Αναζήτηση Ετικέτας - θρησκεία

RSS

Άρθρα

Τι είναι η Μουσική;

του Οδυσσέα Ρούσκα

Η μουσική και τα τραγούδια δεν χάνονται ποτέ. Παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο. Η μουσική είναι αιώνια. Η μουσική είναι χωρίς τέλος.

Η Εκκλησία και η περιουσία της απέναντι στο Δημόσιο συμφέρον

του Χρήστου Λαδά

Το Ελληνικό κράτος έχει πτωχεύσει δύο φορές στο παρελθόν. Η εκκλησία ποτέ. Είχε άλλωστε και χρήματα και ακίνητη περιουσία πριν την σύσταση του κράτους. Ανακατευόταν με τα ζητήματα της Πολιτείας. Πάντοτε αναδείκνυε πολιτικούς, βουλευτές, δημάρχους ή τοπικούς άρχοντες διοχετεύοντας ψήφους και ενισχύοντας την οικονομική και πολιτική επιρροή της.

Η Οδός των Παθών

του Πιγκουίνου

Γιατί ο Γολγοθάς δεν είναι απλώς ένα μέρος στην Ιερουσαλήμ. Είναι μία πραγματικότητα βιωματική. Για εκείνους που πάσχουν, για εκείνους που έχουν υποστεί την απώλεια, για εκείνους που ταλανίζονται από τα προβλήματα, για εκείνους που παλεύουν με τη μοναξιά τους, με τους άλλους ή με τον εαυτό τους.

Πολιτιστική ατζέντα της Τετάρτης

Της Χριστίνας Σανούδου

Η "Πολιτιστική Ατζέντα" που επιμελείται και υπογράφει η Χριστίνα Σανούδου καθημερινά για την "Καθημερινή" εἰναι πάντα ενας πλήρης και χρήσιμος οδηγός για ο,τι αφορά το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά,το βιβλίο,την φιλοσοφία, τίς διαλέξεις, τίς οντισιόν,τις παρουσιάσεις, συνεντεύξεις τύπου - και όλα όσα αφορούν την Τέχνη άμεσα ή έμμεσα. Πάντα πλήρως ενημερωμένη, για τα "βασικά" και πιό mainstream βέβαια αφού δεν είναι δυνατόν να καλύψει και τίς "παράπλευρες" καλλιτεχνικές επιδόσεις που, ευτυχώς, είναι πολλές!

Μισογυνισμός

του Sraosha

Το ζήτημα δεν είναι γιατί κάποιος είναι μισογύνης, όπως το πρόβλημα δεν είναι γιατί κάποιος έχει ρατσιστικά αντανακλαστικά. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν μεταφράζεις τον μισογυνισμό σε πεποιθήσεις, σε αξιολογικές κρίσεις και σε ιδεολογία. Πολύ περισσότερο, όταν τον αφήνεις να καθοδηγεί τη συμπεριφορά σου και να διαμορφώνεται τελικα σε πολιτική.

Η παγκόσμια ημέρα της καριόλας που τα θελε ο κώλος της

Του Πέτρου Αργυρίου

Η Κυριακή 8 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λές και πρόκειται για την δασοπυρόσβεση. Οι γυναίκες είναι η ζωή η ίδια, γιορτάζουν 365 μέρες το χρόνο και 366 τα δίσεκτα. Ο Πέτρος Αργυρίου τα γράφει σωστά...

Ένιωσες αποτυχημένος...

του π.Λίβυου

Ένιωσες «αποτυχημένος» γιατί την επιτυχία την έχεις συνδέσει με την ευχαρίστηση κάποιου «άλλου» (πατέρα, μάνας, αδελφού, σχολείου, θρησκείας…). Έτσι σε έμαθαν. Να είσαι «ευτυχισμένος» μονάχα όταν ικανοποιείς τα θέλω κάποιου «άλλου».

Το αύριο μπορεί να περιμένει

του Άρη Δαβαράκη

Άρα δεν μπορώ να αποσυρθώ από τα εγκόσμια μέχρι τελευταίας μου αναπνοής – όχι μόνο γιατί δεν μπορώ να γίνω Μοναχός αλλά γιατί δεν έχω βέβαια και τα κότσια να παραστήσω τον δια Χριστόν σαλλό στα σκαλοπάτια  του Αγίου Διονύσιου...

Σινέντ Ο’ Κόνορ

Την επιθυμία της να γίνει και επισήμως ιερέας εκφράζει η εκκεντρική ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο’ Κόνορ, αφήνοντας γι’ ακόμα μια φορά αιχμές για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της μιλά ανοιχτά στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» για τον φεμινισμό, ενώ επικρίνει την εκκλησία και τη μουσική βιομηχανία...

Μια αγρυπνία στον Άγιο Φίλιππο

του Άρη Δαβαράκη

Μπαίνω, ανάβω τα κεράκια μου, ασπάζομαι τα εικονίσματα και κάθομαι σε μια καρέκλα. Παίρνω βαθειά αναπνοή. Μοσχοθυμιάματα και αόρατοι άγγελοι μαζί με τα ψαλτικά, τον χαμηλό φωτισμό με καντηλάκια κυρίως και κεριά, με τυλίγουν και με προετοιμάζουν.(φωτο: Hidenobu Suzuki)

Τζορτζ Κλούνι

Ο αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι κατηγόρησε τη Daily Mail για ανευθυνότητα, σε μία προσπάθειά να αποκαταστήσει τη φήμη της οικογένειάς του. Με ψευδή δημοσιεύματα η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα ισχυρίστηκε, ότι η μητέρα της αρραβωνιαστικιάς του αντιτίθεται στον επικείμενο γάμο τους για θρησκευτικούς λόγους. Μόλις τρεις μήνες πριν...

