Μαρίσα Μάγερ

Οταν πριν από λίγες ημέρες η Μαρίσα Μάγερ ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος, οι μετοχές της Yahoo άρχισαν να κατρακυλάνε. Η εδώ και τρία χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, 40 ετών σήμερα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τη δουλειά της, παρά το γεγονός ότι θα φέρει στον κόσμο όχι ένα, αλλά δύο παιδιά - κοριτσάκια. Στον πρώτο της γιο, τον Μακάλιστερ, τον οποίο γέννησε λίγους μήνες αφού ανέλαβε τα ηνία της Yahoo, έλειψε μόλις 14 μέρες. Το παράδοξο είναι ότι ήταν η Μάγερ αυτή που θέσπισε (ακολουθώντας την τακτική και άλλων μεγάλων εταιρειών) την άδεια 16 εβδομάδων για τις μητέρες της Yahoo, καλύπτοντας το νομοθετικό κενό που υπάρχει στις ΗΠΑ. «Το μεγάλο βήμα υπέρ της γονικής άδειας θα ήταν αν οι εργαζόμενοι άρχιζαν να την παίρνουν», σχολίασαν οι New York Times, κατακρίνοντας την απόφασή της να μην αποχωριστεί το γραφείο της. Η κριτική που δέχτηκε από τον Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα ήταν πολύ μεγάλη και συνοψίζεται στο ότι, ούσα μία από τις πιο διάσημες εργαζόμενες μαμάδες της χώρας, όφειλε να περάσει ένα πιο υγιές μήνυμα για το πώς συνδυάζεται η οικογένεια με την καριέρα.

Η Μαρίσα, κόρη µιας δασκάλας (µε φινλανδικές ρίζες) και ενός µηχανικού Περιβάλλοντος, µεγάλωσε σε ένα χαρούµενο οικογενειακό κλίµα, σε µια κωµόπολη του Ουισκόνσιν. Το όνειρό της ήταν να γίνει γιατρός και έτσι, όταν τελείωσε το σχολείο, µετακόµισε στην Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ, αρχίζοντας µαθήµατα Ιατρικής. Σύντοµα όµως αναθεώρησε τα σχέδιά της και µετεγγράφηκε στο τµήµα Πληροφορικής, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της µε Μάστερ στην Τεχνητή Νοηµοσύνη. Μετά την αποφοίτησή της εξέτασε διάφορες επαγγελµατικές προοπτικές και τελικά αποδέχτηκε την πρόταση µιας µικρής, τότε, εταιρείας τεχνολογίας ονόµατι Google. Ηταν η πρώτη γυναίκα µηχανικός και συνολικά µόλις η εικοστή υπάλληλος που προσλάµβανε ο µετέπειτα κολοσσός. 

Η Μάγερ ανέβηκε γοργά στην ιεραρχία, συµµετέχοντας σε εκατοντάδες πρότζεκτ (από τη λειτουργία του Gmail µέχρι την εξέλιξη της µηχανής αναζήτησης), ενώ σε αυτήν πιστώνεται και η δηµιουργία της εµβληµατικά µινιµαλιστικής κεντρικής σελίδας. Με άλλα λόγια, θεωρήθηκε µεγάλη έκπληξη όταν το 2011 ο ιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ δεν τη συµπεριέλαβε στην οµάδα των ανώτερων στελεχών που σχηµάτισε γύρω από τον εαυτό του. Στον αµερικανικό Τύπο επανεµφανίστηκε τότε εκείνο το παλιό κουτσοµπολιό που την ήθελε ζευγάρι µε τον Πέιτζ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η µάλλον σύντοµη ερωτική τους σχέση έχει επιβεβαιωθεί από αρκετούς, ποτέ όµως και από τους ίδιους. Ετσι κι αλλιώς, η Μάγερ παντρεύτηκε το 2009 τον δικηγόρο Ζάκαρι Μπογκ. Η ουσία είναι ότι ήταν έτοιµη για µια αλλαγή και, όταν η Yahoo την πλησίασε για να της προσφέρει τη θέση της CEO το 2012, δεν δυσκολεύτηκε να αποφασίσει. Ο νέος της µισθός θα ήταν 42 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Μια επιθετική τακτική

Για µια εταιρεία σε διαρκή πτώση, όπως η Yahoo, η Μάγερ διέθετε όλο το «πακέτο». Ικανή προγραµµατίστρια, γνώστρια του κόσµου της τεχνολογίας, φιλόδοξη επιχειρηµατίας, επιφανές στέλεχος της ανταγωνίστριας Google, ενώ ταυτόχρονα είχε έναν αέρα διασηµότητας, µε µια ενεργό κοινωνική ζωή, εµφανίσεις σε φιλανθρωπικά γκαλά, εξώφυλλα στη Vogue και αυτό το πάντα ενδιαφέρον life story της όµορφης και αυτοδηµιούργητης κοπέλας. Στην πράξη, η Μάγερ προσπάθησε από την αρχή να προσφέρει ένα νέο όραµα στην εταιρεία, ακολουθώντας µια επιθετική τακτική σε όλα τα µέτωπα - από τη βελτίωση των υπηρεσιών της Yahoo µέχρι την εξαγορά άλλων εταιρειών (π.χ. Tumblr). Τον πρώτο καιρό λέγεται ότι δεν κοιµόταν πάνω από τέσσερις ώρες και αυτές στον καναπέ του γραφείου - αφήνοντας την πολυτέλεια της ιδιόκτητης σουίτας της στην κορυφή του 40ώροφου ξενοδοχείου Four Seasons στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλωστε, η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν καταλαβαίνει τους ανθρώπους «που χρειάζονται οκτώ ώρες ύπνου και τρία γεύµατα κάθε µέρα».

Η µέχρι τώρα θητεία της κρίνεται µάλλον θετικά (αύξηση εσόδων και χρηµατιστηριακής αξίας), αν και η πρόοδος της Yahoo δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή ώστε να βγει από τη σκιά των ανταγωνιστών της.

Πάντως, η βασική κριτική που έχει δεχτεί δεν αφορά στις επιχειρηµατικές της αποφάσεις, αλλά στον σκληρό τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναµικού. Για παράδειγµα, επέβαλε ένα σύστηµα αξιολόγησης των υπαλλήλων που κατέληγε στην απόλυση των χαµηλότερα βαθµολογούµενων, ενώ αργότερα, µέσω µιας γραπτής ανακοίνωσης, απαγόρευσε το άτυπα κατοχυρωµένο δικαίωµα του ευέλικτου ωραρίου και της δουλειάς από το σπίτι - κάτι που την έφερε ξανά αντιµέτωπη µε τις εργαζόµενες µητέρες. Η Μάγερ εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν άνθρωπο που όλοι λατρεύουν να µισούν. Η είδηση της νέας της εγκυµοσύνης έριξε λάδι στη φωτιά. Ισως και επειδή στην πραγµατικότητα θα µπορούσε πολύ άνετα να µην εργαστεί ξανά στη ζωή της, µε την περιουσία της να ανέρχεται σε 380 εκατ. δολάρια (σύµφωνα µε το Forbes), ποσό που δεν οφείλεται µόνο στον ετήσιο µισθό της, αλλά και στις µετοχές της Google που έχει στην κατοχή της, «δώρο» της εταιρείας από τα πρώτα χρόνια, όταν ακόµα δεν άξιζαν σχεδόν τίποτα.

{Του Άθωνα Δημουλά για το Περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής" }