Η ευθύτητα του Μπουτάρη

του Νίκου Αποστόλου
Φτάσαμε στο παρά πέντε του Β' Γύρου των δημοτικών εκλογών. Ο αγώνας είναι δύσκολος και οριακός. Όσες αποστάσεις και αν τηρούν -άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο- οι περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ο πραγματισμός και ρεαλισμός της εκλογικής μάχης, αναγκάζει άπαντες να μην κλείσουν την πόρτα στους ψηφοφόρους της ΧΑ. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι πολιτικές περιστάσεις το απαιτούν και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να διαχειριστεί το λεπτό αυτό ζήτημα.
 
Ας δεχτούμε ότι, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των συμπολιτών μας που ψηφίζει Κασιδιάρη και Παναγιώταρο δεν είναι δυνατόν να ασπάζεται το φασισμό ή το ναζισμό. Δεν ψηφίζει με πλήρη συνείδηση. Μεγάλο ποσοστό αυτών δεν γνωρίζει καν τί ακριβώς πρεσβεύει η ΧΑ, αφού αυτή επιμελώς φροντίζει να αποκρύπτει ή να αρνείται τις πραγματικές αξίες και τα πιστεύω της. Παραδέχεται ότι είναι εθνικιστική, προσπαθεί όμως με κάθε τρόπο να κρύψει την αδυναμία που τρέφει για τον Αδόλφο και τους ομοίους του. Αρνείται το παρελθόν και ψεύδεται για το παρόν.
 
Παρόλα αυτά, γνώμη μου είναι ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογεί τους "παραπλανημένους ψηφοφόρους", ούτε και τους ξεπλένει. Άγνοια δεν υφίσταται πλέον γιατί οι μάσκες έπεσαν. Όλοι ξέρουν -και αν δεν ξέρουν, οφείλουν να ενημερωθούν πριν ψηφίσουν- τί εστί ΧΑ, ποιό το ποιόν της και το ποιόν των στελεχών της, ποιά τα βιβλία των ηγετών της και ποια η φιλοσοφία της. Για τις πράξεις της φυσικά, τι να πούμε, αυτές δεν κρύβονται, εκτός και αν κάποιος κατοικεί στον Άρη.
 
Στα πλαίσια των παραπάνω, με ευχαρίστηση άκουσα αυτά που δήλωσε σε συνέντευξή του στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος και απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης: «Ντρέπομαι που 10 χιλιάδες Θεσσαλονικείς ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, σε μια πόλη που είναι μαρτυρική και που έχει τραβήξει των παθών της τον τάραχο από την ιστορία του ναζισμού».
Σε ερώτηση για το αν πρόκειται να κάνει άνοιγμα προς αυτούς τους 10.000 ψηφοφόρους της πόλης του που την πρώτη Κυριακή των εκλογών ψήφισαν Χρυσή Αυγή, απάντησε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Εγώ χαλαλίζω τις 10 χιλιάδες ψήφους, να πάνε στη θάλασσα, δεν τις θέλω!».
 
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι το λέει εκ του ασφαλούς, ότι έχει σημαντικό προβάδισμα και θα επανεκλεγεί έτσι κι αλλιώς, ότι σε καμία περίπτωση οι φασίστες δεν θα ψηφίσουν τον “φιλοεβραίο”, τον “φιλοgay”, τον “φιλότουρκο” κλπ. (με αυτούς να είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται). Ακόμη και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η ευθύτητα της δήλωσης αυτής δεν παύει να είναι κάτι θετικό και γενναίο σαν στάση. Κάτι που οι πολιτικοί μας σπανίως κάνουν και που θα έπρεπε να μιμηθούν. Όμως, ως πότε οι πολιτικοί θα χαϊδεύουν αυτιά; Άν λέγανε τα πράγματα με το όνομά τους πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερα στη μίζερη πολιτική μας ζωή. Και ο δήμαρχος Θεσ/κης, με τον οποίο σε πάρα πολλά διαφωνώ, αν μη τι άλλο, δεν μασάει ποτέ τα λόγια του. Βγαίνει και λέει τη γνώμη του με παρρησία. Με θράσος. Κάποιες φορές και με αναίδεια. Χωρίς να φοβάται ότι θα δυσαρεστήσει. Χωρίς να τον νοιάζει αν θα ξεσηκώσει αντιδράσεις. Μπορεί να μη μου αρέσουν πολλά από όσα λέει, όμως τα λέει ευθέως, και αν δεν γουστάρω δεν τον ψηφίζω. Σε αυτό τον παραδέχομαι. Αποτελεί έτσι παράδειγμα και προς πολλούς νεόκοπους πολιτικούς αρχηγούς, που μοιάζουν να μη λένε τίποτα, ακριβώς για να μη δυσαρεστήσουν κανένα. Δικαιολογούνται ίσως, γιατί είναι “η πρώτη τους φορά."
 
ΥΓ. Διαβάζω ότι και ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης οψίμως δήλωσε ότι δεν θέλει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Πιστεύω πως άργησε να αποφασίσει, μετά από αρκετές παλινωδίες. Ας τον κρίνουν οι πολίτες της Αθήνας για τη συνέπεια λόγων και πράξεών του. ίσως το ακόλουθο video τους βοηθήσει: