Νέος ΣΥΡΙΖΑ ή μια ακόμα άσκηση ματαιοπονίας;

του Πάνου Ζέρβα

Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία και νέο Γραμματέα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2016 υποτίθεται ότι θα είναι «ανοιχτό» και φιλοδοξεί να συνταιριάξει τον πολιτικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το κομματικό δυναμικό που παρέμεινε, με τους πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιτευχθούν αυτοί οι ευγενείς και φιλόδοξοι στόχοι. Διότι, όπως έχει τραγουδήσει ο Ζαγοραίος «δεν ζωντανεύουν οι νεκροί». Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικά και κοινωνικά νεκρός οργανισμός, όπως είναι και η κομματική Νέα Δημοκρατία. Τα υλικά τους μπορούν να είναι χρήσιμα μόνο ως λίπασμα – κι αυτό δεν είναι σίγουρο.

Οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν καθαρά ότι ήταν ανύπαρκτη η αντιστοίχιση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Οι φοβεροί και τρομεροί λαφαζαναραίοι που έπιαναν στις ψηφοφορίες της ΚΕ 30 και 40 τοις εκατό, αποδείχτηκε πως αντιστοιχούσαν σε ένα περιθωριακό μόνο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία μέσω της ψήφου τους επανέφερε στις πραγματικές τους πολιτικές διαστάσεις.

Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι διαφορετικό στις νέες κομματικές επιχειρήσεις: θα παραμείνουν κοινωνικά ανύπαρκτες και πολιτικά προβληματικές. Και απλά θα καθυστερήσουν αυτό που έχει ανάγκη η χώρα: τη δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου, νεολαιίστικου, λαϊκού και ευρωπαϊκού κόμματος εξουσίας, που θα επανακαθορίσει τα όρια του χώρου μεταξύ της παραδοσιακής δεξιάς (ΝΔ) και της απολιθωμένης αριστεράς. Και θα παράγει πολιτική για τον εικοστό πρώτο αιώνα, αντί να αναπαράγει τα κλισέ του προηγούμενου.

Όσοι αμφισβητούν αυτή την προσέγγιση, ας απαντήσουν ειλικρινά: τι αξίζει σήμερα ή στο ορατό μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα; Πιθανότατα ούτε καν όσο αποτιμήθηκε η πολιτική αξία των λαφαζαναραίων. Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του…

Αλλά ένας πολιτικός χώρος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει και να αλλάξει τον τόπο, δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται αποκλειστικά από ένα πρόσωπο και να προσδιορίζεται από ένα ανάξιο λόγου κομματικό σχήμα.

Αυτό λειτούργησε μια φορά, σε επίπεδο εκλογών. Είναι απολύτως αδύνατον να αποδειχτεί συμβατό με μια μακροχρόνια πετυχημένη διακυβέρνηση.

Αυτά έχω να καταθέσω εγκαίρως και με όση σαφήνεια διαθέτω, για να εξηγήσω γιατί η προσπάθεια για «νέο» ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά. Και  για να μη λένε μετά οι φίλοι συριζαίοι, όταν έρθουν τα δύσκολα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί άδειο κέλυφος, ότι δεν τους μίλησε κανείς για τα αυτονόητα.

Ρεπορτάζ: Ένα βήμα πιο κοντά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ με το Συνέδριο – Πολιτική – NEWS247

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Το Γενάρη όταν είπα σε κάποιους τότε μέσα στους πανηγυρισμούς μας ότι να προσέξουμε όμως τώρα μη μας τον φάνε τον Τσιπρα, σαν τον Καποδίστρια πήρα για πρώτη φορά από όταν παρακολουθώ την πολιτική σκηνή μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    Και να τον φάνε η πολιτική μας θα συνεχίσει αφού δεν την εκφράζει μόνον ένα πρόσωπο την πιστεύουμε όλοι μας.

    Την πολιτική που εκφράζει σήμερα ο Τσιπρας την πιστεύουν ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΤΡΩΝΕ από αυτόν. Εισαστε μεσα σ'αυτούς; Καλώς, σας αρέσει σας βολεύει και του αρέσετε και τον βολεύετε. Δεν σας νοιάζει αν τα δημόσια σχολεια είναι μπουρδέλα, εσεις θα πατε το παιδί σας στη Χιλλ. Δεν σας νοιάζει αν στα νοσοκομεία μπαίνεις για πονόδοντο και βγαίνεις με τα πόδια μπρός γιατι για να σε κοιτάξουνε καν θέλουνε το φακελάκι. Εσείς με τα πανάκρι8βα ασφαλιστήρια πατε στο Ωνασειο. Δεν σας νοιάζει τσιμέντο να γινει ολόκληρη η Ελλαδα, ακόμη και τότε τα λεφτά σας τα έχετε κυρίως στο εξωτερικό.

    Αυτό δεν λέγεται κόμμα ούτε πολιτική κόμματος. Ποιος νέος ΣΥΡΙΖΑ; Ένας τραπεζοϋπάλληλος είναι ο Τσιπρας που μοιράζει τα λεφτά σε άλλους τραπεζοϋπαλλήλους. Και για τους τραπεζοϋπαλλήλους ξέρετε δεν υπάρχει πραγματική ζωή. Αγαύη, σεξ, ευτυχία, άνθρωποι, συναισθήματα. Υπάρχουν μόνο νούμερα. Σ ενα καταραμένο τερματικό κάπου σε ενα πι σι... Που δείχνει πόσα ακόμα τους κλέψαμε σήμερα...

loading..