Εντυπωσιακό άνοιγμα της λίστας Λαγκάρντ

Του Γιώργου Κύρτσου

Με πολιτική εντολή της κυβέρνησης Τσίπρα οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να ασχολούνται με τα μεγάλα ονόματα και τους μεγάλους καταθέτες που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή κίνηση που επηρεάζει τους κανόνες του πολιτικού και επικοινωνιακού παιχνιδιού.

Ζητώντας από όσους αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους να περάσουν από την Εφορία, η κυβέρνηση Τσίπρα αποκτά πολιτικό και επικοινωνιακό πλεονέκτημα έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει, για διάφορους λόγους, το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα στους ισχυρούς παράγοντες που αναφέρονται σε αυτήν ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές σε ζητήματα μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος και οικονομικής κλίμακας. Για παράδειγμα, η τακτοποίηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων που είχαν -βάσει της λίστας Λαγκάρντ- γνωστός ιδιοκτήτης ΜΜΕ και γνωστός επιχειρηματίας του κατασκευαστικού κλάδου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πιεστούν να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους στο κλίμα και τους κανόνες της νέας εποχής.

Με την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση κερδίζει πόντους και στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές. Στη βασική τους θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποδέσμευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα που έχουν ήδη εγκριθεί χωρίς τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, η κυβερνητική ηγεσία απαντά δίνοντας έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η αρνητική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία της. Το άνοιγμα της λίστας Λαγκάρντ και μάλιστα με πολύ γνωστά ονόματα είναι εντυπωσιακό από πολιτική και επικοινωνιακή άποψη, όλα όμως κρίνονται -ιδιαίτερα τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου- με βάση το τελικό αποτέλεσμα.