Frontex στα σύνορα της Ευρώπης - σε μεμονωμένες περιπτώσεις

efsyn.gr

Την πρόταση του Βερολίνου πως θα πρέπει ο Frontex να αναλαμβάνει σε «μεμονωμένες περιπτώσεις» τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μέζιερ.

Ο υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ, μιλώντας στη Welt am Sonntag, επισημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνει δε πως Βερολίνο και Παρίσι έχουν ήδη υποβάλει πρόταση για να αναλαμβάνει ο FRONTEX τη φύλαξη των συνόρων σε «μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα τα οφέλη της Σένγκεν. Η Ζώνη Σένγκεν όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μακροπρόθεσμα χωρίς συνοριακούς ελέγχους, εάν δεν λειτουργεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων (...) Στην Ευρώπη δεν κλείνουμε εύκολα τα σύνορα. Και ασφαλώς όχι ως μια χώρα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, που έχει πολλούς γείτονες και επωφελείται πολιτικά και οικονομικά από τη Σένγκεν. Χρειαζόμαστε μια λύση πραγματικά βιώσιμη και διαρκή. Για αυτό η λύση βρίσκεται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε», δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ στη Welt am Sonntag.

Εξηγεί, ακόμη, ότι η βάση της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκεται στην ασφαλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Αυτές οι εσωτερικές συνθήκες βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Από κοινού με τη Γαλλία προτείνουμε μελλοντικά να επιτρέπεται να αναλάβει η FRONTEX τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σε μια χώρα», συνεχίζει και σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτό θα συμβαίνει ακόμη και αν η ενδιαφερόμενη χώρα το αρνείται, απαντά: «Πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών-μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι. Κάτι σχετικό θα μπορούσε να γίνει και με μια εξουσιοδότηση της FRONTEX», η οποία πρέπει, όπως λέει, να εξελιχθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. «Αυτό μπορεί, ιδιαίτερα σε θαλάσσια σύνορα, να οδηγήσει στην πλήρη αντικατάσταση από τη FRONTEX –υπό ευρωπαϊκή διοίκηση– της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων», δηλώνει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο και αυτή τη στιγμή προέχει το να μπορεί η FRONTEX να αναλάβει σε μεμονωμένες περιπτώσεις τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με τις ήδη υπάρχουσες μονάδες από τα κράτη-μέλη. «Θα μπορούσε τότε να επιστρέψει ένα καράβι εκεί από όπου ήρθε – π.χ. στην Τουρκία», επισημαίνει.

«Κλειδί» η Τουρκία

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάνει ακόμη λόγο για «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρεμπόδιση της εξόδου προς την ΕΕ από την Τουρκία. «Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Οι αριθμοί ήδη υποχωρούν και δεν είναι πλέον 8.000-10.000 την ημέρα. Αιτία είναι και ο κακές καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως αναγνωρίσιμες τουρκικές προσπάθειες για παρεμπόδιση της διέλευσης από τα σύνορα, αλλά είναι σίγουρα ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για μια αλλαγή τάσης», διευκρινίζει ο κ. Ντε Μεζιέρ.

«Δεν μας ταιριάζει η μπούρκα»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μπούρκας στην Γερμανία, ο Τόμας Ντε Μεζιέρ τονίζει ότι η χρήση της δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής της χώρας. «Είμαστε περήφανοι που δείχνουμε το πρόσωπό μας και το όνομά μας σε όσα κάνουμε. Για αυτό απορρίπτω τη χρήση της μπούρκας στην Γερμανία», δηλώνει, αλλά επισημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να απαγορεύει ό,τι δεν του αρέσει και εξηγεί ότι μια απαγόρευση θα ήταν περίπλοκη, τόσο επειδή είναι υπεύθυνα τα κρατίδια όσο και επειδή πιθανότατα δεν θα τη δεχόταν το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Για αυτό απευθύνω έκκληση για πολιτική απόρριψη της μπούρκας», καταλήγει.