Δεν μας έκανες τη χάρη κύριε Θεοχάρη - και σε παραιτήσαμε

του Στράτου Σαφιολέα

Έχω γράψει πολλές φορές, ότι η τάχα μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης εστιάστηκε σε εξοντωτικά φορολογικά μέτρα. Αφού ευνόησε επιδεικτικά μεγάλα συμφέροντα και βόλεψε κοντινούς φίλους, στράφηκε στην ακίνητη περιουσία που είχε φτιάξει με κόπο ο κόσμος, και την τσάκισε. Το να υπαινίσσεται όμως σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ ότι για αυτό φταίει κάτι ο ΓΓ Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης είναι από κωμικό έως χυδαίο. Η φορολογική πολιτική είναι ευθύνη του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τελεία και παύλα.

Ο Χάρης Θεοχάρης, όπως και ο προκάτοχός του Διομήδης Σπινέλλης, είναι επιστήμονες, τεχνοκράτες με μεγάλη εμπειρία, που προσπάθησαν να βάλουν μια τάξη στο χάος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ένα χάος που βολεύει διάφορους μεγαλοποντικούς να ξεγλιστράνε τόσα χρόνια ενώ πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 

Ο Δρ. Διομήδης Σπινέλης εκδιώχθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν στη θέση του ως Γενικός Γραμματέας για πρώτη φορά συγκρούστηκε με τα συμφέροντα που προστάτευαν το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Έδωσε και κατάλογο με ονόματα και επέβαλε και προστιμα. Σαν συνέπεια οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς αντί να μαζέψουν τα χρήματα από τους απατεώνες, πέταξαν τον κ. Σπινέλη από το υπουργείο χωρίς καμμία ντροπή και βέβαια φορολόγησαν εμάς. 

Ας πούμε μια φορά την ιστορία σωστά.

Δεν ξέρω τι ακριβώς παίζεται με τον Χάρη Θεοχάρη. Το πρωί στον ΣΚΑΙ όμως άκουσα το εξής εκπληκτικό: είπαν στο δελτίο ειδήσεων "κύκλοι της κυβέρνησης, ενώ θεωρούν ότι ο κ. Θεοχάρης έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις, το timing των αποφάσεων έκανε ζημιά στην κυβέρνηση."

Δεν ξέρω πώς μεταφράζετε εσείς αυτού του είδους τις απίθανες δηλώσεις, αλλά εγώ τις μεταφράζω ως εξής: "του λέγαμε να εφαρμόζει τα μέτρα σε χρόνο που να εξυπηρετούν τις επιδιώξεις μας, και αυτός δεν υπάκουγε."

Και κάτι τελευταίο. Τον Χάρη Θεοχάρη τον γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να πω ότι τον ξέρω τόσο καλά προσωπικά. Τον έχω έχω συναντήσει δύο φορές. Την δεύτερη φορά ήταν όταν δέχθηκε να μιλήσει στο CNBC όταν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες κρύβονταν. Έψαχνα απεγνωσμένα να βρω κάποιον να πει στα ξένα κανάλια ότι αυτή η χώρα παλεύει να μην πάει στο χάος, κάτι που να βελτιώνει την εικόνα μας στο εξωτερικό και δέχθηκε να μιλήσει. Ήταν στα τέλη της κυβέρνησης Παπαδήμου και ήταν τότε σίγουρο (ήταν και αυτός σίγουρος) ότι θα παραδώσει σε κάποιον άλλο Γενικό Γραμματέα.

Μου λέει λοιπόν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου Athens Plaza: "Στράτο, το μόνο που με νοιάζει τώρα είναι να δω ποιος θα με αντικαταστήσει, να του δείξω τι έχουμε κάνει, να μπορέσει να συνεχίσει σωστά". Αυτό μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η τοποθέτησή του αντιπροσωπεύει το επαγγελματικό του ήθος δεν μου κάνει καμμία εντύπωση που θα ακολουθήσει την τύχη του Διομήδη Σπινέλλη.