Αναζήτηση Ετικέτας - αξιοπρέπεια

RSS

Άρθρα

Η αξιοπρέπεια δεν υπάρχει χωρίς την ελευθερία

Συνέντευξη στην Ελεάνα Πανδιά

Στο μεγάλο θαύμα που είναι ο άνθρωπος, ως ο δημιουργός του εαυτού του, το πιο θαυμαστό είναι η ελευθερία του. Αυτή είναι η αξιοπρέπεια (dignitas). Η αξιοπρέπεια, λοιπόν δεν υπάρχει χωρίς την ελευθερία. Η υπεράσπιση της αξίας και της ακεραιότητας του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της ελευθερίας του.

Πάμε Σύνταγμα μέσω Θεσσαλονίκης; (Όλυμπος – Νάουσα)

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Σε αυτό που κάποιοι αναίσχυντα ίσως και να λένε  «in», χάθηκε τελευταία και η πλώρη του, διακριτικά, φιλήσυχα, αρμονικά, σχεδόν φιλόξενα, σε αυτή τη θάλασσα που όλοι μας καλούμε παρελθόν.

Εξομολόγηση από καρδιάς

Του Σπύρου Δημητριἀδη

Δεν έχουμε κανένα λόγο να ντρεπόμαστε για κάτι. Το τελευταίο 8μηνο κάναμε ένα όμορφο αλλά και δύσκολο ταξίδι. Το αν θα βρούμε την Ιθάκη μας είναι δευτερεύον. Είμαι υπερήφανος που ήμουν μέλος αυτού του πληρώματος.

«Brazellas» των φτωχών και των πλουσίων

του Οδυσσέα Ρούσκα

Όταν λοιπόν περνάς τον φάρο Ψυχικού επί της Κηφισίας στην Αθήνα και όσο συνεχίζεις να ανεβαίνεις βόρεια, μπαίνεις σε μιαν άλλη Ελλάδα που δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη. Το ίδιο συμβαίνει και στα νότια προάστια μετά την Γλυφάδα και πέριξ στα βουναλάκια της.Και πραγματικά αναρωτιέμαι ποιοι είναι όλοι αυτοί; Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι "ξαφνικά πλούσιοι" με τα τρίπατα σπίτια, με τους τσιμεντένιους φράχτες γύρω-γύρω, με τις οβάλ πισίνες μέσα, με το φρέσκο γκαζόν και με το ξεχωριστό τζιπ για το κάθε μέλος της οικογένειας;

Το ηθικό πλεονέκτημα και η Αριστερά του Νίτσε

Του Γιώργου Στείρη

Στην Ελλάδα, που ευδοκιμούν όλα σχεδόν τα παράξενα του κόσμου τούτου, άνθισε ακόμα ένα.Ο χώρος της Aριστεράς, του διαλεκτικού υλισμού, στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε ιδεαλιστικά και ηθικά «φορτία», με ναυαρχίδα την αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια πλανιέται σαν φάντασμα πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη, για να παραφράσω τον Μαρξ. Ακόμα και ο Γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας επέλεξε να χαρακτηρίσει αναξιοπρεπή την γερμανική πολιτική προς την Ελλάδα.

Αμάν Αλέξη...

του Οδυσσέα Ρούσκα

Γιατί πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας. Να ακουμπάμε ο ένας τον άλλον. Να κοιταζόμαστε. Να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με αγάπη.Να κλείσουμε την μαυρίλα και τη μιζέρια σε ένα κουτί και να το στείλουμε στον πάτο της κακιάς μας λήθης. Πότε θα πιστέψουμε ξανά στον εαυτό μας και την αλήθεια του καθενός και της καθεμιάς; Πότε θα ελευθερωθούμε από τον «κακό μας τον καιρό»;Πότε θα ξαναγίνουμε άνθρωποι άραγε; Και πάμε στο προκείμενο: Για ποιά πολιτική να μιλήσω, όταν σε αυτή την χώρα δεν υπάρχουν άνθρωποι σαν και τούτον πια; Mετρημένοι  στα δάχτυλα δυστυχώς.

YOLO Ελλάς 2015

του Λάμπρου Παπαδέα

Ζούμε ένα απίστευτο YOLO που όμοιό του δεν υπάρχει πάνω στη γη.Σε όλη τη γη οι Έλληνες έχουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα μετρητών που υπήρξε ποτέ σε λαό στην ανθρώπινη ιστορία.

Χαμένες ψευδαισθήσεις;

Της Πέπης Ρηγοπούλου

Το πρώτο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να αναδυθούν από τα κάτω πρόσωπα, συλλογικότητες, συμμαχίες που, απαλλαγμένα από ψευδαισθήσεις, με ρεαλισμό και φαντασία, θα πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, να αποδείξουν οτι το δίκιο τελικά νικά.

Γίναμε Κάφκα

του Φώτη Θαλασσινού

 Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και άλλοι πολλοί γελοιοποιούνται με τη χρήση του διαδικτύου όπου κυκλοφορούν διάφορες πειραγμένες φωτογραφίες...

Θολούρα

Του Γιώργου Σκύβαλου

Προσωπικά δεν μπορώ να στηρίξω τυφλά μία τέτοια κυβέρνηση. Ακόμα και αν δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική. Κάποια πράγματα δεν χρειάζεται να τα συγκρίνουμε με κάποια άλλα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Άδειασαν τα ταμεία και στέγνωσε η αγορά...

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα σε Τσίπρα και Τουσκ

tanea.gr

Η φράση αυτή του Τουσκ προς τον Τσίπρα είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι. «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παπούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι».

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στους συνεργάτες του ότι «η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι». Και μίλησε για το "μεγάλο ναί" και το "μεγάλο όχι" με τα οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος...

Χαίρε θράσος αμέτρητο!

του Άρη Δαβαράκη

Ο κατάλογος είναι μακρύς, δεν τους χωράει και η μνήμη όλους αυτούς που καταστρέψανε με τις δύο ΑΕ τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) την μεγάλη ευκαιρία της μεταπολίτευσης – τα 35 αυτά χρόνια (από το 1980 τα μετράω) στη διάρκεια των οποίων, αν υπήρχε ηγεσία, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα ένα παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας, σωστής ελεγχόμενης ανάπτυξης, αυτάρκειας και δημιουργίας –σε όλες της τις μορφές.

Γιατί ενοχοποιούμε το Plan B;

Του Δημήτρη Ραπίδη

Το κάθε Plan B έχει αξία όταν έχει συζητηθεί αναλυτικά, όταν έχουμε μοχθήσει για να το ερμηνεύσουμε και να το αναπτύξουμε. Αλλά και τότε δεν θα έχουμε πλήρη εικόνα, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα πλάνα πριν τα ζήσεις. Για το Plan A όμως έχουμε εικόνα, και σίγουρα δεν είναι η καλύτερη.

Τσίπρας: Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και ψηλά το κεφάλι

tovima.gr

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Καρτερικά περιμένετε την αποτυχία και ότι αυτή θα φέρει την ανακριτική επιτροπή». «Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και ψηλά το κεφάλι». «Μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής εκκινούμε σήμερα μια διαδικασία για να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό». «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να παίζει μαζί της.»

Υπουργός πραγματικής οικονομίας

Του Αθανάσιου Θεοδωράκη

Σε μια μελλοντική, ιδεατή κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει ένας Υπουργός ειδικού σκοπού. Ενας Υπουργός που θα νοιάζεται και θα ασχολείται για την πραγματική οικονομία. Ο πολιτικός αυτός θα πρέπει να έχει ως κύρια αποστολή τον εντοπισμό και την κατάργηση όλων των άχρηστων και γραφειοκρατικών αντικινήτρων που ταλαιπωρούν και απογοητεύουν σήμερα όσους θέλουν να δημιουργήσουν και κυρίως ατούς που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση απο το μηδέν.

Συνέντευξη: Γιάννης Μακριδάκης

Της Μαρίας Μανωλέλη

Στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται θυμωμένος, στα βιβλία του ευαίσθητος. Πώς είναι όταν τον συναντήσεις από κοντά;

Απο το fb του Γιάννη Μακριδάκη

του Γιάννη Μακριδάκη

Απο το Facebook του Γιάννη Μακριδάκη (χωρίς άδεια!):  Μου τηλεφώνησε ο υπεύθυνος του Ιανού και μου είπε ότι θέλουν να μου κάνουν αφιέρωμα. Έχουν κάνει, είπε, αφιερώματα σε πολλούς γνωστούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, μου τους απαρίθμησε κιόλας έναν προς ένα και μία προς μία και κατόπιν με ρώτησε αν θέλω να πάω κι εγώ, και πότε.Τον ευχαρίστησα τον άνθρωπο που με σκέφτηκε αλλά...

Καταναλωτικός φιλοτομαρισμός

του Γιάννη Μακριδάκη

Είναι απολύτως βέβαιο ότι στα επόμενα πολύ λίγα χρόνια η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί από τον εκτεταμένο λιμό και από την ανυπόφορη συμβίωση με τα απορρίμματα των προγόνων της, να αλλάξει πορεία αν θέλει να επιβιώσει και να σκεφτεί εξαρχής την φυσική της υπόσταση και το οικοσύστημα.

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 33.