Η «Αναφορά στον Γκρέκο» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

toportal.gr

Στις Βρυξέλλες στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης «Αναφορά στον Γκρέκο», στις 4 Ιουνίου, η οποία είναι βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκινά από τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, την Τετάρτη 1η Ιουλίου στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, με ελεύθερη είσοδο (με προσκλήσεις) και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».

Η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι μια παράσταση επίκαιρη, καθώς το 2013 συμπληρώθηκαν 130 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ το 2014, 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Η παράσταση, που γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, θα συνεχίσει να παρουσιάζεται σε μεγάλες αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα ταξιδέψει σε πανεπιστήμια και πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία του ΕΟΤ, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάκης Χρυσικάκος
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Εμμανουέλα Αλεξίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Ντίνος Πετράτος
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης- Γεωργία Νταγάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δημήτρης Μίχαλος
Συμμετέχει ο μουσικός Μανώλης Ανδρουλιδάκης .
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ντίνος Μεταλίδης