Βάζεις στοίχημα; (Χ.Α. ή Ποτάμι)

του Άλκη Μηλιόπουλου

Την Κυριακή τα μεσάνυχτα  - εκτός και αν ο κ. Βορίδης κρατήσει την υπόσχεσή του και κάνει ότι είναι δυνατό για να μην παραδώσει την χώρα στην κακιά αριστερά - θα είμαστε σίγουροι για τον νικητή των εκλογών που απ’ ότι δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις θα είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ.  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ο νικητής θα αναπαυθεί στεφανωμένος στην δόξα του.  Αντιθέτως. Το τρέξιμο που έχει να κάνει ( τόσες σοβαρότατες οικονομικές εκκρεμότητες με την τρόικα τον περιμένουν), δεν θα τον αφήσει να σταθεί ούτε λεπτό σε «χλωρό κλαρί» να απολαύσει την χαρά της νίκης.  Οι απανωτές δημοσκοπήσεις των Μ.Μ.Ε δείχνουν καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με την Ν.Δ να ακολουθεί δεύτερη σε απόσταση τεσσάρων έως και έξι ποσοστιαίων μονάδων.  Τρίτο κόμμα με 6,5 έως 7% το Ποτάμι και με τέταρτη την Χρυσή Αυγή.  Ακολουθεί το ΚΚΕ το ΠΑΣΟΚ και η ΑΝΕΛ που την δείχνουν λίγο πιο πάνω από το όριο των 3 ποσοστιαίων μονάδων.  Έχουμε δηλαδή μέχρι στιγμής 7 κόμματα να μπαίνουν στην Βουλή των Ελλήνων και όπως όλοι γνωρίζουμε όσο πιο πολλά κόμματα υπερβούν  το μαγικό 3% και μπουν στην Βουλή τόσο αυξάνονται τα απαιτούμενα ποσοστά του πρώτου κόμματος για αυτοδυναμία.

Όλες λοιπόν οι δημοσκοπήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης  δείχνουν την ίδια (πάνω κάτω) κατάταξη ποσοστών των κομμάτων.  Οι ξένες όμως δημοσκοπήσεις εταιριών που δέχονται στοιχήματα και πληρώνουν με μετρητά τους νικητές  δείχνουν πράγματι πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη την Ν.Δ αλλά τρίτη την Χρυσή Αυγή.

Το ότι ιδιωτικές εταιρείες στοιχημάτων – που σκοπός τους είναι να βγάζουν κέρδος από τα στοιχήματα πληρώνουν  λιγότερα για την Χρυσή Αυγή αν καταταχθεί τρίτο κόμμα από το να βγει το Ποτάμι με προβληματίζει. Θα ήταν απαράδεκτο έως και ανεύθυνο να αφήσουμε το φασιστικό μόρφωμα να ξεπεράσει σε ποσοστό το κόμμα του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Είναι λοιπόν ιστορικό το στοίχημα να βγει τρίτο κόμμα το Ποτάμι - που αναδεικνύεται τρίτο σε όλες τις εγχώριες δημοσκοπήσεις. Στοίχημα που αν κερδηθεί μπορούμε να ελπίζουμε (παρα τις προεκλογικές αρνητικές δηλώσεις) ότι θα διευκολύνει σχηματισμό κυβέρνησης με το Ποτάμι (και όχι με τους ΑΝΕΛ), με αποτέλεσμα να μην μπει η χώρα σε επαναληπτικές γενικές εκλογές που θα ήταν από όλες τις απόψεις επιζήμιες για τους Έλληνες.   

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Alexandros Raskolnick έγραψε: (πριν 4 έτη)

  Αν θα θέλατε τη γνώμη μου, καλύτερα Χρυσή Αυγή παρά Ποτάμι στην τρίτη θέση, για να ξέρομε και να βλέπομε τον "εχθρό". Και εξηγούμαι: αν είναι πρώτος ο Συ.Ριζ.Α. και τρίτη η Χρυσή Αυγή, πώς θα τολμήσει ο το ΚΚΕ να επιτρέψει να φτάσει ως εκεί η εντολή? Πώς θα αφεθεί το ΚΚΕ να κυλήσει τόσο χαμηλά? Κι επειδή κάποιοι πούροι κομμουνιστές ωρύονται ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή για κανέναν οπορτουνιστή, (sic) και διατείνονται ότι το πρέπον είναι να γίνομε Γιαμπουδάκηδες και να γράψουμε το νέο Αρκάδι, ας θυμηθούμε ότι η ψήφος ανοχής, κατά το Σύνταγμα, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ανοχή, όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί:

  Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 84 παράγραφος 6, σχετικά με τις θετικές ψήφους που πρέπει να λάβει μία Κυβέρνηση όταν ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, προβλέπεται ότι πρόταση εμπιστοσύνης μπορεί να γίνει δεκτή, αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

  Άρα, η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 151 μόνο αν είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές.

  Αν οι παρόντες είναι, για παράδειγμα, 280, τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 141 ενώ αν οι παρόντες βουλευτές είναι, για παράδειγμα, 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές -με βάση την πρόνοια ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

  Με βάση τα παραπάνω, ένα κόμμα μπορεί να επιλέξει την ψήφο ανοχής, δηλώνοντας ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Μια δήλωση περί αποχής, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρώτου κόμματος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με λιγότερες από 151 ψήφους και στην περίπτωση αυτή, ο ΠτΔ οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

  Αν όμως τρίτος είναι ο Σταύρος που είναι και με τον Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ, ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει? Το τοπίο θα είναι πολύ θολότερο κι απ’ το ίδιο το Ποτάμι! Α, πα, πα...

loading..