Η συμπαντική σούπα, η Σαμοθράκη, το Περιβόλι της Παναγίας, ο Διονύσιος και ο Μητροφάνης και το μεγάλο πάζλ της Ελλάδας

του Άρη Δαβαράκη

Η Ελλάδα, κακά τα ψέματα, είναι ένα μεγάλο μυστήριο που σε καλεί να το αποκωδικοποιήσεις. Από τον Όμηρο και την Σαπφώ μέχρι και τούτη τη στιγμή, δεν παύει να δίνει εξετάσεις -κι’ άλλες φορές να μηδενίζεται, άλλες φορές να αριστεύει. Αλλά είναι η χώρα των Ονείρων, είναι αλήθεια αυτό. Της Μυθολογίας και της έξαρσης του ανθρώπινου πάθους σε τέτοιο βαθμό ώστε να μεταφράζει την καθημερινότητά μας στην ποιητική διάλεκτο –εκείνη των μεγάλων αξιώσεων.

Tο Πνεύμα, όπου θέλει πνεί...

Του π. Μιχαήλ Ευδοκίμωφ

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν και μείς με τη σειρά μας κατά πόσο το άγιο Πνεύμα-που πνέει όπου εκείνο θέλει- μπορεί να έχει εμπνεύσει, ακόμα και εν αγνοία τους, στοχαστές και καλλιτέχνες όπως ο Ζωρζ Ρουώ και ο Μαρκ Σαγκάλ  ή ανθρώπους με αγαθές προθέσεις όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και να τους έχει κάνει κοινωνούς μιας δημιουργικής δράσης μέσα στον κόσμο.

Το βασίλεμα του Ηλίου

Του Φώτη Κόντογλου

Φώς ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ, ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, Υιόν και άγιον Πνεύμα, Θεόν. Άξιόν Σε εν πάσι καιροίς υμνείσθαι φωναίς αισίαις, Υιέ Θεού, ζωήν ο διδούς. Διό ο κόσμος Σε δοξάζει».

Το ποδόσφαιρο, είναι θρησκεία! -επίσημα πλέον

του Σέργιου Βοΐλα

Λιγότερο από 10 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, στο Σάο Πάολο, η μπύρα Foca έχει δημιουργήσει πράγματι τη «θρησκεία του ποδοσφαίρου». Η ανακήρυξη έγινε επισήμως από το κράτος της Βραζιλίας με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη.

 

Ο «άγιος» της Σόφιας (video)

Απο kathimerini.gr

Τον Ντόμπρι Ντόμπρεβ ή αλλιώς τον «Παππού» Ντόμπρι μπορεί να τον συναντήσεις μπροστά από την μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια, τον καθεδρικό ναό του «Αλεξάνδρου Νευσκι» στη Σόφια της Βουλγαρίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τον βλέπουν πιστεύουν πως είναι ένας απλός ζητιάνος. Ο γλυκός, ρακένδυτος ηλικιωμένος περπατά κάθε μέρα από το χωριό Μπέλοβο στη Σόφια, διασχίζοντας χιλιόμετρα, χειμώνα-καλοκαίρι.

Δεν είναι δυνατόν!

του π. Βασιλείου Θερμού

Μια διαφορετική άποψη για τον Νίκο Δήμου, το Άγιον Φως και την αντίδραση κάποιων εκκλησιαστικών προσώπων, όπως του π. Βασίλειου Θερμού που γράφει : «ημείς κηρύττομεν Χριστόν εσταυρωμένον», ο Οποίος δεν βρίζει και δεν καταριέται. Μόνο διαλέγεται και αγαπά.

Τα Χριστούγεννα μέσα απ' τα μάτια του Ρωμανού του Μελωδού

της Βασιλικής Νευροκοπλή

Έγραψε πολλούς και έξοχους ύμνους για τον Χριστό, την Παναγία, τους μεγαλύτερους αγίους, καθώς και για γεγονότα της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης, μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής του, την 1η Οκτωβρίου του 555. Θεωρήθηκε ο πρίγκιπας των μελωδων και ο Πίνδαρος της εκκλησιαστικής μουσικής. Το σύνολο των ύμνων του κυκλοφόρησε σ' εναν τόμο από τις εκδόσεις Αρμός το 2003

Ἑαυτὸν ἐκένωσε...

Του Σταῦρου Ζουμπουλάκη*

[Ὁ Ἰησοῦς Χριστός] ἂν καὶ ἦταν Θεός, δὲν θεώρησε τὴν ἰσότητά του μὲ τὸν Θεὸ ἀποτέλεσμα ἁρπαγῆς, ἀλλὰ τὰ ἀπαρνήθηκε ὅλα, πῆρε μορφὴ δούλου καὶ ἔγινε ἄνθρωπος· καὶ ὄντας πραγματικὸς ἄνθρωπος ταπεινώθηκε θεληματικὰ ὑπακούοντας μέχρι θανάτου, καὶ μάλιστα θανάτου σταυρικοῦ. Γι᾿ αὐτὸ καὶ ὁ Θεὸς τὸν ἀνέβασε πολὺ ψηλὰ καὶ τοῦ χάρισε τὸ ὄνομα ποὺ εἶναι πάνω ἀπ᾿ ὅλα τὰ ὀνόματα. (μτφρ. Ἑλληνικῆς Βιβλικῆς Ἑταιρείας)

Αποτελέσματα 1 έως 20 από 22.