Καλό μήνα, Ανεμπόδιστο!

του Άρη Δαβαράκη

Κυριακή 1η Νοεμβρίου, των αγίων Αναργύρων, που δωρεάν έλαβαν, δωρεάν δίδουν – και γιατρεύουν (κυριολεκτικά) «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν». Και αύριο Δευτέρα τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη– των αγίων Ακινδύνου, Αθφονίου, Πηγασίου, Ανεμποδίστου και Ελπιδηφόρου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο κύκλος ξαναρχίζει – και είναι πάντα γεμάτος θαύματα και εκπλήξεις. Τι παραπάνω να πεί επιτέλους ο μέγας συμπαντικός ποιητής – αλλά και αυτά τα εκτυφλωτικής φωτεινότητας ποιητικά ονόματα; «Κατὰ βάθος εἶμαι ζήτημα φωτός». (Μόνο κατα βάθος;  Και κατα το τετραδιάστο σαφώς).

Λοιπόν: toportal.gr βάζει τα Κυριακάτικά του και με τις αναλυτικές πληροφορίες της υπηρεσίας Google Analytics διαλέγει τα 20 πιό διαβασμένα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου:  Σάββατο 24 με Σάββατο 31. Πρώτος o TAZ που πρώτος τα είπε χοντρά σε Μπέζο και Φιλιππίδη για τις ερμηνείες τους στο «Μη με σκάς» - και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, άκουσε πολλά «μπράβο»  και μάζεψε δεκαπλάσια κλίκ απο τα like του (αυτή είναι και η συνήθης αναλογία – στο toportal.gr τουλάχιστον). Το παράξενο, πολύ ευχάριστο και «ανατρεπτικό» είναι η δεύτερη θέση που την κέρδισε με μεγάλη διαφορά το «Κείμενο υψηλού ήθους (των κατοίκων της Σκάλας Συκαμιάς Λέσβου προς τον δήμαρχο του νησιού)». Εκεί, όπως σε όλη τη Λέσβο και στα άλλη νησιά μας τα απέναντι απο την Τουρκία (η οποία έχει εκλογές σήμερα) οι τοπικές κοινωνίες «καθαρίζουν» για μια αξιοθρήνητη ώς προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό  Ευρωπαϊκή Ένωση και μια (κρατική) Ελλάδα παράλυτη. Σάββατο βράδυ ακόμα παλεύανε με τα κύμματα και τα 9 μποφόρ στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, απ’ όπου προέρχεται αυτή η επιστολή που αξίζει να διαβάσετε αν δεν την διαβάσατε ήδη. Νεκρά παιδιά, θάνατος πολύς, τραγωδία χωρίς λόγια.

Και μετά, το «Τι γύρευε ο Λάκης στο Gazarte;» της Κατερίνας Ι.Ανέστη που πήραμε απο το protagon.gr – λόγω «ειδικού ενδιαφέροντος» (!).Τα «Παιδιά»,ο Κραουνάκης και οι πρώτες φωτογραφίες (Αποκλειστικό) – του Βασίλη Μπουζιώτη, στην τέταρτη σειρά, με πολλά κλικ-κλικ-κλικ. Πέμπτο (εξάδα έχουμε σήμερα πάνω στα Κεντρικά μας Θέματα!) «Οι εθνικά υπαίτιοι (με αφορμή την εθνική επέτειο)» του Άρη Δαβαράκη και έκτο το υπέροχο «Επετειακό» της Δάφνης Χρονοπούλου με ποίηση και φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου, στιγμές και στίχοι πολύτιμοι που κυριολεκτικά στολίσανε toportal.gr για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Και, φυσικά, 15 ακόμα κείμενα στις υπόλοιπες θέσεις, το ένα καλύτερο απο το άλλο- διότι όπως ξέρετε δεν διαβάζονται πάντα τα καλύτερα κείμενα ουτε και παίρνουνε «πρωτιές».  Κόψτε μια βόλτα μπαίνοντας απο εδώ: www.toportal.gr. Καλή Κυριακή σε όλες και σε όλους – και καλό μήνα απο καρδιάς:  Μήνα Ακίνδυνο, Αθφόνιο, Πηγάσιο, Ανεμπόδιστο και Ελπιδηφόρο!