Είμαστε ασύμβατοι με τον υπόλοιπο κόσμο!

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι καθαρό. Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στο προσφυγικό. O Έλληνας Επίτροπος Αβραμόπουλος έκανε δραματική παρέμβαση για το θέμα αυτό στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα, με έμφαση: «η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις».

Αν συγκεντρώσει κανείς τις δηλώσεις και τις θέσεις που έπαιρναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια για το προσφυγικό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει πώς φτάσαμε ως εδώ. Είναι σχεδόν παρανοϊκό να προσαρμόσει κανείς τη φιλοσοφία των «ανοιχτών συνόρων» μέσα σε έναν κόσμο που λειτουργεί με κανόνες. Και για όσους γελούν, αντιπαραβάλλοντας τον πρόσφατο εκβιασμό της Τουρκίας και την υποκρισία των Ευρωπαίων, έχω να θυμίσω το εξής: αν η Ελλάδα είχε αναλάβει σοβαρή δράση και διέθετε πολιτικό σχεδιασμό για το προσφυγικό, η Τουρκία θα βρισκόταν τώρα στον ρόλο του αποτυχημένου «σαλταδόρου» και όχι του ωφελημένου «προαγωγού».

Σε κάθε περίπτωση, μετά από συνεχείς εξευτελισμούς και απανωτές ήττες, μάλλον είμαστε ασύμβατοι με τον υπόλοιπο κόσμο. Και εξαιτίας της αυτιστικής μας κατάστασης δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Γι' αυτό και έχουμε απομονώσει κάθε ανώτερο και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας εκτός πολιτικού συστήματος. Σε σημείο μάλιστα που θα εμφανιστεί και πάλι κάποιος υπουργός να δηλώσει πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορούν για τη συνθήκη Σένγκεν, γιατί δεν ταξιδεύουν, δεν εξάγουν και δεν επικοινωνούν με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση. Η απροθυμία και η άρνηση στη Frontex είναι μόνο ένα σύμπτωμα των ημερών. Γίνονται κι άλλες «προσπάθειες» να τραβήξουν τη χώρα προς την Αφρική, αλλά δεν τις βλέπουμε…