Τάχα μου δήθεν

Του Γιάννη Μπέζου

Παρόλο που θα ήθελα να αποφύγω να ρίξω νερό σε αυτόν τον μύλο της επιπολαιότητας, της χυδαιότητας και του κανιβαλισμού που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Μηνά Χατζησάββα, δεν μπορώ να μην απαντήσω με λίγα λόγια τιμώντας και προστατεύοντας την υστεροφημία του ανδρός. Η προσωπική ζωή του καθενός και της καθεμιάς είναι τελικά προσωπική ή δεν είναι; Γιατί όλη αυτή η αναταραχή με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων; Μήπως φοβόμαστε κάτι; Το διαφορετικό από εμάς; Και γιατί εμείς οι καλοί είμαστε σημείο αναφοράς; Ποιος το βαθμολογεί αυτό;

Με αφορμή την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από τη Βουλή ξεσηκώνεται μια μερίδα συμπατριωτών μας για να υπερασπίσει τα ιερά και τα όσια. Ποια ιερά και ποια όσια αλήθεια; Το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, ότι η χώρα δεν έχει διάθεση να σταματήσει να βράζει στο βαλκανικό ζουμί της μέχρι να λιώσει οριστικά.

Τι είναι αυτές οι επεμβάσεις ιεραρχών της ελληνικής Εκκλησίας που θυμίζουν συμπεριφορές Ταλιμπάν; Από πότε αναλαμβάνει ένας μητροπολίτης να προστατεύσει τη σεξουαλικότητα των Ελλήνων; Τόσο πολύ φοβάται που θέλει να μας δώσει στίγμα αρρενωπότητας και υγιούς συμπεριφοράς; Καλό θα ήταν να απαντήσουν και αυτός και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του σε πιο ουσιαστικά ερωτήματα. Η πνευματική τους αποστολή είναι η παρηγοριά μπροστά στο μεγάλο ερωτηματικό της ζωής και του θανάτου.

Αντίθετα, ασχολούνται με όλα τα άλλα εκτός από αυτό.

Εκμεταλλεύονται με τρόπο τη θέση τους και με οπλισμό τη συζητήσιμη πνευματικότητά τους θέλουν να μας βάλουν όλους στον ίσιο δρόμο. Εχουν τέτοια συνεχή επικοινωνία με το Θείο και μας το κρατάνε μυστικό;

Η γελοιοποίηση είναι καθ' οδόν. Οι πολιτικοί μας ας εμπιστευτούν τη συνείδησή τους και ας αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Η παγίδευση στις κομματικές γραμμές δεν βοηθάει στην περίπτωση αυτή. Η ζωή είναι ισχυρότερη των κομματικών προτιμήσεων. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν όπως επιθυμούν. Από την άλλη μεριά, οι περιορισμένες ακρότητες ενδεχομένως να δημιουργούν θόρυβο, αλλά γρήγορα θα περάσουν στη λήθη. Η σοβαρότητα, η γενναιότητα και η αξιοπρέπεια, αν είναι να ακουμπήσουν κάπου, θα το κάνουν ανεξαρτήτως σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ολα τα άλλα δείχνουν πόσο φοβισμένοι και ανυποψίαστοι είμαστε.