Ενα λιμάνι σε αγωνία

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Σε μια πραγματική μάχη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους Βασίλη Μιχαλολιάκο και Γιάννη Μώραλη εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών για τη δημαρχία του Πειραιά.

Εν μέσω σοβαρών καταγγελιών τόσο από τον απερχόμενο δήμαρχο, που ζήτησε ακόμα και την προστασία του πρωθυπουργού για τη σωματική του ακεραιότητα, όσο και από τον «ρυθμιστή» του αποτελέσματος της ερχόμενης Κυριακής Θοδωρή Δρίτσα, για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και δηλώσεων του Γιάννη Μώραλη ότι όλα αυτά είναι «ψέματα και συκοφαντίες», οι πολίτες του Πειραιά καλούνται να αποφασίσουν στις 25 Μαΐου ποιος θα είναι ο δήμαρχός τους.

Μικρή η διαφορά

Μια μάχη με άδηλη έκβαση, καθώς όλα είναι ανοιχτά. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, είναι πολύ μικρή.

Μόλις δύο μονάδες προηγείται ο Γ. Μώραλης (33,28%) από τον Β. Μιχαλολιάκο (31,33%). Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του δημάρχου του πρώτου λιμανιού της χώρας θα παίξει η Αριστερά. Το 17% του Θοδωρή Δρίτσα και το 6,69% της Ελπίδας Παντελάκη.

Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του συνδυασμού του Θ. Δρίτσα «Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάς η Πόλη μας» όπου θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσουν τα μέλη του. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως το βράδυ της Κυριακής κράτησε αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους. Οσο για τη θέση του ΚΚΕ, είναι γνωστή η γραμμή του Περισσού. Δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο.

Από κει και μετά ο Ιωσήφ Βουράκης που συγκέντρωσε 2,55% και είχε τη στήριξη ενός μικρού κομματιού του ΠΑΣΟΚ, γιατί ένα άλλο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Γ. Μώραλη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμα για να αποφασιστεί οτιδήποτε, ο πολιτικός χρόνος μέχρι την Κυριακή είναι πολύς, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της παράταξής του οφείλουν να πάρουν θέση για το καλό του Πειραιά.

Οι ισορροπίες

«Δεν είναι δυνατόν να είναι ακυβέρνητος ο Πειραιάς τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε πως μέχρι την Πέμπτη θα έχουν αποφασίσει. Υπογράμμισε επίσης ότι όπως ξεκίνησαν αυτό τον αγώνα, με αρχές τον διάλογο και τη διαβούλευση, έτσι θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα. Θα συζητήσουν με τους ανθρώπους του συνδυασμού τους, που ήταν δίπλα τους και τους στήριξαν, θα αφουγκραστούν την απαίτηση του κόσμου και ανάλογα θα πράξουν.

Ο έτερος υποψήφιος Αντώνης Καλογερόγιαννης, που συγκέντρωσε ποσοστό 1,99%, με χθεσινή δήλωσή του κρατάει αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους, λέγοντας ότι με το επιτελείο του έδωσαν την πιο δύσκολη εκλογική μάχη γιατί από τη μια πλευρά είχαν τον «κομματάρχη δήμαρχο» και από την άλλη το «επερχόμενο συνονθύλευμα συμφερόντων απροσδιορίστου ιδεολογικής ταυτότητας, αλλά συγκεκριμένης κομματικής και επιχειρηματικής υποστήριξης».