Η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες

του Δημήτρη Μπαρδάνη

Σήμερα, τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου και παρ’ όλο που δεν επιτρέπεται, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε την τελευταία δημοσκόπηση που έκανε για τους αναγώστες του το toportal. Και όχι μόνο αυτό. Αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε και τις αντιδράσεις των κομμάτων και των έγκριτων τηλεσχολιαστών πριν τις κάνουν δημόσια το βράδυ της Κυριακής. Το δείγμα μας, σε αντίθεση με αυτό της GPO, δεν περιέχει μόνο 12,7% ανέργους, αλλά 30%. Επίσης πρέπει να σας ομολογήσουμε ότι δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό γιατί όλοι όσους ρωτήσαμε, μας απάντησαν με προθυμία. Επίσης δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι γιατί όλοι είναι φίλοι και γνωστοί.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο (σιγά το νέο) η ΝΔ, τρίτο η Χρυσή Αυγή, τέταρτο το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, πέμπτο το Ποτάμι, έκτο και καταϊδρωμένο το τιμημένο ΚΚΕ, έβδομο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ακολουθούν, η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι, αλλά δεν παίρνουμε και όρκο ποιό θα προηγείται του άλλου. Όπως καταλαβαίνετε τα αποτελέσματά μας δεν προκαλούν έκπληξη σε κανέναν, εκτός ίσως από τους γνωστούς δημοσκόπους που καιρό τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει ντέρμπυ για την πρωτιά.

Ναι, αλλά δε μας λες νούμερα, θα παρατηρήσει κάποιος. Γιατί δεν έχουν σημασία θα του απαντούσα. Γιατί οι πολιτικές αναλύσεις που θα ακολουθήσουν είναι ήδη καθαρογραμμένες και προβαρισμένες μπροστά στον καθρέφτη. Γιατί ήδη έχει προετοιμαστεί η γραμμή υποχώρησης. 

Σε όλες, μα όλες τις συζητήσεις της Κυριακής το βράδυ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Σύριζα. Όλοι θα χρησιμοποιούν τη φράση, είναι μεν πρώτος (πρώτος, όχι νίκησε), αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει. Δεν έχει ρεύμα νίκης, εξουσίας, διακυβέρνησης γιατί δεν έχει εναλλακτική πρόταση. Επίσης θα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα στις τόσο αντίξοες συνθήκες συγκράτησε (τρομάρα του) τα ποσοστά του. Και στο τέλος όλοι, μα όλοι, αφού αθροίσουν τα ποσοστά της Ελιάς, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, θα συμφωνήσουν ότι το μήνυμα των εκλογών είναι η ανάγκη συνένωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Βεβαίως, αναπόφευκτα θα τεθεί το ερώτημα, πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση. Θα μπορέσει να εκλέξει αυτή η Βουλή πρόεδρο Δημοκρατίας; Εκεί αφού ακουστούν και κάποιοι γραφικοί που θα απαντήσουν ναι, όλοι θα καταλήξουν ότι σε 6 με 8 μήνες θα έχουμε Εθνικές εκλογές. Εκτός...

Εκτός και αν η διαφορά είναι τέτοια που δε θα τους αφήσει περιθώριο για κανένα τακτικισμό. Καμία αναβολή. Κανένα νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που θα περάσει νύχτα απ’ τη Βουλή. Κανένα «διακανονισμό» χρέους που θα αφήσει το βάρος στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αφού όλοι το παραδέχονται ότι θα γίνει, ας φροντίσουμε να γίνει μια ώρα αρχύτερα.

Στο χέρι μας είναι.