Τα «Παιδιά»,ο Κραουνάκης και οι πρώτες φωτογραφίες (Αποκλειστικό)

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Ο Γιάννης Βούρος «επιστρέφει»σε μια μεγάλη θεατρική του επιτυχία τα «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και «έκλεισε» έναν μεγάλο«άσσο» για το νέο του «χτύπημα»: για τη μουσική της παράστασης που θα ανεβάσει στο «Βεάκη»: τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Πέρα από αυτή την ενδιαφέρουσα είδηση,φιλοξενούμε και γερό, αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες συναντήσεις του θιάσου που έφτιαξε ο Γιάννης Βούρος και που θα μας περιμένει στο εν λόγω θέατρο από τις 17 Δεκεμβρίου.Τον ρόλο της Σάρρας θα κρατήσει στο πλάι  του η ανερχόμενη Χρύσα Παππά και μαζί τους πρόκειται να δούμε τους Αντιγόνη Γλυκοφρύδη,Ντίνο Καρύδη, Θοδωρή Αντωνιάδη,Λουκία Πεσκετζή,Τζωρτζίνα Κώνστα.  

Η Σάρα Νόρμαν, η κωφάλαλη ηρωίδα του Μαρκ Μέντοφ,    αρνείται πεισματικά να επικοινωνήσει με ήχους. Είναι κλεισμένη στο δικό της κόσμο, στιγματισμένη από την ταμπέλα του «μειονεκτήματος» που κουβαλάει και τίποτα δεν μπορεί να την κάνει να μιλήσει. Ούτε καν ο έρωτας της για τον ακούοντα δάσκαλο ορθοφωνίας Τζέημς Ληντς, ο οποίος προσπαθεί να την εισάγει στον δικό του «φυσιολογικό» κόσμο. Και οι δύο μαζί θα ανακαλύψουν ότι η αγάπη τους δεν αρκεί για να γεφυρώσει το χάσμα των δύο κόσμων.

Ένα έργο ευαίσθητο, αληθινό, γραμμένο με χιούμορ, που διαθέτει όμως μία τεχνική δυσκολία, μια παγίδα. Η πρωταγωνίστρια επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα -που παρεμπιπτόντως δεν έχει καμία σχέση με την παντομίμα- οπότε ο συμπρωταγωνιστής πρέπει στην ουσία να αναλάβει την ομιλία και των δύο. Ωστόσο αυτή ακριβώς η δυσκολία μπορεί να απογειώσει τη σκηνική επικοινωνία, χαρίζοντας στους θεατές μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία.

Ο Μάρκ Μέντοφ έγραψε το θεατρικό έργο «Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού» το 1979. Το πρώτο ανέβασμα έγινε στο Playwriths Lab του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, όπου ο συγγραφέας είναι δραματουργός και πρόεδρος του Drama Departement. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Longacre Theatre σε σκηνοθεσία Gordon Davidson με τους ηθοποιούς Phyllis Frelich (κωφάλαλη ηθοποιός, στην οποία έχει αφιερώσει το έργο ο Μέντοφ) και John Rubinstein (ναι, πρόκειται για το γιο του διάσημου πιανίστα) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη με τον Ουίλιαμ Χαρτ και την Μαρλίν Μάντλυ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έκανε το έργο ευρέως γνωστό.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία το 1981 στο Θέατρο «Σούπερ Σταρ» με πρωταγωνιστές την σπουδαία Έλλη Λαμπέτη σε ρεσιτάλ ερμηνείας και τον Λευτέρη Βογιατζή να «κεντά»πλάι της υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Παντελή Βούλγαρη, ενώ το 2000 το ανέβασε επιτυχώς στο Αλάμπρα ο Γιάννης Βούρος με την Πέγκυ Τρικαλιώτη πλάι του,κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.