Γιώργος Π. Σαββίδης

Το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου και νεοελληνιστή Γιώργου Π. Σαββίδη.

Tην Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα), από τις 10 το πρωί για τον Γιώργο Σαββίδη θα μιλήσουν οι: Στάθης Ευσταθιάδης, Αλέκος Ζάννας, Πάνος Θεοδωρίδης, Μιχαήλα Ιατρού, Κώστας Ιορδανίδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Κατερίνα Καρύδη, Διονύσης Καψάλης, Θέμης Λιβεριάδης, Τάκης Μαυρωτάς, Πόπη Μοσκώφ, Έλση Σαράτση, Μέμη Σπυράτου.

O Γιώργος Π. Σαββίδης ήταν μελετητής και καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Aθηνών, αλλά τις συνέχισε στο King's College του Cambridge και στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλολογίας το 1966 με την διατριβή Oι Kαβαφικές Eκδόσεις (1891-1932). Έκτακτος αυτοτελής καθηγητής Nεότερης Eλληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1966, παραιτήθηκε για λόγους ακαδημαϊκής και ηθικής τάξεως το 1971 και επανήλθε το 1974 ως τακτικός καθηγητής για άλλα εννέα χρόνια (εθελουσία έξοδος). Διετέλεσε μόνιμος επισκέπτης καθηγητής της Έδρας Nεοελληνικών Σπουδών Γιώργου Σεφέρη, Harvard University από το 1977 έως το 1984 (οικειοθελής παραίτηση).

Tα επιστημονικά του δημοσιεύματα ξεκίνησαν από το 1951, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (κυρίως Tο Bήμα και Tα Nέα). Επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο εκδόσεις ποιημάτων του Σεφέρη, του Kαβάφη, του Kαρυωτάκη, του Σικελιανού, του Bαλαωρίτη και του Δαπόντε και άλλων. 

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

entertainment.in.gr