Αναζήτηση Ετικέτας - ΑΕΠ

RSS

Άρθρα

Αν θέλουν, μπορούν…

Του Γιάννη Παντελάκη

Η περίφημη λίστα Φαλτσάνι (Λαγκάρντ) παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο του 2010 - και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η τύχη των σχετικών ερευνών.

Κρούγκμαν: Γιατί το ΔΝΤ λέει τη μισή αλήθεια για την Ελλάδα

Του Πωλ Κρούγκμαν

Ακόμα και αν επιρρίψει κανείς τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμία οικονομική ανάλυση που να λέει πως μερικοί μήνες κακής διακυβέρνησης μπορούν να βλάψουν μια για πάντα τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας

Συνταξιοδοτικό: Κόκκινες γραμμές, διέξοδοι και αδιέξοδα

του Χρήστου Λαδά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις είναι η επίλυση του συνταξιοδοτικού. (Greek Pension Mess shows there's no way easy out of impass) Είναι μακράν το δυσκολότερο πρόβλημα που έχει να επιλύσει η χώρα. Συνδέεται με το μέλλον των επόμενων γενεών και με τη βιωσιμότητα της τύχης της χώρας σήμερα

Φανατικοί Τοκογλύφοι

Του Στέλιου Κούλογλου

Η διάσωση της Ελλάδας, την οποία επικαλούνται ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για τη διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, έχει αποτύχει πλήρως. Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 25% κατά τα τελευταία 5 χρόνια, πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης. Επιπλέον, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%, με ένα ποσοστό 60% για τους νέους.

Πού το πάνε;

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε στάση ευελιξίας και εμφανίστηκε υποχωρητικός σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία.Eίπε πριν από τις εκλογές δύο πράγματα: Τι θέλει να επιτύχει -τον στόχο- και με ποιον τρόπο θα το επιδιώξει, δηλαδή το σχέδιο. Οι δυσκολίες στο δεύτερο και οι αναγκαίοι ελιγμοί δεν αίρουν τον στόχο. Φαίνεται, όμως, πως ένα κομμάτι των δανειστών δεν θέλει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Για την ακρίβεια δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ζωγραφιστό. Τώρα, αν για να το πετύχουν αυτό είναι διατεθειμένοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Συμφωνία με 14 δις μέτρα χωρίς ταυτόχρονα αναπτυξιακή και Bad Bank οδηγεί σε κατάρρευση

Απο το fb του Nikolaos Karatsoris

Πάμε ξανά, οι τράπεζες πρώτα χορηγούν δάνεια και μετά δημιουργούν λογαριασμούς στο όνομα του δανειολήπτη πιστώνοντας το αντίστοιχο ποσό και αυτό το ονομάζουμε καταθέσεις.

Alpha Bank: Πολύ κοντά σε συμφωνία η Ελλάδα

tvxs.gr

Το ενδεχόμενο να υπάρξει πολύ σύντομα μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες επισημαίνει το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, ενώ παράλληλα διαπιστώνει ότι οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς αλλά και η αναδιάταξη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επιταχύνει τις διαδικασίας. «Οι χώρες που επέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή σε διαστάσεις ανάλογες με εκείνες της Ελλάδας, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, παρουσίασαν είτε αύξηση του ΑΕΠ (Ιρλανδία), είτε πολύ μικρότερη μείωση του ΑΕΠ (Πορτογαλία) από αυτήν που υπέστη η Ελλάδα (-25,8%).

Η έρευνα του ΔΝΤ για τα λάθη του μνημονίου

του Χρήστου Λαδά

ΔΝΤ κατά Τόμσεν (στο παρασκήνιο) για τα λάθη του μνημονίου την περίοδο 2010 - 2012 στην Ελλάδα και επιχείρηση αναστήλωσης της δημόσιας εικόνας του Ταμείου, με έμμεσα όμως πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα που μπορεί να αφορούν και την διαπραγμάτευση.

Πωλ Κρούγκμαν εν Αθήναις: ένας επίλογος

Του Παύλου Τσίμα

Αν με ρωτούσατε το 2000 αν έπρεπε να μπείτε στο ευρώ θα σας απαντούσα «προς θεού, όχι!». Αν με ρωτούσατε το 2010, αν έπρεπε να δεχθείτε το πρόγραμμα της τρόϊκα ή να επιστρέψετε στην δραχμή, θα σας έλεγα «σκεφθείτε το καλά». Τώρα όμως λέω ευρωζώνη.

Ανάταση

του Γιάννη Μακριδάκη

Η καπιταλιστική κρίση είναι συστημική και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο αξιακό σύστημα του καταναλωτισμού, το οποίο έχει ορίσει λάθος τα δομικά στοιχεία του, ήτοι τις έννοιες τιμή, πλούτος, ανάπτυξη.

Γιατί από το 2009 ;

του Χρήστου Λαδά

Όταν ο μέγας Βούδας παρέδωσε μόνος του την εξουσία το 2009, μπροστά στο φάσμα της οικονομικής καταστροφής που κληροδότησε στους επόμενους για να αποσυρθεί ήσυχα στη Ραφήνα και στα αγαπημένα του παϊδάκια, οι δαπάνες της γενικής διακυβέρνησης της χώρας ήταν 53.8% επί του ΑΕΠ έναντι γενικών εσόδων 38%.

8 Μαρτίου:Λόγος για την ισότητα των πολιτών

Της Μαριέττας Γιαννάκου

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε μια εποχή που ακόμη και ο δυτικός κόσμος θεωρούσε νομικά και κοινωνικά τη γυναίκα ως β’ κατηγορίας πολίτη. Σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης σε πολλές χώρες το επίμαχο θέμα εξακολουθεί να υποβόσκει. Η ισότητα των πολιτών και η ισοτιμία ανδρών- γυναικών αποτελεί προϋπόθεση κοινωνικής ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις.

Ας μιλήσουμε επιτέλους

του Αλέξανδρου Raskolnick

Μετά από πολλά-πολλά χρόνια δημοσιονομικής κραιπάλης, και εναλλαγής διεφθαρμένων και ανίκανων ελληνικών κυβερνήσεων στην εξουσία έφτασε, αίφνης, γύρω στα τέλη του 2009 ο κόμπος στο χτένι. Η Ελλάδα μπήκε στο μάτι των διεθνών αναλυταράδων και λίγο αργότερα, στα μνημόνια...

Στη σκιά του φόβου

Του Κώστα Βεργόπουλου/huffingtonpost.gr

Εντυπωσιάζει η ελαφρότητα με την οποία διακινείται και επισείεται το ενδεχόμενο της ελληνικής εξόδου απο το ευρώ, ωσάν η ελληνική περίπτωση να ήταν η κύρια και αποκλειστική αιτία για την τρέχουσα αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος και της αντίστοιχης οικονομικής περιοχής. Παρόμοια τοποθέτηση θα είχε κάποια βάση, εάν η Ευρωζώνη παρέμενε σε ανοδική πορεία.

Μερικές παρατηρήσεις επι της ουσίας...

της Φιλοθέης Βαρσαμή

Το τετράμηνο της παράτασης, όμως, "λέει" ότι και το καλοκαίρι μόνοι μας θα είμαστε στο β γύρο διαπραγματεύσεων και, μάλιστα, πολύ κοντά στις ισπανικές εκλογές.

Κρούγκμαν: «Υπέρμετρη η επιβάρυνση» για την Ελλάδα

HuffPost Greece

«Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής κρίσης;» διερωτάται για την Ελλάδα με νέο του άρθρο στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν. "Η Ελλάδα έχει" γράφει ο Κρούγκμαν, "μέσα από απίστευτες θυσίες, καταφέρει να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό».

Κρούγκμαν: «Βἀζετε στοίχημα;»

ThePressProject

Οι αγορές πανικοβάλλονται. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό δεν αποτελεί ετυμηγορία των αγορών επί της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ή εν πάση περιπτώσει όχι μόνο επί της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Οι αγορές κρίνουν ότι ο κίνδυνος της μη επίτευξης συμφωνίας και η άτακτη κατάρρευση της μέχρι σήμερα διαδικασίας είναι υψηλός.

Στίγκλιτς: Ανήθικη η άρνηση της Ευρώπης

left.gr

Η περίπτωση της Ελλάδας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους. Το υπερβολικό χρέος δεν οδήγησε μόνο στην κρίση του 2008, αλλά και στην κρίση της Ανατολικής Ασίας τη δεκαετία του 1990 και της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980, δηλώνει ο Στίγκλιτς. Αν η Ευρώπη πει «όχι» στο αίτημα των Ελλήνων ψηφοφόρων για αλλαγή πορείας, θα στείλει το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία βαρύτητα όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

ΝΥΤ: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί»

kathimerini.gr

«Η Ελλάδα βιώνει μια τραγωδία που έχει ρημάξει ζωές» αναφέρεται σε άρθρο στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, καταγράφοντας θέσεις για «μια συμφωνία που η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί». Στο άρθρο, το οποίο υπογράφει η ακαδημαϊκός και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς Τέρα Λοουσον Ρέμερ (Terra Lawson-Remer) τονίζεται ότι "το ελληνικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, ξεχωρίζει για την πύρινη ρητορική του αρχηγού του, Αλέξη Τσίπρα, του 40χρονου πρωθυπουργού"

Ευημερία χωρίς ανάπτυξη

Γιώργος Καλλής, Πάνος Πετρίδης και η συλλογικότητα Research & Degrowth της Βαρκελώνης

Για την πραγματικά «νέα» Αριστερά, προσπαθήσαμε με την συλλογικότητα Research & Degrowth στη Βαρκελώνη να κωδικοποιήσουμε ένα πλέγμα πολιτικών προτάσεων όπως αυτές προκύπτουν από την πρόσφατη έκδοσή μας «Αποανάπτυξη: Το λεξιλόγιο μιας νέας εποχής» (www.vocabulary.degrowth.org). Αυτό το κάναμε ως απάντηση σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ιδέα μιας αλληλέγγυας, ευημερούσας οικονομίας ακούγεται όμορφη, αλλά είναι πρακτικά ανέφικτη.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 23.