Γρηγορείτε και Προσεύχεσθε (ή το Μαγιάτικο Δημοψήφισμα)

Του Σπύρου Μιχαηλίδη

Γιατί ο Α. Τσίπρας θα καταφύγει σε νέο δημοψήφισμα; Τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται ταχύτατα καθώς η υστέρηση εσόδων είναι μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο. Η συμφωνία με τα μέτρα 'κάβα' (που προέκυψαν από το πουθενά μετά το wikileaks-gate) δεν χωνεύεται εύκολα από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι εταίροι σκληραίνουν την στάση τους (ήδη με τον αυστριακό ακροδεξιό υποψήφιο να προηγείται, δε φαίνεται να προδιαγράφεται ευνοϊκότερο διαπραγματευτικό περιβάλλον) και ο πρωθ/γός βρίσκεται πλέον στη γωνία, απομονωμένος. Πλησιάζει, λοιπόν, η στιγμή να κάνει τον ριψοκίνδυνο ελιγμό του για να βγει από το αδιέξοδο. Πολλοί ονειρεύονται παραίτηση και εκλογές ή οικουμενική. Αυτό όμως είναι εκτός της ιδιοσυγκρασίας του Α. Τσίπρα (διαβάστε το πρόσφατο άρθρο του Παύλου Παπαδόπουλου στο Βήμα και θα καταλάβετε γιατί). Στόχος του είναι η παραμονή στην εξουσία ενώ, αν κάνει εκλογές, μπορεί και να τις χάσει και να πρέπει να φύγει.

Η λύση είναι νέο δημοψήφισμα με δύο ενδεχόμενα: Α. παραμονή ή έξοδος από την ευρωζώνη (με υποστήριξη της εξόδου) και Β. υπερψήφιση ή όχι των μέτρων (με έμεση υποστήριξη της ψήφισης). Θεωρώ απίθανο το Α και πολύ πιο πιθανό το Β.

Διαβάστε τι θα μπορούσε να πει ο κ. Τσίπρας στα δύο ενδεχόμενα:

Α. Λιγότερο πιθανή περίπτωση (για έξοδο από ευρώ):

"Τίμησα το ΟΧΙ σας του πρώτου δημοψηφίσματος. Γιατί δεν εφάρμοσα ποτέ την συμφωνία αλλά κέρδισα χρόνο όλο αυτό το διάστημα διαπραγματευόμενος σκληρά για να την αλλάξω. Κάποιοι που θέλουν τη χώρα μας υπόδουλη στα ξένα συμφέροντα, δεν μάς άφησαν να αναπτύξουμε το πρόγραμμά μας, απειλώντας μας με την οικονομική ασφυξία των capital controls και μην κλείνοντας τη συμφωνία για να αποδείξουν την θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Εμείς όμως αντισταθήκαμε και δεν επιτρέψαμε να κοπούν οι συντάξεις κλπ κλπ. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αλλάξει και εμείς, ο μπροστάρης ελληνικός λαός, είμαστε πλέον έτοιμοι να οδηγήσουμε τους άλλους σε μια νέα και πιο δίκαιη Ευρώπη. Οι Πορτογάλοι μίλησαν και ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει για το δρόμο αυτό σε ένα μήνα.

Εμείς ξεκινήσαμε να αλλάζουμε την Ευρώπη και με το νέο ΟΧΙ μας θα ανοίξουμε διάπλατα το δρόμο σε μια Ευρώπη με επίκεντρο τις βασικές της αξίες, τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζιτών. Η δική μας αυτόνομη πορεία είναι η μόνη λύση για εθνική ανάταση, κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη. Δοκιμάστηκαν οι άλλες εναλλακτικές και μάς έφεραν μιζέρια, κατάθλιψη, μάς έδιωξαν την ελπίδα κλπ κλπ".

Β. Περισσότερο πιθανή περίπτωση για υπερψήφιση των νέων μέτρων:

Copy-paste το παραπάνω αλλά με διαφορετική την τελευταία παράγραφο ως εξής:

"Εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή και οδηγούμε την ευρωπαϊκή αλλαγή. Όμως η σκληρή διαπραγμάτευση έφτασε σε ένα νέο κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξουμε όλοι μαζί πώς θέλουμε να συνεχίσουμε την δύσκολη αυτή προσπάθεια. Η ανάπτυξη είναι μπροστά μας και, σταθερά μέσα στην ευρωζώνη, παρά τον πόνο και το κόστος, ανοίγεται σύντομα η προοπτική εξόδου από το τούνελ. Ο άλλος είναι ο αβέβαιος δρόμος που μπορεί να μάς οδηγήσει σε μεγάλες φουρτούνες. Παρά τη νωπή εντολή που μού δώσατε, νιώθω ότι πρέπει να συναποφασίσουμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Εγώ θα εκτελέσω πιστά όποια νέα εντολή μού δώσετε!"

Με την επιλογή Β ο Τσίπρας θέλει παραμονή στην ευρωζώνη και με το δημοψήφισμα (στο οποίο θα πάρει ήπια θέση υπέρ της ψήφισης των μέτρων), κάνει ουσιαστικά κίνηση ματ και για τους δικούς του "αντάρτες" αλλά και για την αντιπολίτευση.

Αν το δημοψήφισμα βγάλει ναι, οι αντάρτες θα πρέπει να σωπάσουν ή να φύγουν. Έχουν εκλεγεί με λίστα οπότε θα πρέπει να παραιτηθούν και τη θέση τους να πάρουν άλλοι, υπάκουοι.

Το χειρότερο όμως είναι το δίλημμα στο οποίο θα βρεθεί η αντιπολίτευση για την θέση που θα πρέπει να στηρίξει στο δημοψήφισμα. Αν πει ναι, ουσιαστικά θα ξαναψηφίζει το μνημόνιο Τσίπρα (το ίδιο έργο ξαναπαίχτηκε το περασμένο Καλοκαίρι)! Αν πει όχι, το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο θα στηρίζει το Grexit! Αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο;

Μόνη, ίσως, λύση αλλά με πολλά ρίσκα κι αυτή, θα είναι να ζητήσει από τους ψηφοφόρους αποχή για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα λόγω μειωμένης συμμετοχής και, εφόσον γίνει αυτό, αναπόφευκτες εκλογές.

Κινήσεις υψηλού ρίσκου που απαιτούν προετοιμασία από όλες τις πλευρές. Όλα αυτά σε βάρος μιας οικονομίας που αργοπεθαίνει και ενός λαού που βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης.