Επιστροφή στον μεσαίωνα

του Χρήστου Λουτράδη

Είναι ίσως από τις φορές εκείνες που αδυνατείς να εκφραστείς ενώ έχεις τόσο πολλά να πεις. Είναι από τις φορές εκείνες που τα ανείπωτα που θες να εκφράσεις σε κατατρώγουν.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι αδυνατώ να το μεταβολίσω με βάση την οποία λογική μπορεί να διέπει ακόμη και τον πιο θρησκόληπτο συμπολίτη μας.

Αδυνατώ να βάλω στην ίδια ζυγαριά τις ευθύνες των δυτικών δυνάμεων για την φρίκη που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας στην Μέση Ανατολή με την νεολαία που διασκέδαζε σε γήπεδα και χώρους συναυλιών .

Όπως και αδυνατώ να βάλω σε ζυγαριά τον ανείπωτο πόνο που νιώθω για τον κάθε Λιβανέζο που πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης ή τον πόνο που νιώθω για Γάλλο συμπολίτη μου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια για τον οποίο αποφάσισε ένας παρανοϊκός θρησκόληπτος ότι δεν αξίζει να συνεχίσει να ζει.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους θεωρώ ότι βρισκόμαστε πράγματι σε έναν εν εξελίξει πόλεμο πολιτισμών και τρόπου ζωής. Είναι φανερό ότι οι αρχές που γαλούχησαν γενεές ευρωπαίων πολιτών όπως οι αρχές του διαφωτισμού, της αλληλεγγύης , του κράτους δικαίου και της ανεκτικότητας βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ομάδας παρανοϊκών θρησκόληπτων που έχουν έναν και μοναδικό στόχο : την επιστροφή των κοινωνιών μας στον μεσαίωνα. Για αυτό το λόγο ο πόλεμος είναι εδώ. Αλλά δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος. Είναι πόλεμος αντίληψης και ανθρωπισμού. Είναι πόλεμος της ζωής απέναντι στον θάνατο. Της θρησκείας που δεν γνωρίζει θεούς. Γιατί είναι η ίδια η ζωή.