναι συλημένος; Γνήσιοι εκφραστές ενός λαού που αγαπάει την υπερβολή.

«Πύρινο» άρθρο της κόρης του αρχαιολόγου Λαζαρίδη

iefimerida.gr

"Κανείς δεν γνώριζε την Αμφίπολη, μέχρι, μεσούντος του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε, αυτή τη φορά σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς. Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο δύσκολα βρίσκεις, καθώς η ταμπέλα στην Εγνατία γράφει προς Πρώτη Σερρών, πατρίδα του εθνάρχη, άρα σημαντικότερη. Ο πατέρας μου Δημήτρης Λαζαρίδης, κλασικός αρχαιολόγος, εγκαταστάθηκε, μετά τον πόλεμο και τις σπουδές του στην Καβάλα."

Η Αμφίπολη αποκαλύπτεται

iefimerida.gr

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος του τοίχου σφράγισης...

Αμφίπολη: Μαγεύουν τα νέα ευρήματα

iefimerida.gr

Μερικά βήματα πιο κοντά στο μεγάλο μυστικό του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης βρέθηκαν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στις ανασκαφικές εργασίες, καθώς αφαιρέθηκαν ακόμη δέκα λιθόπλινθοι στον τοίχο σφράγισης αποκαλύπτοντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την είσοδο του τάφου.

Η Ζήνα στην Αμφίπολη. (Ξυπνήστε, ρε!)

Του Χρήστου Ξανθάκη

Πολλές οι απόψεις κι ως την ώρα που θα ανοίξει το μνημείο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για καμία. Όταν το ξεσφραγίσουν θα μάθουμε. Και μην εκπλαγείτε παρακαλώ πολύ, αν στεγάζει το λείψανο της Ζήνας!

Βίλα των οργίων ο τάφος της Αρχαίας Αμφίπολης

Του Πολύφημου

Μπροστά σε μια μοναδική ανακάλυψη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στον μακεδονικό τάφο της αρχαίας Αμφίπολης, μιας κι όπως όλα δείχνουν εκεί μέσα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και οι πιο πιστοί του ερωμένοι.

Αρχαιολογικό θρίλερ στην Αμφίπολη

Της Όλγας Σελλά

Ολοι προσδοκούν και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Γιατί στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών (και συγκεκριμένα στον Τύμβο Καστά), τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και περιφρουρεί τον χώρο της ανασκαφής.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 20.